Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τσίπρας: Στόχος το ΕΣΥ να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις θυσίες των πολιτών

Τσίπρας: Στόχος το ΕΣΥ να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις θυσίες των πολιτών

Επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της Υγείας και περισσότερη δουλειά ώστε να δομηθεί ένα δημόσιο σύστημα υγείας που να ταιριάζει στις ανάγκες αλλά και τις θυσίες των πολιτών, ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τους εργαζομένους στο ΕΣΥ.

Επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της Υγείας και περισσότερη δουλειά ώστε να δομηθεί ένα δημόσιο σύστημα υγείας που να ταιριάζει στις ανάγκες αλλά και τις θυσίες των πολιτών, ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τους εργαζομένους στο ΕΣΥ.

Στην ομιλία που εκφώνησε ο κ. Τσίπρας, κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Υγείας, έκανε λόγο για κατάρρευση του κοινωνικού κράτους και της δημόσιας Υγείας την περίοδο 2010-2014, ως απόρροια των μνημονιακών υποχρεώσεων και της απότομης δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό η αποδόμηση του κοινωνικού κράτους δεν έγινε τυχαία «αφού ήταν πολλοί εκείνοι που ισχυρίζονταν ότι η καθολική και ισότιμη πρόσβαση σ’ ένα δημόσιο σύστημα Υγείας ήταν ιδέα ξεπερασμένη», είπε και πρόσθεσε πως το προ κρίσης πάρτυ στην Υγεία, με την κατασπατάληση δημοσίων πόρων, την προκλητή ζήτηση υπηρεσιών και την υπερτιμολόγηση, βόλευε τα κέντρα διαφθοράς και συμφερόντων.

Ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι αποτέλεσε προτεραιότητα της κυβέρνησής του από τον Ιανουάριο του 2015 η ανασύσταση του ΕΣΥ ώστε να έχουν επιλογή στην υγειονομική περίθαλψη όλοι αυτοί που επλήγησαν από την οικονομική κρίση και δεν είχαν τη δυνατότητα να αναζητήσουν υπηρεσίες υγείας στον τομέα της ιδιωτικής περίθαλψης.

«Εδώ και δύο χρόνια δίνεται μια μάχη για να ξαναστήσουμε τα νοσοκομεία και να είστε σίγουροι ότι θα την κερδίσουμε. Διότι καταφέραμε με σχετική νομοθετική ρύθμιση να παρέχουμε πλήρη υγειονομική κάλυψη σε 2 εκατομμύρια ανασφάλιστους συμπολίτες μας, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη και μια συστηματική προσπάθεια ενίσχυσης του προσωπικού με προσλήψεις, προωθούμε αλλαγές στο σύστημα των προμηθειών, ενώ γίνεται προσπάθεια προστασία των δικαιωμάτων των ασθενών. Παράλληλα, στη Βουλή υπάρχει σε εξέλιξη η διαδικασία διερεύνησης σκανδάλων στην Υγεία, που αφορούν στο ΚΕΕΛΠΝΟ, την πώληση του Νοσκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» και τις δωροδοκίες δημοσίων λειτουργών από την πολυεθνική Novartis, καταστάσεις που ζημίωσαν το κράτος, το ΕΣΥ και τα ασφαλιστικά Ταμεία», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Μάλιστα, είπε πως κάποιοι επιχειρούν να κρατήσουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας όλες αυτές τις δύσοσμες αποκαλύψεις που «είναι πιο δύσοσμες και από τα σκουπίδια που συσσωρεύθηκαν τις προηγούμενες ημέρες», αλλά δείχνουν τον ευτελισμό του δημόσιου συστήματος Υγείας, επειδή βόλευαν κάποιους αργόμισθους.

