Αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι μικρά μόρια στο σάλιο μπορούν να αποτελέσουν βιοδείκτες για τον άμεσο εντοπισμό ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο εκδήλωσης νόσου Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of Alzheimer’s Disease.

Επιστημονική ομάδα του Ερευνητικού Ινστιτούτου Beaumont στο Μίτσιγκαν, με επικεφαλής τον Δρ Στιουαρτ Γκραχαμ, χρησιμοποίησαν την Μεταβολικομική, μια νέα τεχνική για να μελετήσουν μόρια του μεταβολισμού.

Ο στόχος τους ήταν να εντοπίσουν διακριτά πρότυπα μορίων στο σάλιο που να μπορούν να συμβάλλουν στη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ σε πρώιμα στάδια, όταν η θεραπεία μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική.

Στη μελέτη συμπεριλήφθησαν 29 ενήλικες που χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: ήπια γνωστική εξασθένηση, νόσος Αλτσχάιμερ, ομάδα ελέγχου.

Μετά τη λήψη δειγμάτων οι ερευνητές εντόπισαν σωστά και ποσοτικοποίησαν με ακρίβεια 57 μεταβολίτες. Ορισμένες από τις παρατηρούμενες ποικιλίες στους βιοδείκτες ήταν σημαντικές και κατάφεραν να κάνω προγνώσεις για το ποιοι συμμετέχοντες κινδύνευαν περισσότερο να εκδηλώσουν νόσο Αλτσχάιμερ.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr