Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Brexit: Η Ευρωβουλή πιέζει την Βρετανία για το πλαίσιο παραμονής υπηκόων ΕΕ

Brexit: Η Ευρωβουλή πιέζει την Βρετανία για το πλαίσιο παραμονής υπηκόων ΕΕ

Με δημόσια παρέμβασή τους, ο αντιπρόσωπος της Ευρωβουλής στις συζήτησεις για το Brexit Γκι Φερχόφστατ και οι αρχηγοί κοινοβουλευτικών ομάδων στο Στρασβούργο προειδοποιούν το Λονδίνο να βελτιώσει την πρότασή του για το καθεστώς που θα ισχυεί για υπηκόους χωρών των ΕΕ -ειδάλλως, απειλούν με βέτο στη συμφωνία. Η ευρωπαϊκή πλευρά εμφανίζεται επίσης αρνητική σε παράταση της διετούς προθεσμίας για τις συνομιλίες.

Με δημόσια παρέμβασή τους, ο αντιπρόσωπος της Ευρωβουλής στις συζήτησεις για το Brexit Γκι Φερχόφστατ και οι αρχηγοί κοινοβουλευτικών ομάδων στο Στρασβούργο προειδοποιούν το Λονδίνο να βελτιώσει την πρότασή του για το καθεστώς που θα ισχυεί για υπηκόους χωρών των ΕΕ -ειδάλλως, απειλούν με βέτο στη συμφωνία.

Η ευρωπαϊκή πλευρά εμφανίζεται επίσης αρνητική σε παράταση της διετούς προθεσμίας για τις συνομιλίες: «Οι διαπραγματεύσεις για το Brexit θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 30 Μαρτίου 2019, και δεν θα υποστηρίξουμε παράταση επειδή θα σήμαινε ότι η Βρετανία θα έκανε ευρωεκλογές το Μάιο» του ίδιου χρόνου, αναφέρει ο Φερχόφσατ, χαρακτηρίζοντας «αδιανόητο» τέτοιο ενδεχόμενο.

To ότι οι διαπραγματεύσεις για το Brexit και την επόμενη ημέρα γίνονται ήδη με δημόσιες παρεμβάσεις μάλλον δείχνει πως δεν κυλήσουν εντελώς ανέφελα.

Η παρέμβαση ήρθε με την μορφή ανοικτής επιστολής που υπογράφουν ο Φερχόφστατ και οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων του ΕΛΚ, των Σοσιαλδημοκρατών, της Αριστεράς/Πρασίνων και της Αριστεράς των Πρασίνων Βόρειων Χωρών. Η ανοικτή επιστολή δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα σε πληθώρα ευρωπαϊκών εφημερίδων, μεταξύ τους και στον βρετανικό Guardian.

Σε αυτήν, συνοψίζεται η πρόταση της ευρωπαϊκής πλευράς (από τον Μισέλ Μπαρνιέ) που προβλέπει διατήρηση των σημερινών δικαιωμάτων και προστασίας τόσο για τους Βρετανούς υπηκόους σε χώρες της ΕΕ όσο και για τους υπηκόους ευρωπαϊκών χωρών στη Βρετανία.

«Η βρετανική απάντηση ήρθε τρεις εβδομάδες μετά και ήταν φιάσκο» συνεχίζει η ανοικτή επιστολή, λέγοντας πως προβλέπει οι ευρωπαίοι υπήκοοι να αντιμετωπίζονται ως υπήκοοι τρίτων χωρών «με λιγότερα δικαιώματα από όσα προσφέρονται στους βρετανούς υπηκόους σε χώρες της ΕΕ».

Στην παρέμβασή τους, οι αξιωματούχοι κατηγορούν το Λονδίνο ότι με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργηθεί στη Βρετανία μία κατηγορία πολιτών «δεύτερης κατηγορίας» και υπογραμμίζουν επίσης ότι αυτές οι προτάσεις αντιφάσκουν ακόμη και με τις θέσεις της προεκλογικής εκστρατείας υπέρ του Brexit, που «υποσχόταν ότι οι υπήκοοι χωρών της ΕΕ δεν θα αντιμετωπίζονται λιγότερο ευνοϊκά από ό,τι σήμερα».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Οι συνομιλίες που μπορεί να τερμάτιζαν τον πόλεμο στην Ουκρανία - Η κρυφή ιστορία της διπλωματίας που απέτυχε

Τι συνέβη; Πόσο κοντά ήταν Ρωσία και Ουκρανία στο να τερματίσουν τον πόλεμο; Και γιατί δεν οριστικοποίησαν ποτέ μια συμφωνία;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024