Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Τριμερής Συνάντηση Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ

Η συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, του περιβάλλοντος, της ψηφιακής τεχνολογίας, της οικονομίας, της επιστήμης, της έρευνας, της τεχνολογίας, των τηλεπικοινωνιών, της διαστημικής τεχνολογίας και της διασποράς, θα βρεθεί στο επίκεντρο της Τριμερούς Συνάντησης Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ που θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη.

Η συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, του περιβάλλοντος, της ψηφιακής τεχνολογίας, της οικονομίας, της επιστήμης, της έρευνας, της τεχνολογίας, των τηλεπικοινωνιών, της διαστημικής τεχνολογίας και της διασποράς, θα βρεθεί στο επίκεντρο της Τριμερούς Συνάντησης Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ που θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή των πρωθυπουργών της Ελλάδας και του Ισραήλ, Αλέξη Τσίπρα και Μπέντζαμιν Νετανιάχου και του προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη, καθώς και υπουργών από τις τρεις χώρες.

Οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και του Ισραήλ και ο Πρόεδρος της Κύπρου, αναμένεται να συζητήσουν ζητήματα περιφερειακής ασφάλειας και διεθνούς πολιτικής, με αφορμή και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, όπως η κρίση στο Κατάρ, η κατάσταση στη Συρία και το Ιράν, το θέμα της τρομοκρατίας, το Παλαιστινιακό και το Κυπριακό.

Πηγές της ελληνικής κυβέρνησης υπογράμμιζαν τον ιδιαίτερο ρόλο που έχει η κυβέρνηση Νετανιάχου στο Ισραήλ με τη νέα κυβέρνηση Τραμπ στις ΗΠΑ.

Η ενέργεια θα είναι βασικό θέμα συζήτησης, με τους αγωγούς φυσικού αερίου και ειδικότερα η ηλεκτρική διασύνδεση με το καλώδιο Euro-Αsia- Interconnector, το οποίο θα ξεκινάει από το Ισραήλ και μέσω Κύπρου και Κρήτης θα μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια στην Αττική, ενώ θα συνοδεύεται παράλληλα από οπτική ίνα.

Τα θέματα της οπτικής ίνας και της διαστημικής τεχνολογίας είχε συζητήσει ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, κατά την επίσκεψη του στο Ισραήλ.

Από την ελληνική πλευρά θα συμμετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου, Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, οι αναπληρωτές υπουργοί Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, Παιδείας Κώστας Φωτάκης, οι υφυπουργοί Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, Τέρενς Κουίκ και ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Τσίπρας.

Πριν από την Τριμερή Συνάντηση Κορυφής θα γίνει η διμερής συνάντηση Τσίπρα – Νετανιάχου και θα συνέλθει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Ισραήλ. Εκεί θα τεθούν ζητήματα οικονομίας, καινοτομία, επιστημών, έρευνας, τεχνολογία και διαχείρισης υδάτινων πόρων.

Στην «Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων»

Είναι η τρίτη κατά σειρά τριμερής Συνάντηση Κορυφής και πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη ύστερα από πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, η οποία διατυπώθηκε στην προηγούμενη συνάντηση, στις 8 Δεκεμβρίου 2016, στην Ιερουσαλήμ, κι έγινε αποδεκτή από τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, καθώς υπάρχουν πολλοί ισχυροί δεσμοί του Ισραήλ με την πρωτεύουσα της Μακεδονίας.

Ο συμβολισμός είναι σημαντικός, γιατί η Θεσσαλονίκη αποκαλούνταν «Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων» λόγω της πολυπληθούς εβραϊκής κοινότητας που υπήρχε, με σημαντική συμμετοχή στην οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης. Τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής εξόντωσαν 50.000 Εβραίους της Θεσσαλονίκης στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και σήμερα στην πόλη υπάρχει μια δραστήρια ισραηλιτική κοινότητα.

Διμερής Ελλάδας – Ισραήλ

Οι εργασίες της τριμερούς συνάντησης και του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Ισραήλ θα πραγματοποιηθούν στις εγκαταστάσεις του Μεγάρου Μουσικής. Η προσέλευση των δύο πρωθυπουργών, του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και των υπουργών, θα αρχίσει στις 8.30 το πρωί. Αμέσως μετά θα υπάρξει κατ’ ιδίαν συνάντηση Τσίπρα – Νετανιάχου και παράλληλα συναντήσεις των ελλήνων υπουργών με τους ομολόγους τους από το Ισραήλ, ενώ θα ακολουθήσει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας σε ολομέλεια με τους δύο πρωθυπουργούς και τους υπουργούς.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών θα υπογραφεί κοινή Διακήρυξη.

