Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή «αιχμή του δόρατος» για τον Τουρισμό Υγείας

Η Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή «αιχμή του δόρατος» για τον Τουρισμό Υγείας

Τα έσοδα από τον Ιατρικό Τουρισμό ξεπερνούν τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια, ετησίως, ενώ οι χρήστες των υπηρεσιών του συγκεκριμένου κλάδου υπολογίζονται σε περίπου 30 εκατομμύρια. Η Ελλάδα, αν και χωρίς θεσμοθετημένο από την Πολιτεία σχέδιο για την ανάπτυξη του Ιατρικού Τουρισμού, φιλοδοξεί να προσελκύσει 100.000 επισκέπτες και 400 εκατομμύρια ευρώ κέρδη την προσεχή τριετία.

Τα έσοδα από τον Ιατρικό Τουρισμό ξεπερνούν τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια, ετησίως, ενώ οι χρήστες των υπηρεσιών του συγκεκριμένου κλάδου υπολογίζονται σε περίπου 30 εκατομμύρια. Η Ελλάδα, αν και χωρίς θεσμοθετημένο από την Πολιτεία σχέδιο για την ανάπτυξη του Ιατρικού Τουρισμού, φιλοδοξεί να προσελκύσει 100.000 επισκέπτες και 400 εκατομμύρια ευρώ κέρδη την προσεχή τριετία.

Ο γυναικολόγος Κωνσταντίνος Πάντος, διεθνώς γνωστός για το πρωτοποριακό επιστημονικό έργο του στον τομέα της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, έχει συστρατευθεί εδώ και περίπου έναν χρόνο στην προσπάθεια που γίνεται από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), το Ινστιτούτο Επιστημονικών Ερευνών του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (ΙΣΑ), για την ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας.

Μέσα από μια σειρά ενημερωτικών εκδηλώσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με έμφαση σε χώρες και πόλεις όπου ακμάζει ο απόδημος ελληνισμός, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, πλαισιωμένος από καταξιωμένους διεθνώς Έλληνες επιστήμονες επιχειρεί την δομημένη ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας στην Ελλάδα, με εκμεταλλευόμενος τις γερές βάσεις που έχουν θέσει στον τομέα αυτό εδώ και χρόνια κλάδοι, όπως η Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και ο Ιαματικός Τουρισμός.

Ο κ. Πάντος με την ιδιότητα του γενικού γραμματέα της Ελληνικής Εταιρίας Αναπαραγωγικής Ιατρικής και αντιπροέδρου του Παγκόσμιου Ινστιτούτο Ελλήνων Ιατρών, μιλώντας στο in.gr, υπογραμμίζει την ανάγκη απαγκίστρωσης από αγκυλώσεις και προκαταλήψεις και την ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ώστε να αποκτήσει η Ελλάδα το δικό της μερίδιο από την ραγδαία αναπτυσσόμενη βιομηχανία του ιατρικού τουρισμού.

«Η Ελλάδα πρέπει να στοχεύσει στη δημιουργία ενός brandname, προκειμένου να εισέλθει στον διεθνή ανταγωνισμό και η Πολιτεία πρέπει άμεσα να προβεί στη δημιουργία εθνικού στρατηγικού σχεδίου. Ήδη χώρες, όπως η Ισπανία και η Τουρκία, έχουν διαμορφώσει συγκεκριμένο πλαίσιο και στηρίζουν ενεργά τον Τουρισμό Υγείας. Αντιθέτως, στην Ελλάδα οι μέχρι τώρα προσπάθειες ήταν μεμονωμένες και αποσπασματικές», εξηγεί.

Σύμφωνα με τον κ. Πάντο, ο τομέας της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής έχει εδώ και χρόνια θέσει τις βάσεις για την ανάπτυξη του Ιατρικού Τουρισμού στην Ελλάδα. «H απογοήτευση από τις πολλαπλές αποτυχημένες προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης στη χώρα τους και το περιοριστικό νομικό πλαίσιο, το οποίο σε ορισμένες περιπτώσεις δεν δίνει διέξοδο, είναι οι βασικότεροι λόγοι της διασυνοριακής κυκλοφορίας των ζευγαριών για την απόκτηση παιδιού. Τα κριτήρια βάσει των οποίων τα ζευγάρια επιλέγουν για τη θεραπεία της υπογονιμότητας τους μια συγκεκριμένη χώρα είναι η ποιότητα των προσφερομένων υπηρεσιών, το ποσοστό επιτυχίας, η προσβασιμότητα στη θεραπείας, οι εγκαταστάσεις της μονάδας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, καθώς και το κόστος της θεραπείας. Η Ελλάδα διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως η άριστη εξειδίκευση των γιατρών, το χαμηλότερο κόστος σε σχέση με άλλες χώρες, το προοδευτικό νομοθετικό πλαίσιο και το εξαιρετικό βιοκλίμα», προσθέτει ο κ. Πάντος.

Βέβαια, στην προσέλκυση χρηστών υπηρεσιών Τουρισμού Υγείας συμβάλλουν καθοριστικά και τα επιστημονικά επιτεύγματα του ιατρικού δυναμικού της εκάστοτε χώρας. Ευτυχώς η Ελλάδα δεν υπολείπεται στον τομέα αυτό καθώς βρίθουν οι μαρτυρίες ζευγαριών που έκαναν πραγματικότητα το όνειρο της απόκτησης απογόνων επισκεπτόμενα την Ελλάδα.

