Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πριν τη δύσκολη G20 στο Αμβούργο, Κίνα και Γερμανία έρχονται πιο κοντά

Πριν τη δύσκολη G20 στο Αμβούργο, Κίνα και Γερμανία έρχονται πιο κοντά

Για «νέα αρχη» στις σχέσεις Γερμανίας και Κίνας και στενότερη συνεργασία μίλησαν ο κινέζος πρόεδρος και η γερμανίδα καγκελάριος στο Βερολίνο, λίγο πριν τη Σύνοδο της G20 στο Αμβούργο -η οποία θα είναι δύσκολη τόσο στο πεδίο του δρόμου όσο και στο επίπεδο των συναντήσεων, καθώς έχει ήδη φανεί απόσταση μεταξύ Τραμπ και Μέρκελ. Η ίδια η γερμανίδα καγκελάριος έθεσε στον ορίζοντα τη σύναψη «πλήρους εμπορικής συμφωνίας» με το Πεκίνο, ενώ σημείωσε πως έθεσε στον κινέζο πρόεδρο το ζήτημα των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Κίνα.

Για «νέα αρχη» στις σχέσεις Γερμανίας και Κίνας και στενότερη συνεργασία μίλησαν ο κινέζος πρόεδρος και η γερμανίδα καγκελάριος στο Βερολίνο, λίγο πριν τη Σύνοδο της G20 στο Αμβούργο -η οποία θα είναι δύσκολη τόσο στο πεδίο του δρόμου όσο και στο επίπεδο των συναντήσεων, καθώς έχει ήδη φανεί απόσταση μεταξύ Τραμπ και Μέρκελ.

Η ίδια η γερμανίδα καγκελάριος έθεσε στον ορίζοντα τη σύναψη «πλήρους εμπορικής συμφωνίας» με το Πεκίνο, ενώ σημείωσε πως έθεσε στον κινέζο πρόεδρο το ζήτημα των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Κίνα.

Στο πλαίσιο της άφιξης των ξένων ηγετών στη Γερμανία πριν την Σύνοδο, η Μέρκελ υποδέχθηκε την Τετάρτη τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στην καγκελαρία. Η ίδια πρόκειται επίσης να έχει ξεχωριστή συνάντηση με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου.

Δίπλα στην γερμανίδα καγκελάριο, ο Σι μίλησε για «νέα αρχή» και «νέα φάση» στις σχέσεις Κίνας και Γερμανίας. Στόχος του, είπε, είναι να καταρτιστεί «νέο οδικός χάρτης, να τεθούν νέοι στόχοι και να σχεδιαστούν νέες διαδρομές».

Η Άνγκελα Μέρκελ από την πλευρά της υπογράμμισε τη δυνατότητα διεύρυνσης της συνεργασίας με το Πεκίνο σε σειρά ζητημάτων.

«Θα επιθυμούσαμε αμοιβαίο άνοιγμα των αγορών μας» είπε η γερμανίδα καγκελάριος, λέγοντας πως επιθυμεί «ταχεία υπογραφή συμφωνίας για τις επενδύσεις, η οποία κάποια ημέρα να μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη εμπορική συμφωνία με την Κίνα».

Επιπλέον, ανέφερε η Μέρκελ, «υπάρχουν επιλογές για εμβάθυνση της συνεργασίας με την Κίνα στην καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας», τη συνεργασία και τον συντονισμό όσον αφορά τρίτες χώρες, αναφέροντας το Αφγανιστάν ή χώρες της Αφρικής.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του προέδρου Σι, η Airbus υπέγραψε συμφωνία για πώληση 140 αεροσκαφών στο Πεκίνο. Πρόκειται για αεροσκάφη Α320 και Α350, ενώ συνεχίζονται οι συνομιλίες για αεροσκάφη τύπου Α380.

Παράλληλα, η γερμανική Daimler υπέγραψε συμφωνία με την κινεζική BAIC για επενδυτικό σχήμα στον τομέα ηλεκτρικών αυτοκινήτων ενώ η Voith υπέγραψε συμφωνία με την κινεζική CTG για κατασκευή υδροηλεκτρικών μονάδων και συνεργασία σε περιοχές της Αφρικής.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024