Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Στάλιν εξοργίζει τους νομικούς της Ρωσίας

Ο Στάλιν εξοργίζει τους νομικούς της Ρωσίας

Αντιδράσεις στους νομικούς κύκλους της Ρωσίας πυροδότησε η απόφαση τοποθέτησης επιτοίχιας αναμνηστικής πλάκας με την μορφή του Στάλιν στην Εθνική Νομική Ακαδημία της Μόσχας. Χιλιάδες νομικοί ζήτησαν από την ηγεσία της Ακαδημίας να αφαιρέσει την αναμνηστική πλάκα.

Αντιδράσεις στους νομικούς κύκλους της Ρωσίας πυροδότησε η απόφαση τοποθέτησης επιτοίχιας αναμνηστικής πλάκας με την μορφή του Στάλιν στην Εθνική Νομική Ακαδημία της Μόσχας. Χιλιάδες νομικοί ζήτησαν από την ηγεσία της Ακαδημίας να αφαιρέσει την αναμνηστική πλάκα.

Η διαμαρτυρία δεν σταμάτησε εκεί καθώς επέφερε αποχωρήσεις. Παραμονές τοποθέτησης της πλάκας, στον χώρο της Ακαδημίας, ο δικηγόρος Γκένρι Ρέζνικ ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την Νομική Ακαδημία. Κατανόηση για την κίνηση του Ρέζνικ εξέφρασε ο εκπρόσωπος της ρωσικής κυβέρνησης στο Συνταγματικό δικαστήριο, Μιχαήλ Μπαρσέφσκι.

Η κυβέρνηση, ωστόσο, κινήθηκε σε διαφορετική γραμμή υιοθετώντας μια ρητορεία που δεν φάνηκε να υποστηρίζει το αίτημα των νομικών. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει «επίσημη θέση. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επανειλημμένα έχει πει ότι η περίοδος αυτή είναι τμήμα της δικής μας Ιστορίας, της ιστορίας την οποία διήνυσε η χώρα μας και η ιστορία πρέπει να εκλαμβάνεται στο μέγιστο δυνατό με τον τρόπο που αρμόζει».

Οι διαμαρτυρίες για την πρωτοβουλία της διοίκησης της Νομικής Ακαδημίας ξεκίνησαν πριν από μερικές ημέρες, όταν στην ιστοσελίδα change.org δημοσιεύθηκε αίτηση για αφαίρεση της πλάκας του Στάλιν. Την αίτηση αυτή μέχρι στιγμής, όπως αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο Tass, έχουν υπογράψει 5.900 άτομα.

Η δημοφιλία του Ιωσήφ Στάλιν έχει καταγράψει πτώση τα τελευταία πέντε χρόνια κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες. Από το 42% όπου βρισκόταν έπεσε στο 38%, ενώ αντίθετα αυξήθηκε η δημοφιλία του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν κατά δώδεκα ποσοστιαίες μονάδες το αντίστοιχο διάστημα, από 22% ανήλθε στο 34%, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε το ερευνητικό κέντρο «Levada Centre».

Τα ευρήματα της έρευνας καταδεικνύουν αλλαγή στις προτιμήσεις των Ρώσων από το 2012.

Στην πρώτη πεντάδα των σημαντικότερων ιστορικών προσωπικοτήτων όλων των εποχών, οι Ρώσοι μαζί με τον Στάλιν και τον Πύτιν τοποθέτησαν τον ρώσο ποιητή Αλεξάντρ Πούσκιν με 34% (ισοβαθμεί με τον πρόεδρο Πούτιν), τον Βλαντίμιρ Λένιν με 32% και τον Μέγα Πέτρο με 29%.

Στις πρώτες δέκα διακεκριμένες προσωπικότητες κατέταξαν και τον ρώσο κοσμοναύτη Γιούρι Γκαγκάριν, τον Λέοντα Τολστόι, τον στρατηγό Γκεόργκι Ζούκοφ, την Αικατερίνη τη Μεγάλη και τον ποιητή Μιχαήλ Λέρμοντοφ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024