
Τα αυξημένα αιμοπετάλια ένδειξη αυξημένου κίνδυνου εκδήλωσης καρκίνου
Τα αυξημένα αιμοπετάλια στο αίμα αποτελούν ισχυρό δείκτη καρκίνου, ιδίως στους άνδρες, υποστηρίζουν βρετανοί ερευνητές σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο British Journal of General Practice.
Τα αυξημένα αιμοπετάλια στο αίμα αποτελούν ισχυρό δείκτη καρκίνου, ιδίως στους άνδρες, υποστηρίζουν βρετανοί ερευνητές σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο British Journal of General Practice.
Περίπου το 2% των ανθρώπων, άνω των 40 ετών, έχουν υψηλά επίπεδα αιμοπεταλίων, μια κατάσταση γνωστή και ως θρομβοκυττάρωση.
Οι επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Έξετερ, με επικεφαλής τη δρα Σάρα Μπέιλι, υποστηρίζουν ότι η θρομβοκυττάρωση μπορεί να αποτελεί καρκινικό δείκτη και άρα πρέπει να διερευνάται σε βάθος.
Οι ερευνητές συνέκριναν στοιχεία για περίπου 30.000 ανθρώπους με θρομβοκυττάρωση και για άλλους 8.000 με φυσιολογικά επίπεδα αιμοπεταλίων στο αίμα. Πάνω από το 11% των ανδρών και το 6% των γυναικών, άνω των 40 ετών, με αυξημένα αιμοπετάλια διαγνώστηκαν με καρκίνο μέσα σε 12 μήνες από την πρώτη εξέταση που έδειξε ότι είχαν θρομβοκυττάρωση. Τα ποσοστά ήταν ακόμη μεγαλύτερα (18% και 10% αντίστοιχα για άνδρες και γυναίκες), αν σε δεύτερη εξέταση αίματος μετά από έξι μήνες είχε επίσης διαφανεί αυξημένος αριθμός αιμοπεταλίων.
Οι δύο συχνότεροι καρκίνοι που διαγνώσθηκαν σε άτομα με θρομβοκυττάρωση, ήταν των πνευμόνων και του παχέος εντέρου. Το ένα τρίτο των ασθενών δεν είχαν κανένα σύμπτωμα, που θα αποτελούσε ένδειξη για τον γιατρό, ώστε να διαγνώσει καρκίνο. Γι’ αυτό, οι ερευνητές καλούν τους κλινικούς γιατρούς να εξετάζουν την πιθανότητα καρκίνου, όταν παρατηρούν απρόσμενα υψηλά επίπεδα αιμοπεταλίων σε ασθενείς.
«Γνωρίζουμε ότι η έγκαιρη διάγνωση είναι το “κλειδί” για το αν ένας άνθρωπος θα σωθεί από τον καρκίνο. Η μελέτη δείχνει ότι σημαντικός αριθμός ανθρώπων θα μπορούσαν να διαγνωστεί έως τρεις μήνες νωρίτερα, αν η ανίχνευση της θρομβοκυττάρωσης αποτελέσει το έναυσμα για τη διερεύνηση τυχόν καρκίνου», εξηγεί η Δρ Μπέιλι.
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Θρύλος των Μουντιάλ ο Εμπαπέ: Πρώτος σκόρερ όλων των εποχών και μοναδικός με δύο «Χρυσά Παπούτσια»
- Ισπανία – Αργεντινή 1-0: Στην κορυφή του κόσμου η κορυφαία σύγχρονη εθνική ομάδα!
- Antonov: Ο ρωσικός γίγαντας στην υπηρεσία των Airbus και Boeing
- Μουντιάλ 2026: Τραμπ και Σάντσεθ άφησαν για λίγο στην άκρη τις διαφορές τους – Η ανταλλαγή χειραψίας στην κερκίδα «ενυδρείο»
- Ο Φεράν Τόρες λύτρωσε την Ισπανία στην παράταση (vid)
- Σκόραρε ο Γουίλιαμς για την Ισπανία, ακυρώθηκε για φάουλ του Μερίνο (vid)
