Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δημήτρης Μπάσης: Όσο ζω και τραγουδάω θα λέω τραγούδια του Μητροπάνου

Δημήτρης Μπάσης: Όσο ζω και τραγουδάω θα λέω τραγούδια του Μητροπάνου

...

Συνέντευξη στην Τζωρτζίνα Ντούτση

Ο Δημήτρης Μπάσης υποδέχεται για πρώτη φορά το κοινό στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων για να γιορτάσει μαζί του αλλά και με εκλεκτούς καλεσμένους τη συμπλήρωση των 20 χρόνων του στη δισκογραφία.

Στην επετειακή αυτή βραδιά της 26ης Ιουνίου, το «παρών» θα δώσουν φίλοι και συνεργάτες του ερμηνευτή όπως οι: Μελίνα Ασλανίδου, Γιάννης Ζουγανέλης, Ανδρέας Κατσιγιάννης, Γιάννης Κότσιρας, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Θάνος Μικρούτσικος, Χρήστος Νικολόπουλος, Γιώργος Νταλάρας και Μίλτος Πασχαλίδης. Ωστόσο, από τη συναυλία αυτή, θα λείπει από κοντά του ένας πολύ σημαντικός άνθρωπος του ελληνικού τραγουδιού για τον οποίο θα κάνει ιδιαίτερη αναφορά το βράδυ εκείνο. Περισσότερα στη συνέντευξη που ακολουθεί…

Το φετινό καλοκαίρι, γιορτάζετε τα 20 χρόνια της μουσικής σας διαδρομής με μια μεγάλη συναυλία στην Τεχνόπολη. Με αφορμή τη συμπλήρωση των δυο δεκαετιών στο τραγούδι θέλω να ρωτήσω αν συνηθίζετε να κάνετε απολογισμούς.
«Σε τακτά χρονικά διαστήματα πάντοτε κάνω τον απολογισμό μου. Είναι ωραίο να γυρίζεις πίσω στον χρόνο, να θυμάσαι τις ωραίες στιγμές αλλά και να βλέπεις τα λάθη σου. Τις τελευταίες εβδομάδες με αφορμή τη συναυλία στην Τεχνόπολη «20 Χρόνια Δημήτρης Μπάσης», έχω γυρίσει πολλές φορές τον χρόνο πίσω, για αυτό ακριβώς έχω καλέσει τους φίλους μου, να μοιραστούμε αυτές τις στιγμές της εικοσαετίας. Επί σκηνής θα είναι όλοι οι φίλοι μου που μοιραστήκαμε αυτά τα 20 χρόνια, πράγματα μαζί. Είτε μου γράψανε τραγούδια είτε συνεργαστήκαμε σε διάφορα προγράμματα».

Στη μεγάλη αυτή γιορτή τη Δευτέρα 26 Ιουνίου, εκτός από το κοινό θα βρεθεί στο πλευρό σας μια πληθώρα σημαντικών καλλιτεχνών. Υπάρχει κάποιος που θα λείπει ιδιαίτερα από δίπλα σας στη σκηνή, εκείνο το βράδυ;
«Ναι πράγματι, θα λείπει ένας πολύ σημαντικός άνθρωπος, που αν δεν είχε φύγει από κοντά μας, θα ήταν σίγουρα μαζί μας αυτό το βράδυ. Μιλάω φυσικά για τον Δημήτρη Μητροπάνο. Ήταν ένας από τους σπουδαιότερους λαϊκούς τραγουδιστές που είχα την τύχη να συνεργαστώ μαζί του και να είμαι φίλος του. Με αγαπούσε και με πίστευε πάρα πολύ.
»Επειδή ακριβώς θα μας λείπει εκείνο το βράδυ, θα κάνω μια ιδιαίτερη αναφορά στον Δημήτρη Μητροπάνο, λέγοντας κάποια τραγούδια γιατί ο κόσμος που θα είναι από κάτω, ξέρει για τους ιδιαίτερους δεσμούς που είχα μαζί του. Εξάλλου το έχω πει πάρα πολλές φορές, ότι όσο ζω και τραγουδάω, θα λέω τραγούδια του. Θα ήταν αδύνατον να μην κάνω μια αναφορά στον Δημήτρη Μητροπάνο εκείνο το βράδυ. Με αυτό τον τρόπο θα νιώσουμε ότι είναι μαζί μας».

