Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Βενιζέλος: Η Ελλάδα μετά την κρίση δεν μπορεί να είναι η ίδια με πριν από αυτή

Βενιζέλος: Η Ελλάδα μετά την κρίση δεν μπορεί να είναι η ίδια με πριν από αυτή

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος επισήμανε ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι το αναγκαίο πρόταγμα για να επιτευχθεί η ανόρθωση της χώρας, αναφέροντας ότι χρειάζεται «αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών στις βουλευτικές εκλογές». Σχολίασε τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση λέγοντας ότι «η χώρα εγκλωβίστηκε στο μεγάλο πρωθύστερο ως προς το πρωτογενές πλεόνασμα».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανοίγοντας, το μεσημέρι της Δευτέρας, το διήμερο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών (e-kyklos), προσδιόρισε όλες τις διαστάσεις και προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα κι εξήγησε τους στόχους του Συνεδρίου.

«Αν κάτι θέλουμε να εισφέρει αυτό το Συνέδριο είναι η εμπέδωση της ανάγκης για υψηλό βαθμό επίγνωσης των προβλημάτων, των δυσκολιών και των προϋποθέσεων ενός σχεδίου επανόδου στην κανονικότητα μιας χώρας μέλους της ΕΕ και της ζώνης του ευρώ που κερδίζει το χαμένο έδαφος, μετέχει ξανά στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και έχει συνείδηση των προκλήσεων και των ευκαιριών του μέλλοντος.

» Στόχος δεν είναι η ‘Ελλάδα μετά’ να είναι ξανά η ‘Ελλάδα πριν’, η Ελλάδα του άνετου παρελθόντος όπως το βίωνε η κοινωνία πριν την έκρηξη της κρίσης, αλλά η Ελλάδα του προκλητικού μέλλοντος που μπορεί να καταστεί είτε ευεργετικό είτε απειλητικό. Η επιστροφή στο πριν είναι κυνήγι ενός κινούμενου στόχου.

» Η επίγνωση του μέλλοντος μάς επιτρέπει να επιβιβαστούμε στον στόχο. Η ‘Ελλάδα Μετά’ είναι στην πραγματικότητα μια επώδυνη αλλά απολύτως αναγκαία άσκηση εθνικής και κοινωνικής αυτογνωσίας σε μια χώρα που νιώθει βαθειά ηττημένη και πρέπει να ξαναβρεί την αυτοπεποίθηση της, οικονομικά, θεσμικά, εθνικά» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Αναγκαίο πρόταγμα οι μεταρρυθμίσεις»

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι το αναγκαίο πρόταγμα για να επιτευχθεί η ανόρθωση της χώρας, αναφέροντας ότι για αυτό πρέπει να συντρέχουν πολιτικές και κοινωνικές προϋποθέσεις.

Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, χρειάζεται αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών στις «βουλευτικές εκλογές, η μεταβολή των εκλογικών και κοινοβουλευτικών συσχετισμών, μια άλλη κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας των δημοκρατικών δυνάμεων ευρωπαϊκού προσανατολισμού στην οποία θα κληθεί να μετάσχει και ο ηττημένος ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς όμως να μπορεί να παρεμποδίσει ή να καθοδηγήσει τις εξελίξεις. Και αυτό όμως δεν αρκεί.

» Χρειάζονται ούτως ή άλλως ευρύτερες θεσμικές συναινέσεις για την ανάδειξη ΠτΔ τον Ιανουάριο -Φεβρουάριο 2020 (180 ψήφοι) και την σταθεροποίηση του εκλογικού συστήματος (200 ψήφοι). Κυρίως όμως χρειάζεται νέου τύπου πολιτική συναίνεση ως προς το μακροπρόθεσμο πλαίσιο στρατηγικής αναφοράς της χώρας. Πραγματική εθνική ‘ιδιοκτησία’ της στρατηγικής επανόδου στην κανονικότητα».

Σχετικά με τις κοινωνικές προϋποθέσεις υποστήριξε «την ανάγκη για μια αλλαγή του κυρίαρχου κοινωνικού παραδείγματος. Για μια σύγκρουση ως προς την ηγεμονία των ιδεών και αντιλήψεων που δεν μπορεί να διεξαχθεί με όρους εμφυλιοπολεμικούς ή έστω αξιακά αλαζονικούς.

» Δεν μπορεί να χαρίσει στον εθνικολαϊκισμό, τον αντιευρωπαϊσμό, τον τυφλό αντισυστημισμό, τον φοβικό συντηρητισμό, όσους έχουν δισταγμούς, φοβίες, αντιστάσεις ή νιώθουν ότι βρίσκονται σε απόγνωση, ότι έχουν οδηγηθεί οριστικά στο περιθώριο του ευρωπαϊκού και εθνικού γίγνεσθαι. … Όταν συνεπώς μιλάμε για το μεταρρυθμιστικό πρόταγμα μιλάμε για τη νέα Αλλαγή. Για το μόνο αίτημα αλλαγής που οδηγεί κάπου εκτός από τη μιζέρια, τη στασιμότητα, την ανασφάλεια».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι η Ελλάδα «πρέπει να επανέλθει στο στρατηγικό στόχο ‘δημοσιονομικός χώρος αναπνοής έναντι μεταρρυθμίσεων‘ όπως ήταν τον Νοέμβριο του 2014», ενώ σχολίασε τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση, παρατηρώντας ότι «η χώρα εγκλωβίστηκε στο μεγάλο πρωθύστερο ως προς το πρωτογενές πλεόνασμα και παραιτήθηκε έτσι θριαμβολογώντας από το βασικό αίτημά της να της δοθεί δημοσιονομικός χώρος αναπνοής προκειμένου να διευκολυνθεί η επίτευξη υψηλής ονομαστικής διόγκωσης του ΑΕΠ, επαναλαμβάνοντας ότι το ζήτημα του χρέους μπορεί να γίνει το κλειδί του μέλλοντος, υπό ορισμένες συνθήκες.

Αναφερόμενος στη θεσμική ανασύσταση της χώρας, ο Ευάγγελος Βενιζέλος σημείωσε την πρωτεύουσα σημασία να ανακοπεί ο μετασχηματισμός του πολιτικού και οικονομικού λαϊκισμού σε συνταγματικό λαϊκισμό, όπως είπε, τονίζοντας ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος θα πρέπει να γίνει με τις προβλεπόμενες συνταγματικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες και όχι με δημοψηφισματικού χαρακτήρα ενέργειες.

Το συνέδριο πραγματοποιείται σε κεντρικό ξενοδοχείο με εντυπωσιακή παρουσία αρκετών ηγετικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Την εναρκτήρια ομιλία του κ. Βενιζέλου παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας, οι Κώστας Σκανδαλίδης, Γιάννης Μανιάτης, Βασίλης Κεγκέρογλου, Στέφανος Ξεκαλάκης, Δημήτρης Κρεμαστινός, Νίκος Σαλαγιάννης, Σπύρος Λυκούδης, Άδωνης Γεωργιάδης, Χαρά Κεφαλίδου, Λεωνίδας Γρηγοράκος, πανεπιστημιακοί, ειδικοί επιστήμονες, στελέχη και πολιτικοί φίλοι του κ. Βενιζέλου.

Το συνέδριο ολοκληρώνεται το βράδυ της Τρίτης με διάλογο-συζήτηση ανάμεσα στον διανοητή και φιλόσοφο Στέλιο Ράμφο και τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024