«Να είστε σίγουροι, όμως, ότι όλα θα έρθουν στο φως και θα αποδοθούν ευθύνες διότι πρόκειται για τεράστιο ηθικό ζήτημα για μια κοινωνία που ζητά δικαίωση και κάθαρση», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Η ΠΦΥ τομή εξίσου σημαντική με τη σύσταση του ΕΣΥ

Αναφερόμενος στις προωθούμενες αλλαγές στον τομέα της Δημόσιας Υγείας, χαρακτήρισε την ανασύσταση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ως τομή εξίσου σημαντική με τη σύσταση του ΕΣΥ τη δεκαετία του ’80 και προέβλεψε ότι οι Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) που θα την απαρτίσουν θα βελτιώσουν την πρόσβαση των πολιτικών στις υγειονομική φροντίδα και θα αποσυμφορήσουν τα νοσοκομεία, σε συνδυασμό με την αναβάθμιση των μονάδων του ΠΕΔΥ και τα Κέντρα Υγείας.

«Μέχρι τα τέλη του 2017 θα λειτουργούν συνολικά 239 ΤΟΜΥ σε 80 αστικές περιοχές, επιλεγμένες με αυστηρά κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια. Αυτό συνεπάγεται και 3.000 θέσεις εργασίας, εκ των οποίων οι 1.300 θα είναι γιατροί. Όπου κριθεί απαραίτητο θα ενισχυθούν οι ΤΟΜΥ και με ιδιώτες γιατρούς, μέσω συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ, ώστε από τους 5.000 σήμερα, να φτάσουν τους 7.500. Μετά από χρόνια διαρροής επιστημονικού προσωπικού στο εξωτερικό, δίνουμε την ευκαιρία σε νέους γιατρούς να ενισχύσουν το δημόσιο σύστημα Υγείας και να επιστρέψουν στην Ελλάδα», είπε ο πρωθυπουργός.

Ακομα ανέφερε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να ενισχυθεί περαιτέρω με προσωπικό το ΕΣΥ και θύμισε ότι από τον Οκτώβριο του 2015 μέχρι και σήμερα έχουν προσληφθεί 9.000 άτομα, εκ των οποίων οι 3.000 είναι μόνιμο προσωπικό, ενώ θα προκυρηχθούν άλλες 9.500 θέσεις εργασίας (οι 5.000 μόνιμες θέσεις), ώστε να αντισταφεί η αποδυνάμωση του προσωπικού και σε τέσσερα χρόνια η αναλογία αποχωρούντων-εισερχομένων να είναι 1:1.

«Από τους 5.000 μόνιμους που θα προσληφθούν το επόμενο διάστημα, οι 2.000 θα είναι γιατροί. Το επόμενο διάστημα προσλαμβάνονται 790 μόνιμοι γιατροί για την ενίσχυση των ΜΕΘ και των ΤΕΠ, ενώ θα παραταθεί για άλλον έναν χρόνο η θητεία επικουρικού προσωπικού με σχετική νομοθετική ρύθμιση», σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η προσπάθεια ενίσχυσης του ΕΣΥ αναγνωρίζεται ήδη από το προσωπικό των νοσοκομείων και αυτό ενοχλεί «κάποιους βολεμένους συνδικαλιστές που διαμαρτύρονται από τα μπαλκόνια», σχολιάζοντας πανό που είχε αναρτήσει νωρίτερα η ΠΟΕΔΗΝ απέναντι από το υπουργείο Υγείας.