Μετά από 20 χρόνια πορείας, παραμένει η καριέρα και το τραγούδι προτεραιότητα στη ζωή σας;
«Η καριέρα και το τραγούδι όλα αυτά τα χρόνια είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου, είναι για εμένα τρόπος ζωής, είναι κάτι που δεν μπορώ να το αποχωριστώ, είναι κάτι με το οποίο θα συνεχίζω να ζω και τα επόμενα χρόνια, όσο τουλάχιστον έχω δυνάμεις και θα μπορώ να τραγουδάω. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι είναι και η προτεραιότητα μου. Προτεραιότητα για εμένα έχει η οικογένεια, η καριέρα ακολουθεί μαζί με το τραγούδι, αλλά όλα μαζί μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά, εννοώ το τραγούδι-καριέρα και οικογένεια-προσωπική ζωή».

Τι λογίζεται ως υπερεκτιμημένο στη μουσική, στο τραγούδι, στη δημιουργία;
«Οτιδήποτε έχει περισσότερο περιτύλιγμα από όσο πρέπει. Πολλές φορές τραγούδια μουσικές, μελωδίες κλπ., αποκτούν μεγάλη εμπορική επιτυχία χωρία να το αξίζουν, τραγούδια και σουξέ με πολύ σύντομη ημερομηνία λήξης. Αυτά τα τραγούδια έρχονται με την σειρά τους να διαμορφώσουν άποψη στο ραδιόφωνο και πολλές φορές να διαμορφώσουν και τάσεις στη μουσική. Προτιμώ να μην ακολουθώ αυτές τις τάσεις, για εμένα αξία στη μουσική έχει όταν τα τραγούδια αντέχουν στον χρόνο, όταν μετά από 20 χρόνια ένα τραγούδι το μαθαίνουν και οι νεότερες γενιές».

Ποιες παγίδες ή λάθη έχετε μάθει να αποφεύγετε;
«Ένα πράγμα που κάνω είναι ότι δεν εμπιστεύομαι εύκολα τους ανθρώπους. Ο χώρος είναι πολύ λαμπερός και πολλές φορές δημιουργεί ψευδαισθήσεις. Όταν σε αυτό το κομμάτι είσαι αρκετά επιφυλακτικός, νομίζω ότι θα αποφύγεις αρκετές παγίδες. Ένα άλλο πράγμα που προσπαθώ να αποφεύγω, είναι να σηκώνω περισσότερα βάρη από ό,τι μπορώ, σε όλα τα επίπεδα, είτε αυτό αφορά την δουλειά μου, είτε την καθημερινότητα μου. Θέλω να είμαι συνεπής και όταν βάζω έναν στόχο, θέλω να μπορώ να τον πραγματοποιώ».

Η Τέχνη –κατά το παρελθόν- έχει λειτουργήσει ως μέσο αφύπνισης κοινωνικά για πολλούς ανθρώπους. Ως καλλιτέχνης και ακροατής, λειτουργεί έτσι και για εσάς;
«Ναι πράγματι, η τέχνη στο παρελθόν έπαιξε σπουδαίο ρόλο. Πράγματι την εποχή της μεταπολίτευσης με τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, του Λοΐζου και άλλων, ο κόσμος κατέβαινε στους δρόμους για να διεκδικήσει ψωμί, παιδεία, ελευθερία. Τότε η μουσική οδήγησε το λαό στους δρόμους και να διεκδικήσει τα ιδανικά του. Και σήμερα όμως, διαφορετικά, πάλι κάποιον ανάλογο ρόλο παίζει η μουσική. Εγώ βλέπω καθημερινά μέσα από τα live μου και τις ζωντανές μου εμφανίσεις, όταν τραγουδάω αυτά τα τραγούδια, ο κόσμος τα τραγουδά μαζί μου με πάθος σαν να θέλει να διαμαρτυρηθεί για κάτι, για αυτό που συμβαίνει στην σημερινή μας κατάσταση. Η μουσική όμως έρχεται να παίξει ακόμη κι έναν άλλο ρόλο. Να σας θυμίσω ότι τα τελευταία χρόνια με την οικονομική κρίση πάρα πολλοί καλλιτέχνες έχουμε συμβάλει να γίνουν συναυλίες ώστε να μαζευτούν τρόφιμα και χρήματα για διάφορους κοινωνικούς σκοπούς, για διάφορες ευπαθείς ομάδες, που αυτή την περίοδο πρέπει να δίνουμε την χείρα βοηθείας μας. Έπαιξε και παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή μας, ειδικά στις περιόδους που ως λαός περνούσαμε δύσκολα, όπως τώρα».

