
Σε λίγα χρόνια τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα κοστίζουν φθηνότερα από τα συμβατικά.
Λίγη υπομονή ακόμη
Οι προβλέψεις για το κόστος των αυτοκινήτων αναφέρονται στο λεγόμενο TCO (Total Cost of Ownership) δηλαδή για το σύνολο της δαπάνης που επιβαρύνει τον κάτοχο ενός αυτοκινήτου (αγορά, καύσιμα, συντήρηση, φόροι).
Για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα το μεγάλο έξοδο είναι η αγορά τους, καθώς το καύσιμο και η συντήρηση του ηλεκτρικού κινητήρα έχουν ελάχιστες απαιτήσεις. Από το κόστος αγορά τώρα σχεδόν το 50% της τιμής αφορά τη μπαταρία. Οι νέες τεχνικές παραγωγής όμως θα μειώσουν το κόστος της κατά 77% μέχρι το 2030.
Έτσι υπολογίζεται πως από το 2025 και μετά, δηλαδή σε μόνο 8 χρόνια, η αγορά ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου θα απαιτεί συγκρίσιμη δαπάνη με εκείνη ενός συμβατικού. Εννοείται βέβαια πως δεν θα μείνουμε εκεί επειδή η αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα βοηθήσει να μειωθεί περαιτέρω η τιμή τους χάρη στις οικονομίες κλίμακας.
Αν καταφέρουμε να βγούμε σε καμία δεκαετία από την κρίση μας βλέπω όλους με ηλεκτρικά αυτοκίνητα λοιπόν. Υγεία νάχουμε να το δούμε.
Γιώργος Επιτήδειος του Στεφάνου
Οικονομολόγος-προγραμματιστής
Αν βρίσκετε καταθλιπτικά όσα γράφω μερικές φορές σας δεν σας αδικώ Για αντίδοτο σας προτείνω να δείτε μερικές γελοιογραφίες για να χαλαρώσετε.
Γιώργος Επιτήδειος
- Ιράν – ΗΠΑ: 7η συναπτή νύχτα ανταλλαγής πληγμάτων – «Η λογική της κλιμάκωσης ξεφεύγει ολοένα περισσότερο»
- Κυπριακό: Ο Ερχιουρμαν χαιρετίζει την επίσκεψη Γκουτέρες και κάνει λόγο για «ουσιαστικές συζητήσεις»
- Ο Τραμπ απειλεί με επιπλέον δασμούς τον Καναδά για την μόλυνση του αέρα λόγω των πυρκαγιών
- Συμπαράσταση σε τρομοκράτες
- Καναδάς: Πάνω από 200 πυρκαγιές παραμένουν εκτός ελέγχου
- ΗΠΑ: Το μαρούλι μιας αλυσίδας φαστ φουντ υπεύθυνο για την επιδημία διάρροιας