Ο Αλέξης Τσίπρας συμπλήρωσε πως η εικόνα στα δημόσιο σύστημα Υγείας έχει μεν αλλάξει αλλά χρειάζεται ακόμα να γίνουν πολλά και γι’ αυτό χρειάζεται σκληρή δουλειά απ’ όλους. Προς την κατεύθυνση αυτή το προσεχές διάστημα έχει δρομολογηθεί η συγκρότηση της Επιτροπής Αξιολόγησης Υγείας, ώστε η αξία των θεραπειών να καθορίζεται με επιστημονικά κριτήρια και το κράτος να πετυχαίνει καλύτερες τιμές, όπως συνέβη με την Χρόνια Ηπατίτιδα C, προχωρά η αναβάθμιση των διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων στο σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης και τέλος η ριζική ανασύσταση του ΕΚΑΒ (με προσλήψεις νέων διασωστών, ανανέωση του στόλου των ασθενοφόρων και νέες βάσεις αεροδιακομιδών σε Σύρο, Χαλκιδική, Άκτιο και βόρειο Αιγαίο). Επίσης, δημοσιεύθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την ιατρική κάνναβη «που αναμένουμε να έχει θετικό αποτέλεσμα τόσο ως προς τη θεραπεία αλλά και στον τομέα των επιχειρηματικών επενδύσεων», είπε ο πρωθυπουργός.

Τέλος, είπε ότι συνεχίζονται οι διαδικασίες αναβάθμισης του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, του ωραρίου εργασίας των γιατρών με την ενσωμάτωση σχετικής κοινοτικής οδηγίας, τον ηλεκτρονικό φάκελο του ασθενή, ώστε ο γιατρός ανά πάσα στιγμή να έχει πρόσβαση στο ιατρικό ιστορικό του πολίτη και την αλλαγή της ιατρικής εκπαίδευσης μέσω των ιατρικών συνεδρίων αλλά των σχέσεων γιατρών-φαρμακευτικών εταιρειών.

«Δέσμευσή μας είναι αυτοί που επλήγησαν περισσότερο τα χρόνια της κρίσης να ωφεληθούν περισσότερο από την ανασυγκρότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσοι δίνουν αυτόν τον τιτάνιο αγώνα. Και πρέπει να κάνουμε πιο γρήγορα βήματα για να αποκτήσουμε ένα δημόσιο σύστημα Υγείας που να ταιριάζει στα δεδομένα μιας ευρωπαϊκής χώρας. Να είναι λειτουργικό, δίκαιο, να καλύπτει επαρκώς τις ανάγκες των πολιτών και να λειτουργεί με διαφάνεια. Χρειάζεται, λοιπόν, δουλειά, δουλειά, δουλειά, ώστε να αποκτήσουμε ένα δημόσιο σύστημα Υγείας που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις θυσίες των πολιτών», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, κατά τον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στα μέχρι τώρα πεπραγμένα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου για την αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος Υγείας λέγοντας ότι «είναι αισθητή η αλλαγή εντός και εκτός Ελλάδος. Είμασταν μια από τις χώρες που επιλέχθησαν στην πρόσφατη διάσκεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να παρουσιάσουμε το έργο μας για την καθολική πρόσβαση των πολιτών στην Υγεία».

Χαρακτηριστικό του έργου που γίνεται, είπε ο κ. Ξανθός, είναι το γεγονός ότι μόνο το πρώτο 5μηνο του 2017 χάρη στο νόμο για την υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων, 528.000 πολίτες είχαν πρόσβαση σε δημόσιες δομές Υγείας και το 1/3 αυτών πήραν φαρμακευτική αγωγή με μηδενική συμμετοχή.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, συμπλήρωσε ότι στόχος είναι να φτάσουν οι πόροι για την Υγεία στο 6,5% του ΑΕΠ από 5,2% που είναι σήμερα και να βρεθεί ένας άλλος τρόπος αναδιανομής των χρημάτων ώστε να ανανεωθεί η υλικοτεχνική υποδομή των δημοσίων νοσοκομείων να γίνουν προσλήψεις, αυξήσεις μισθών «όχι με ορίζοντα τις εκλογές του 2019 αλλά την επόμενη τετραετία, ώστε η Ελλάδα να φέρει πίσω τα παιδιά της που έφυγαν λόγω της οικονομικής κρίσης».

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ

Παρακολουθήστε live στις 21:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ για το Game 2 των play offs της Euroleague. Τηλεοπτικά από Novasports Prime.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024