Το τραγούδι δίνει ελπίδα, μια καλή μουσική παράσταση γεμίζει -έστω όσο διαρκεί- αισιοδοξία. Είναι λειτούργημα λοιπόν το τραγούδι;
«Ναι, όντως, θα μπορούσαμε να πούμε ότι το τραγούδι είναι ένα λειτούργημα. Τα τελευταία χρόνια η μουσική και το τραγούδι έρχεται να βάλουν χρώμα στο γκρίζο την καθημερινότητας μας. Νομίζω ότι ο Έλληνας έχει ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε την διασκέδαση, να ξεδώσει, να χαλαρώσει να πάρει δυνάμεις για να συνεχίσει τον αγώνα του την επόμενη μέρα. Όπως είπα και στην προηγούμενη ερώτηση, το τραγούδι έπαιξε πολλές φορές το ρόλο να αφυπνίσει τον κόσμο, να τον συγκεντρώσει, να τον ευαισθητοποιήσει, να γίνουν συναυλίες με σκοπό τα χρήματα από τα έσοδα μιας συναυλίας να χρησιμοποιηθούν για έναν πολύ σοβαρό σκοπό. Υπό αυτή την έννοια όντως το τραγούδι είναι λειτούργημα».

Αν και το τραγούδι -όπως κάθε τομέας- έχει χτυπηθεί από την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών, είναι ελπιδοφόρο το γεγονός ότι μέσα σε όλη αυτή τη δίνη έχουμε ακόμα την «πολυτέλεια» να ασχολούμαστε με την Τέχνη…
«Πράγματι. Ο τομέας της τέχνης, των θεαμάτων, της μουσικής κλπ. έχει χτυπηθεί ανελέητα από την κρίση των τελευταίων χρόνων, όπως φυσικά και πάρα πολλές άλλες κοινωνικές ομάδες και επαγγέλματα. Ωστόσο, για ένα πράγμα είμαι σίγουρος. Καμία κρίση, όσο βαθιά κι αν είναι δεν μπορεί να χτυπήσει το τραγούδι. Μην ξεχνάμε ότι είμαστε ένας λαός που γέννησε τον Θεοδωράκη, τον Χατζιδάκι, τον Ξαρχάκο, τον Λοΐζο και τόσους άλλους μεγάλους συνθέτες, δεν θα ήταν δυνατόν ποτέ να σταματήσει να παράγεται μουσική σε αυτόν τον τόπο. Άρα το ότι υπάρχει το τραγούδι μετά από όλη αυτή την οικονομική κρίση, δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη, είναι τρόπος ζωής του Έλληνα. Το τραγούδι από αρχαιοτάτων χρόνων κυλούσε στο DNA μας, είμαστε ένας λαός με πολύ μεγάλη μουσική παράδοση, είμαστε ένα λαός που δώσαμε τα φώτα και ερεθίσματα σε άλλους λαούς να αναπτύξουν κι αυτοί την μουσική τους».

Τι φέρνει για εσάς η καλοκαιρινή σεζόν που ξεκινά;
«Η καλοκαιρινή σεζόν που ξεκινά με βρίσκει πολύ δημιουργικό. Καταρχήν όπως σας είπα, ετοιμάζομαι για τη μεγάλη συναυλία στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων στις 26 Ιουνίου που θα γιορτάσω με τους φίλους μου επί σκηνής τα 20 χρόνια δισκογραφικής μου διαδρομής. Η συγκεκριμένη συναυλία θα είναι και η εναρκτήρια της καλοκαιρινής μου περιοδείας, θα συνεχίσω με πάρα πολλούς σταθμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό με τον τίτλο «20 χρόνια Δημήτρης Μπάσης» και μαζί με την ορχήστρα μου, θα ταξιδεύω από την μια άκρη στην άλλη. Επίσης έχει ολοκληρωθεί το νέο μου cd το οποίο θα κυκλοφορήσει πολύ σύντομα. Έχω την τύχη σε αυτό το cd να μου γράφουν τραγούδια ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Χρήστος Νικολόπουλος, ο Μίλτος Πασχαλίδης και ο Ανδρέας Κατσιγιάννης. Μετά από πέντε χρόνια δισκογραφικής απουσίας, ήρθε η ώρα να κυκλοφορήσει ο δίσκος μου ο οποίος έχει πραγματικά πολύ ενδιαφέρον».

Aκούστε το νέο τραγούδι του Δημήτρη Μπάση με τίτλο Αν μ’αγαπάς
Στίχοι: Βασίλης Γιαννόπουλος
Μουσική: Χρήστος Νικολόπουλος

entertainment.in.gr

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024