Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Ο δύσκολος σχηματισμός της γαλλικής κυβέρνησης

Το αργότερο μέχρι αύριο ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν θα πρέπει να παρουσιάσει τη νέα του κυβέρνηση. Μια τυπική διαδικασία, η οποία όμως περιπλέκεται από δυο μέχρι τώρα παραιτήσεις υπουργών.

Το αργότερο μέχρι αύριο ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν θα πρέπει να
παρουσιάσει τη νέα του κυβέρνηση. Μια τυπική διαδικασία, η οποία όμως
περιπλέκεται από δυο μέχρι τώρα παραιτήσεις υπουργών.

Έως αύριο στις 6 το απόγευμα έχει περιθώριο ο πρωθυπουργός για να ετοιμάσει και να παρουσιάσει τη νέα του κυβέρνηση. Αποτελεί παράδοση, μετά από μια βουλευτική εκλογή, να παραιτείται ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του, πράγμα που έκανε χθες ο Εντουάρ Φιλίπ, στον οποίον όμως έδωσε εκ νέου εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ο Εμμανουέλ Μακρόν. Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης έκανε λόγο χθες για «τεχνικής φύσεως, απλό ανασχηματισμό».

Ωστόσο μετά από κάποιες ώρες άλλαξαν τα δεδομένα με την αποχώρηση δύο υπουργών. Ο πρώτος είναι ο Ρισάρ Φεράν, υπουργός Εδαφικής Συνοχής, στενός συνεργάτης του Εμμανουέλ Μακρόν από τα πρώτα του βήματα. Έγινε πλατύτερα γνωστός εξαιτίας ενός οικονομικού σκανδάλου με ακίνητα για το οποίο ο εισαγγελέας ζήτησε προκαταρκτική έρευνα.

Η εκ πρώτης όψεως «παραίτηση» του Φεράν για λόγους ηθικής, ανατρέπεται ωστόσο από το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ανέθεσε τον πολύ δύσκολο ρόλο της ηγεσίας της κοινοβουλευτικής ομάδας των 350 «Μακρονικών», οι περισσότεροι των οποίων είναι πρωτάρηδες.

Ίσως και νέες παραιτήσεις

Ο Φεράν θεωρείται ως «ο ακρογωνιαίος λίθος» του κινήματος και η μετακίνησή του στο κοινοβούλιο επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη του Εμμανουέλ Μακρόν.

Η δεύτερη παραίτηση έγινε σήμερα το πρωί από την υπουργό Άμυνας και πρώην ευρωβουλευτή Συλβί Γκουλάρ, προερχόμενη από το κεντρώο κόμμα του Φρανσουά Μπαϊρού, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες παρόμοιες με αυτές της Μαρίν Λεπέν, για πληρωμή υπαλλήλων του κόμματος με χρήματα της ΕΕ.

Η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και πρώην ευρωβουλευτής, Μαριέλ ντε Σαρνέζ, φέρεται επίσης εμπλεκόμενη σε παρόμοιο σύστημα μισθοδοσίας και ίσως να είναι μια ακόμα παραίτηση που θα ακολουθήσει.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι



Deutsche Welle

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024