«Οι επιστημονικές επιτυχίες, τον τομέα της έρευνας και της κλινικής εφαρμογής, σαφώς και εδραιώνουν την Ελλάδα στον παγκόσμιο επιστημονικό χάρτη, ενώ εμπεδώνουν στους ασθενείς το αίσθημα της εμπιστοσύνης. Προσφάτως, βρεθήκαμε ως χώρα στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος, αφού στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας, παρουσιάσαμε μελέτη σύμφωνα με την οποία φαίνεται ότι μπορούμε να αναστρέψουμε την εμμηνόπαυση, ιδίως την πρόωρη, μέσω της έγχυσης πλάσματος αίματος πλούσιου σε αιμοπετάλια απευθείας στις ωοθήκες και τη μήτρα, επιτρέποντας έτσι την απελευθέρωση και τη λήψη ωαρίων από τις ωοθήκες. Στη συνέχεια, το έγκριτο επιστημονικό περιοδικό New Scientist και ο διεθνής Τύπος αναπαρήγαγαν τη μελέτη, και μέσα από την προβολή αυτή φάνηκε μια Ελλάδα της έρευνας και της προσπάθειας, με αποτέλεσμα τους τελευταίους μήνες να έχουμε κατακλεισθεί από αιτήματα γυναικών από διάφορες χώρες που ζητούν να μας επισκεφθούν και να υποβληθούν σε θεραπεία», τονίζει χαρακτηριστικά ο ειδικός.

Σύμφωνα με τον κ. Πάντο η Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή μπορεί να γίνει η «αιχμή του δόρατος» για την ανάπτυξη του ελληνικού Τουρισμού Υγείας με απώτερο στόχο η χώρα μας να διεκδικήσει ένα αξιοσέβαστο μερίδιο στον διεθνή ιατρικό τουρισμό.

«Για να πετύχουμε αυτό το στόχο χρειαζόμαστε την προβολή μιας «άλλης» Ελλάδας: την Ελλάδα της εξωστρέφειας, της προσπάθειας, της ανάπτυξης και της εμπιστοσύνης. Και εδώ ακριβώς είναι που η ελληνική ομογένεια, καλείται να δράσει ως καταλύτης σε αυτή την προσπάθεια. Ο Ελληνισμός του εξωτερικού συνιστά ένα πολύτιμο εθνικό κεφάλαιο. Η Ελληνική Διασπορά αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό μέρος του πολιτικού, οικονομικού, επιχειρηματικού, πολιτιστικού και επιστημονικού δυναμικού του έθνους. Ο ρόλος της θεωρείται κρίσιμος, ιδιαιτέρως κατά την σημερινή δυσμενή οικονομική συγκυρία για τη χώρα μας. Η διάχυση των Ελλήνων σε όλες τις γωνιές της Υφηλίου δίνει μια οικουμενική διάσταση στο Ελληνικό Έθνος και μια μοναδική ευκαιρία να μετατρέψουμε το μειονέκτημα της διαχρονικής μετανάστευσης στο εξωτερικό σε πλεονέκτημα για τη χώρα μας σήμερα. Γι’ αυτό και προτεραιότητα μας είναι η ενδυνάμωση των δεσμών των Ελλήνων της Διασποράς με τη Μητέρα-Πατρίδα. Ο Έλληνας ομογενής πρέπει να γνωρίζει τις ιατρικές επιλογές, τις επιτυχίες, την εύκολη πρόσβαση, λόγω διευκόλυνσης και της γλώσσας, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της υγεία του και την επιστροφή στην πατρίδα του. Ο Έλληνας γιατρός του εξωτερικού πρέπει να γνωρίζει την παροχή υπηρεσιών υγείας που είναι τουλάχιστον εφάμιλλη με την χώρα που ζει, τα επιτεύγματα των γιατρών στην Ελλάδα, τα συστήματα πιστοποίησης και ότι η Μητέρα-Πατρίδα πρωτοστατεί στις μεγάλες καινοτομίες στην κλινική και εργαστηριακή Ιατρική», υπογραμμίζει.

Και ο Κωνσταντίνος Πάντος καταλήγει λέγοντας ότι, το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Ελλήνων Ιατρών και το Διεθνές Κέντρο Τουρισμού Υγείας που ιδρύθηκαν με πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ και του ΙΣΑ, φιλοδοξούν να αποτελέσουν τον συνδετικό κρίκο μεταξύ των εκατομμυρίων Ελλήνων γιατρών και ασθενών με στόχο την ανταλλαγή πληροφοριών και επιστημονικών γνώσεων, την παροχή βοήθειας σε επιστήμονες από την Ελλάδα για μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό, αλλά και σε επιστήμονες του εξωτερικού για αντίστοιχες σπουδές στην Ελλάδα, για τη σωστή ενημέρωση των πολιτών «ένθεν κι ένθεν», αλλά και τη δημιουργία προοπτικής και συνεργασίας για την μετεγκατάσταση και επαναφορά Ελλήνων γατρών πίσω στην Ελλάδα.

«Και φυσικά έτσι δημιουργούμε νέες ευκαιρίες και δυνατότητες αλλά και όραμα για τον επιχειρηματικό κόσμο να επενδύσει στον Τουρισμό Υγείας με επίκεντρο πάντα την Ελλάδα.
Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης που διανύουμε, αποτελεί χρέος όλων, να ξεφύγουμε από την απλή διαχείριση και να πρωτοστατήσουμε, δημόσιος και ιδιωτικός τομέας, στην αλλαγή του δόγματος για την Ελλάδα και τις προοπτικές της», υπογραμμίζει.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024