
Επιστολή Μητσοτάκη προς UNESCO για το θέμα της Αγίας Σοφίας
Επιστολή στη γενική διευθύντρια της UNESCO, Ιρίνα Μπόκοβα, απέστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με την οποία ζητά να καταδικαστούν τα «προκλητικά και απαράδεκτα γεγονότα» που έγιναν στην Αγιά Σοφιά. Ο πρόεδρος της ΝΔ ζητά την αποφασιστική παρέμβαση της UNESCO προς την τουρκική κυβέρνηση «με στόχο την υπεράσπιση της Αγίας Σοφίας ως πανανθρώπινου μνημείου, ανεξαρτήτως θρησκείας και πίστης».
Επιστολή στη γενική διευθύντρια της UNESCO, Ιρίνα Μπόκοβα, απέστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με την οποία ζητά να καταδικαστούν τα «προκλητικά και απαράδεκτα γεγονότα» που έγιναν στην Αγιά Σοφιά.
Ο κ. Μητσοτάκης κάνει λόγο για «απαξία και έλλειψη σεβασμού στον οικουμενικό χαρακτήρα του μνημείου της Αγίας Σοφίας, η οποία έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά», και προσθέτει πως «η τουρκική κυβέρνηση όχι μόνο επέτρεψε, αλλά και ενθάρρυνε την τέλεση προσευχών και την ανάγνωση θρησκευτικών κειμένων εντός της Αγίας Σοφίας, παρουσία του επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της τουρκικής πρωθυπουργίας, που, σαν να μην έφτανε αυτό, μεταδόθηκαν τηλεοπτικά από την κρατική τηλεόραση της Τουρκίας».
Επίσης, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τονίζει ότι «σε μια περίοδο όπου ο φανατικός εξτρεμισμός στο όνομα της πίστης και οι πράξεις μίσους αυξάνονται, κάθε κυβέρνηση όπως και η τουρκική κυβέρνηση θα έπρεπε να προάγει τον διαθρησκειακό διάλογο. Αντίθετα γίναμε μάρτυρες μιας απαράδεκτης συμπεριφοράς και πρακτικής».
Τέλος στην επιστολή του ο κ. Μητσοτάκης ζητά την αποφασιστική παρέμβαση της UNESCO προς την τουρκική κυβέρνηση «με στόχο την υπεράσπιση της Αγίας Σοφίας ως πανανθρώπινου μνημείου, ανεξαρτήτως θρησκείας και πίστης».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Γυναικοκτονία 43χρονης στην Κρήτη: Σενάριο για ύπαρξη συνεργού από τους συγγενείς της Ελευθερίας
- Ρωσία: Ουκρανικό drone έπληξε συγκρότημα κατοικιών στην πόλη Γεκατερίνμπουργκ
- Οι αυξήσεις μισθών στην ΕΕ από το 2020 – Γιατί οι Ευρωπαίοι δεν ζουν καλύτερα;
- Euphoria: «Άκρως επικίνδυνες» οι σκηνές με «σεξουαλικοποιημένα βρέφη» — προειδοποιούν ειδικοί
- LIVE: Φούλαμ – Άστον Βίλα
- Σκάλα Ωρωπού: Μήνυση από τον δήμο για τα μπάζα σε θαλάσσια περιοχή Natura – «Δημιούργησαν δρόμο 60 μέτρων»
- Λέκκας: Δεν μπορεί να προβλεφθεί πότε θα γίνει μεγάλος σεισμός στον Κορινθιακό
- Το εντυπωσιακό ποσοστό που έχει ο Ολυμπιακός στα play offs της Euroleague με πλεονέκτημα έδρας (vids)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 25.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/kiarash-mansouri-7yIWldVlGks-unsplash-1-315x220.jpg)


















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442