Αποκαλυπτήρια στήλης για το Μουσείο Ολοκαυτώματος

Στις 11:30 θα γίνει ειδική τελετή στην αίθουσα «Μωρίς Σαλτιέλ» του Μεγάρου Μουσικής, στη διάρκεια της οποίας ο Αλέξης Τσίπρας, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ντέϊβιντ Σαλτιέλ, θα κάνουν τα αποκαλυπτήρια αναμνηστικής στήλης η οποία θα τοποθετηθεί αργότερα στο Μουσείο Ολοκαυτώματος, το οποίο σχεδιάζεται να ανεγερθεί στην περιοχή του παλαιού σιδηροδρομικού σταθμού, από όπου ξεκινούσαν τα βαγόνια του θανάτου, με τους Εβραίους που οδηγούνταν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Στην τελετή θα είναι παρών και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Μίκαελ Ροτ.

Τριμερής Συνάντηση Κορυφής

Στη συνέχεια θα γίνει η συνάντηση Τσίπρα – Αναστασιάδη – Νετανιάχου, ενώ παράλληλα θα βρίσκονται σε εξέλιξη τριμερείς συναντήσεις υπουργών και θα ακολουθήσει η ολομέλεια.

Οι ηγέτες της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ θα υπογράψουν κοινή Διακήρυξη και θα κάνουν δηλώσεις στους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της Συνάντησης.

Στη διάρκεια της παραμονής του στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός του Ισραήλ αναμένεται να επισκεφθεί την εβραϊκή συναγωγή.

Η συνάντηση της Ιερουσαλήμ

Στην προηγούμενη Συνάντηση, στην Ιερουσαλήμ, είχε διαπιστωθεί μεγάλη πρόοδος στη συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών και ο Αλέξης Τσίπρας είχε πει ότι είναι «στρατηγική επιλογή» της κυβέρνησης η τριμερής συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και στόχος της η μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό μεταφορικό κέντρο του ισραηλινού και κυπριακού φυσικού αερίου.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, είχε επισημάνει ότι οι υδρογονάνθρακες της Μεσογείου πρέπει να γίνουν πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ είχε προτείνει τη συγκρότηση κοινής δύναμης για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, η οποία θα μπορούσε να συμπεριλάβει και άλλες χώρες της περιοχής, και αποφασίστηκε η λειτουργία διακρατικού Κέντρου συνεργασίας στην Πολιτική Προστασία.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στη Θεσσαλονίκη

Με αυξημένες περιπολίες αστυνομικών και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ξεκίνησε η εφαρμογή των μέτρων της ΕΛ.ΑΣ. ενόψει της τριμερούς συνάντησης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, την Πέμπτη, σε επίπεδο αρχηγών κρατών, που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη.

Για την εφαρμογή των δρακόντειων μέτρων θα τεθούν επί ποδός όλες οι αστυνομικές δυνάμεις της Θεσσαλονίκης και όμορων νομών. Στο πλαίσιο αυτό, η περιοχή γύρω από το Μέγαρο Μουσικής -όπου θα διεξαχθεί η συνάντηση- θα μετατραπεί σε «νεκρή» ζώνη. Είναι χαρακτηριστικό ότι το σημείο θα φυλάσσεται από ξηράς και θαλάσσης.

Εξαιτίας της μετακίνησης των τριών ηγετών ανακοινώθηκαν απαγορεύσεις στη στάση και στάθμευση οχημάτων μέχρι το βράδυ της Πέμπτης.

Πιο συγκεκριμένα, οι παρεμβάσεις της Τροχαίας αφορούν στην παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου (από την Έδισσον μέχρι την Παρασκευοπούλου), στις οδούς Αγίας Τριάδος, Μαρίας Κάλλας, 25ης Μαρτίου μέχρι τη Γ. Παπανδρέου, την Πιττακού και την 3ης Σεπτεμβρίου.

Μέτρα θα ληφθούν και στην περιοχή του υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης με απαγόρευση στάσης και στάθμευσης στην οδό Αγίου Δημητρίου (όπως επίσης στις οδούς Προξένων, Κατσιμίδη, Παπάφη, Καυτανζόγλου).

Εξάλλου, παρεμβάσεις στη στάση και στάθμευση οχημάτων θα υπάρξουν στους εξής δρόμους: Φιλίππου, Κρυστάλλη, Συγγρού, Ολύμπου, Βενιζέλου, Δραγούμη, Καραολή Δημητρίου, Δωδεκανήσου (στο κέντρο της πόλης), Ανδριανουπόλεως και στην προέκτασή της Εθνικής Αντιστάσεως (ανατολικά της πόλης).

Όπως έγινε γνωστό, σε περιοχές όπου ισχύει απαγόρευση στάθμευσης, γερανοί της Αστυνομίας απομάκρυναν τις τελευταίες ώρες δεκάδες αυτοκίνητα.

Ιδιαίτερη προσοχή δίνει η Αστυνομία στις κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί για αύριο στις 7 το βράδυ από οργανώσεις και ομάδες της πόλης, διαμαρτυρόμενες για την πολιτική του Ισραήλ.

Στην πλατεία Αγίας Σοφίας είναι η προγραμματισμένη συγκέντρωση της Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ) μαζί με μέλη της παλαιστινιακής παροικίας της πόλης, ενώ στο ‘Αγαλμα του Βενιζέλου υπάρχει δεύτερη συγκέντρωση από μέλη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, αντιεξουσιαστικές ομάδες κ.ά.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024