Το ρομποτάκι της Toshiba ελπίζει να φτάσει εκεί όπου καμία μηχανή δεν τα κατάφερε: το τηλεχειριζόμενο υποβρύχιο σκάφος θα μεταδώσει εικόνες από τον κατεστραμμένο και πλημμυρισμένο αντιδραστήρα 3 στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα, όπου τα ακραία επίπεδα ακτινοβολίας καταστρέφουν τα περισσότερα ηλεκτρονικά συστήματα.

Η θέση και η κατάσταση των λιωμένων πυρηνικών καυσίμων στους τρεις αντιδραστήρες που χτυπήθηκαν από τσουνάμι το 2011 έχει κρίσιμη σημασία για τον καθαρισμό του ραδιενεργού εργοταξίου στο πρώην εργοστάσιο Φουκουσίμα-Νταΐτσι. Η απομάκρυνσή τους θεωρείται η πιο δύσκολη φάση μιας επιχείρησης που θα διαρκέσει δεκαετίες.

Η Μονάδα 3 έχει την υψηλότερη στάθμη νερού στα έξι μέτρα, αναφέρουν οι Japan Times. Τα πυρηνικά καύσιμα θεωρείται ότι έλιωσαν το δοχείο πίεσης του αντιδραστήρα και έπεσαν στο δάπεδο του πρώτου προστατευτικού περιβλήματος.

«Μέχρι σήμερα, κανείς δεν έχει δει ποια είναι η κατάσταση μέσα στον τρίτο αντιδραστήρα» λέει ο Τσουτόμου Τακούτσι, μέλος του προγράμματος της Toshiba για την επιχείρηση στη Φουκουσίμα.

Το κυλινδρικό ρομπότ των 30 εκατοστών, γνωστό ως «mini manbo», ή «μίνι ηλιόψαρο», αναπτύχθηκε από την εταιρεία σε συνεργασία με το Διεθνές Ερευνητικό Ινστιτούτο Παροπλισμού Πυρηνικών Εγκαταστάσεων. Τηλεκατευθυνόμενο μέσα στο νερό μέσω καλωδίου, έχει στο μπροστινό μέρος μια κάμερα που περιστρέφεται κατά 180 μοίρες και μια δεύτερη, σταθερή κάμερα στο πίσω μέρος.

Το βασικότερο πρόβλημα που θα έχει να αντιμετωπίσει όταν καταδυθεί στον αντιδραστήρα στα μέσα Ιουλίου είναι τα υψηλά επικίνδυνα ακτινοβολίας, στην οποία θα υπέκυπτε κάθε συμβατικό σύστημα.

Μέχρι στιγμής έχει σταθεί αδύνατο να επιβεβαιωθεί η θέση των πυρηνικών καυσίμων στους τρεις αντιδραστήρες. Μια κάμερα που εισήχθη στον αντιδραστήρα τον Οκτώβριο του 2015 απέτυχε να φτάσει στο δάπεδο του προστατευτικού περιβλήματος. Τον Φεβρουάριο, ένα ρομπότ της Toshiba που θυμίζει σκορπιό επιχείρησε να ερευνήσει τον αντιδραστήρα 2 αλλά σταμάτησε όταν κόλλησε ένας τροχός, ενώ τον Μάρτιο μια ρομποτική κάμερα απέτυχε να δει ύποπτα αντικείμενα στον αντιδραστήρα 1.

Τον Δεκέμβριο, η εταιρεία Tepcο που διαχειρίζεται το εργοστάσιο σχεδόν διπλασίασε την εκτίμησή της για το κόστος της καταστροφής της Φουκουσίμα στα 21,5 τρισεκατομμύρια γεν (173 δισ. ευρώ), από τα οποία τα 8 τρισ. (64 δισ. ευρώ) θα διατεθούν για τον παροπλισμό του εργοστασίου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr