
Παρατηρητήριο: Πλήγμα οι αυθαίρετες διακοπές του Διαδικτύου στην Ινδία
Oι κυβερνήσεις των κρατιδίων της Ινδίας έχουν επιβάλει, κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, τουλάχιστον 20 προσωρινές διακοπές στην παροχή διαδικτυακών υπηρεσιών. Από την πλευρά τους, οι αρχές δηλώνουν ότι προχώρησαν στην κίνηση αυτή προκειμένου να σταματήσουν τη διάδοση ανεξακρίβωτων πληροφοριών σε περιόδους αναταραχής.
Η κυβέρνηση της Ινδίας θα πρέπει να σταματήσει τους «αυθαίρετους περιορισμούς» στις υπηρεσίες Διαδικτύου και τηλεφωνίας, προειδοποιεί το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), καθώς κάτι τέτοιο παραβιάζει το πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η μη κυβερνητική οργάνωση, οι κυβερνήσεις των κρατιδίων της Ινδίας έχουν επιβάλει, κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, τουλάχιστον 20 προσωρινές διακοπές στην παροχή διαδικτυακών υπηρεσιών. Από την πλευρά τους, οι αρχές δηλώνουν ότι προχώρησαν στην κίνηση αυτή προκειμένου να σταματήσουν τη διάδοση ανεξακρίβωτων πληροφοριών σε περιόδους αναταραχής.
Ωστόσο, όπως δήλωσε το Human Rights Watch στο βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC, οι αυθαίρετοι περιορισμοί στην παροχή υπηρεσιών Διαδικτύου και τηλεφωνίας «παραβιάζουν τις υποχρεώσεις της Ινδίας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου που αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα».
Νωρίτερα αυτό τον μήνα, η κυβέρνηση του δυτικού κρατιδίου Μαχαράστρα προχώρησε στον αποκλεισμό του Διαδικτύου έπειτα από συλλαλητήρια αγροτών που οδήγησαν στο ξέσπασμα βίαιων επεισοδίων.
Όπως αναφέρει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην Ινδία «έχουν κατά καιρούς τροφοδοτήσει φήμες, οι οποίες πολλές φορές έχουν οδηγήσει στη βία».
Η μη κυβερνητική οργάνωση προτρέπει την κυβέρνηση να μην περιορίζει πλήρως την πρόσβαση στις υπηρεσίες κατά τη διάρκεια αναταραχών. «Αντί να περιορίζουν πλήρως την πρόσβαση στα δίκτυα, οι αρχές θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως εργαλείο για να αποθαρρύνουν το ξέσπασμα βίαιων επεισοδίων και να αποκαθιστούν τη δημόσια τάξη», αναφέρει το Παρατηρητήριο.
{{{related}}}
ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Η άλλη πλευρά του Εμμανουήλ Καραλή: Η αγάπη για το κρασί, το δάνειο των γονιών και το ξεμάτιασμα
- Ο πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν αποτελεί το μεγαλύτερο πετρελαϊκό σοκ από το 1979 σε συνολικές απώλειες
- Εως και 5 ώρες αναμονής στα αεροδρόμια λόγω του νέου μέτρου αυτοματοποιημένων ελέγχων – Τι απαντά η Φον ντερ Λάιεν
- «Καμία ανοχή σε μεθοδεύσεις νέας μακράς διακοπής της δίκης για τα Τέμπη», λέει ο σύλλογος συγγενών θυμάτων
- Ζακ Σολομόν, η τραγική μοίρα ενός στρατευμένου φυσικού που πολέμησε μέχρι τέλους το ναζιστικό καθεστώς
- LIVE: Αυστραλία – Αίγυπτος



