Στο «δια ταύτα» μπαίνουν οι συνομιλίες στη Διάσκεψη για το Κυπριακό
Στο «δια ταύτα» μπαίνουν από σήμερα, Δευτέρα, οι συνομιλίες των εμπλεκομένων μερών στην πενταμερή Διάσκεψη για το Κυπριακό. Η παρουσία και η συμβολή του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, την περασμένη Παρασκευή, έδωσε την αναγκαία ώθηση. Έτσι σήμερα, πρώτη ημέρα της δεύτερης και σημαντικότερης εβδομάδας της Διάσκεψης στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας, οι συμμετέχοντες θα παρουσιάσουν γραπτώς τις θέσεις τους.
Στο «δια ταύτα» μπαίνουν από σήμερα, Δευτέρα, οι συνομιλίες των εμπλεκομένων μερών στην πενταμερή Διάσκεψη για το Κυπριακό. Η παρουσία και η συμβολή του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, την περασμένη Παρασκευή, έδωσε την αναγκαία ώθηση.
Έτσι σήμερα, πρώτη ημέρα της δεύτερης και σημαντικότερης εβδομάδας της Διάσκεψης στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας, οι συμμετέχοντες, μετά από παύση των εργασιών για το Σαββατοκύριακο – με εντατικές εργασίες και διαβουλεύσεις των αντιπροσωπειών από κάθε πλευρά – θα παρουσιάσουν γραπτώς τις θέσεις τους.
Στα βασικά θέματα, που είναι και το κύριο ζητούμενο της παρούσας Διάσκεψης, των Εγγυήσεων και της Ασφάλειας, αλλά και τα εσωτερικά ζητήματα. Το πρώτο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα αρχίσει τις εργασίες του στις 10 το πρωί (11.00 ώρα Ελλάδος), ενώ έπεται το δεύτερο για τα διακοινοτικά ζητήματα, εδαφικό, περιουσιακό, διακυβέρνηση.
Αθήνα και Λευκωσία, με απόλυτο συντονισμό σε κοινό μέτωπο, προσέρχονται καλά προετοιμασμένες στη νέα φάση της Διάσκεψης. Οι διαβουλεύσεις των δύο αντιπροσωπειών, μετά από πολλή δουλειά των ομάδων εργασίας των δύο πλευρών το Σαββατοκύριακο, κορυφώθηκαν το απόγευμα της Κυριακής με τη συνάντηση των δύο επικεφαλής, του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.
Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την έναρξη της ουσίας των διαπραγματεύσεων. Η κατάργηση των Εγγυήσεων, η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων με καταληκτική ημερομηνία, το τέλος των παρεμβατικών δικαιωμάτων και το άνοιγμα της συζήτησης για μηχανισμό επιτήρησης της λύσης θεωρούνται από ελληνικής πλευράς θέματα κλειδιά για μία προσέγγιση λύσης του Κυπριακού.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών στο δείπνο όλων των εμπλεκόμενων μερών την περασμένη Παρασκευή υπό τον κ. Γκουτέρες ζήτησε να υπάρξει σαφήνεια επί όλων των ανωτέρω θεμάτων και χρόνος για συζήτηση πριν από κάθε βήμα της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Η Διάσκεψη αναμένεται να διαρκέσει όλη την εβδομάδα καλύπτοντας το χρονοδιάγραμμα που είχαν θέσει τα Ηνωμένα Έθνη.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Πάνω από 60.000 ρυθμίσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό
- Τα τρία αγκάθια των διαπραγματεύσεων για Ιράν και ΗΠΑ, η Σαουδική Αραβία και το Ομάν που… δεν θέλει
- Ενέργεια: Άνθρακα «ψήφισαν» οι ΗΠΑ το 2025
- Κινέζοι φοιτητές μελετούν Μάο και Σι για καλύτερες…θέσεις εργασίας
- Τα AI chips φέρνουν νέα «έκρηξη» ανάπτυξης για τη Nvidia
- Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν συνεχάρη τον Τραμπ και προσφέρθηκε να φιλοξενήσει τις διμερείς συνομιλίες
- To Ισραήλ επιτέθηκε σε 40 πόλεις του Λιβάνου το Σάββατο – Χτυπήθηκαν 25 υγειονομικοί στην Τύρο
- Νεκρός ο δράστης της επίθεσης στον Λευκό Οίκο – Τον είχαν ειδοποιήσει να «μείνει μακριά»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 24.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/pexels-giancarlo-ruedas-575430257-16944052-315x220.jpg)



















![Οι Ρώσοι χτύπησαν με Ορέσνικ σε αντίποινα για το χτύπημα στην φοιτητική εστία στο Λουγκάνσκ [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/OreshnikRussianMissileC-315x220.jpg)
![Πυροβολισμοί κοντά στον Λευκό Οίκο – Συναγερμός στη Μυστική Υπηρεσία – Δύο τραυματίες [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/2026-05-23T222349Z_757943931_RC2AFLA17VAH_RTRMADP_5_USA-TRUMP-315x220.jpg)


![Αδιανόητο μποτιλιάρισμα χιλιομέτρων στην Εθνική [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/paraliaki-315x220.jpg)




![Επίδειξη δύναμης των ΗΠΑ με άσκηση των πεζοναυτών στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/us-embassy-caracas-315x220.jpg)





























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442