Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τραπεζική διάσωση χωρίς απώλειες καταθέσεων

Τραπεζική διάσωση χωρίς απώλειες καταθέσεων

Το πρώτο πραγματικό τεστ για τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης Τραπεζών που επιβάλλει απώλειες στους μετόχους και τους ομολογιούχους τράπεζας που αντιμετωπίζει προβλήματα αντί στους φορολογουμένους είναι πλέον γεγονός: η μεγαλύτερη τράπεζα της Ισπανίας Banco Santander απέκτησε με 1 ευρώ την Banco Popular.

Το πρώτο πραγματικό τεστ για τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης Τραπεζών (Single Resolution Board, SRB) που επιβάλλει απώλειες στους μετόχους και τους ομολογιούχους μιας τράπεζας που αντιμετωπίζει προβλήματα αντί στους φορολογουμένους είναι πλέον γεγονός.

Με παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που ελέγχει τον SRΒ, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ισπανίας Banco Santander απέκτησε με συνοπτικές διαδικασίες και έναντι ενός ευρώ την έκτη μεγαλύτερη ισπανική τράπεζα Banco Popular Espanol η οποία γονάτισε κάτω από βουνό κόκκινων στεγαστικών δανείων, όπως αναφέρουν Τα Νέα.

Ο SRΒ δημιουργήθηκε το 2015 από τη χρηματοπιστωτική κρίση που εκδηλώθηκε σε πολλές χώρες της ευρωζώνης, περιλαμβανομένης και της Ισπανίας, με στόχο να αντιμετωπίσει προβληματικές τράπεζες χωρίς να βαρύνονται οι φορολογούμενοι. Μόνο στη χώρα αυτή το κόστος για τη διάσωση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων είχε φτάσει τα 40 δισ. ευρώ.

Με βάση τους νέους ευρωπαϊκούς κανονισμούς που τέθηκαν σε εφαρμογή για πρώτη φορά χθες διασώζονται όλοι οι καταθέτες της Banco Popular – ιδιώτες και επιχειρήσεις – και τα σπασμένα θα πληρώσουν οι μέτοχοι και ομολογιούχοι μειωμένης εξασφάλισης. Οι μέτοχοι χάνουν τα πάντα, αφού η τράπεζα, που στις αρχές του έτους είχε κεφαλαιοποίηση 4 δισ. ευρώ, αναγκάστηκε να αλλάξει χέρια χθες. Τα πάντα χάνουν επίσης οι ομολογιούχοι μειωμένης εξασφάλισης οι οποίοι έχουν στα χέρια τίτλους συνολικής αξίας περίπου 2 δισ.

Η Banco Santander θα ζητήσει από τους δικούς της μετόχους κεφάλαια 7 δισ. ευρώ προκειμένου να απορροφήσει απρόσκοπτα την Banco Popular.

«Η συμφωνία είναι καλή για την Ισπανία και καλή για την Ευρώπη», είπε η πρόεδρος της Santander Αννα Μποτίν αναφερόμενη στο ντιλ. Η ΕΚΤ σε ανακοίνωσή της έκανε λόγο για «σημαντική επιδείνωση της ρευστότητας» της Banco Popular τις τελευταίες ημέρες. Η επιδείνωση αυτή δεν θα επέτρεπε στην Banco Popular να αποπληρώσει στο μέλλον τα χρέη της, αναφέρεται ακόμη.

Ο πρόεδρος της τράπεζας Εμίλιο Σαράτσο το τελευταίο διάστημα προσπάθησε να βρει αγοραστή αλλά τα σχέδια ναυάγησαν εν μέσω βουτιάς των τιμών των μετοχών και μείωσης της ρευστότητας της τράπεζας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024