Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η ηλεκτρική διέγερση του εγκεφάλου μπορεί να σας κάνει πιο δημιουργικούς

Η ηλεκτρική διέγερση του εγκεφάλου μπορεί να σας κάνει πιο δημιουργικούς

Βρετανοί επιστήμονες βρήκαν τρόπο να βελτιώνουν τη δημιουργικότητα του ανθρώπου, μέσω μη επεμβατικής και ανώδυνης ηλεκτρικής διέγερσης του εγκεφάλου, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Nature Scientific Reports.

Βρετανοί επιστήμονες βρήκαν τρόπο να βελτιώνουν τη δημιουργικότητα του ανθρώπου, μέσω μη επεμβατικής και ανώδυνης ηλεκτρικής διέγερσης του εγκεφάλου, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Nature Scientific Reports.

Η τεχνική της στοχευμένης ηλεκτρικής διακρανιακής διέγερσης καταστέλλει προσωρινά την εγκεφαλική δραστηριότητα στον αριστερό ραχιαίο πλάγιο προμετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου, που εμπλέκεται στη λογική σκέψη και στον προγραμματισμό. Με αυτό τον τρόπο, ο εγκέφαλος «απελευθερώνεται» να σκεφτεί πιο δημιουργικά.

Οι ερευνητές των Πανεπιστημίων Queen Mary και Goldsmiths του Λονδίνου, με επικεφαλής τη Δρ Καρολάιν Ντι Μπερνάρντι Λουφτ, δοκίμασαν τη νέα μέθοδο σε 60 εθελοντές, 18-34 ετών (οι 47 γυναίκες), που κλήθηκαν να λύσουν διάφορα μαθηματικά και άλλα προβλήματα με και χωρίς ηλεκτρική διέγερση του εγκεφάλου.

Παρατήρησαν ότι χάρη στη διακρανιακή διέγερση, η οποία διαπερνά τον εγκέφαλο με πολύ ασθενή ηλεκτρικά ρεύματα, που δεν είναι επικίνδυνα, ούτε ενοχλητικά, οι συμμετέχοντες είχαν αυξημένες πιθανότητες να βρουν λύσεις για τα πιο δύσκολα προβλήματα, σκεπτόμενοι με πρωτότυπο τρόπο.

Όμως, όπως έδειξαν τα τεστ υπάρχει τίμημα, όταν «σπάνε» τα δεσμά της δημιουργικής νόησης: μειώνεται η εργαζόμενη μνήμη, πράγμα που δυσκολεύει την επίλυση προβλημάτων για τα οποία κανείς πρέπει να θυμάται πολλά πράγματα ταυτόχρονα.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος λύνει συνήθως τα προβλήματα εφαρμόζοντας κανόνες που έχει αποκομίσει από την εμπειρία του παρελθόντος. Αν και αυτός ο νοητικός αυτοματισμός έχει μεγάλη χρησιμότητα από άποψη ταχύτητας, συχνά λειτουργεί ως εμπόδιο, όταν τα νέα προβλήματα είναι διαφορετικής φύσης από οτιδήποτε άλλο έχει συναντήσει ο νους έως τότε.

«Όταν συναντούμε νέα προβλήματα που απαιτούν ένα διαφορετικό τρόπο σκέψης, οι προηγούμενες εμπειρίες μας μπορούν να μπλοκάρουν πραγματικά τη δημιουργικότητά μας. Για να σπάσουμε αυτή τη νοητική καθήλωση, χρειαζόμαστε να χαλαρώσουμε τους κανόνες που έχουμε μάθει» εξηγεί η Δρ Λουφτ και αυτό ακριβώς επιδιώκει η νέα τεχνική.

Σπεύδει, πάντως, να διευκρινίσει ότι, «δεν βρισκόμαστε ακόμη σε θέση να φορέσουμε ένα ηλεκτρικό ‘καπέλο’ και να αρχίσουμε να τονώνουμε κατά βούληση τον εγκέφαλό μας», προειδοποιώντας ότι είναι πρόωροι οι ισχυρισμοί εταιρειών που αρχίζουν να πωλούν τέτοιου είδους συσκευές ηλεκτρικής διέγερσης του εγκεφάλου.

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Μπακς: Παραμένει εκτός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, χάνει και το Game 3 με τους Πέισερς

Χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα αγωνιστούν οι Μπακς κόντρα στους Πέισερς, στο τρίτο ματς της σειράς των Play-offs, όπως ανακοίνωσαν επίσημα τα «Ελάφια»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024