Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Χουλιαράκης: Η συμφωνία εγγυάται την έξοδο της χώρας από την ύφεση

Χουλιαράκης: Η συμφωνία εγγυάται την έξοδο της χώρας από την ύφεση

Η συμφωνία αποτελεί τον μοναδικό οδικό χάρτη που εγγυάται με συνέπεια και ασφάλεια την έξοδο της χώρας από τη μεγάλη ύφεση των τελευταίων χρόνων, τόνισε ο Γ.Χουλιαράκης στην Ολομέλεια. Παραδέχθηκε ότι περιέχει και επώδυνα μέτρα, εξηγώντας ότι αποτυπώνει τον αναγκαίο συμβιβασμό μεταξύ των απαιτήσεων του ΔΝΤ και της ευρωπαϊκής απαίτησης για συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα, τον οποίο μάλιστα η Ελλάδα κλήθηκε να πετύχει σε ένα πολύ πιεστικό περιβάλλον.

Η συμφωνία αποτελεί τον μοναδικό οδικό χάρτη που εγγυάται με συνέπεια και ασφάλεια την έξοδο της χώρας από τη μεγάλη ύφεση των τελευταίων χρόνων, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης στην Ολομέλεια. Παραδέχθηκε ότι περιέχει και επώδυνα μέτρα, εξηγώντας ότι αποτυπώνει τον αναγκαίο συμβιβασμό μεταξύ των απαιτήσεων του ΔΝΤ και της ευρωπαϊκής απαίτησης για συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα, τον οποίο μάλιστα η Ελλάδα κλήθηκε να πετύχει σε ένα πολύ πιεστικό περιβάλλον.

Σχολιάζοντας την κριτική που ασκεί η Αντιπολίτευση στη συμφωνία ο κ. Χουλιαράκης ξεκίνησε με την επισήμανση ότι «συστηματικά απουσιάζει η κατανόηση του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο κινείται και διαπραγματεύεται η χώρα».

«Η κύρια πρόκληση» συνέχισε «στη διαπραγμάτευση ήταν ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης προϋπέθετε από την μια την συμμετοχή του ΔΝΤ και από την άλλη το ΔΝΤ να υποεκτιμά μόνιμα τις δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας ζητώντας επιπλέον μέτρα 4,5 δισ. ευρώ προκειμένου να συμμετάσχει».

Συμμετοχή, η οποία, όπως σχολίασε ο υπουργός, «θα ήταν και επιθυμητή δεδομένων των θέσεων που έχει στο θέμα της αναδιάρθρωσης».

«Η κυβέρνηση όφειλε να αποφύγει την παρατεταμένη διαπραγμάτευση, γιατί γνωρίζουμε καλά ότι παράταση του χρόνου διαπραγμάτευσης σημαίνει αβεβαιότητα και αβεβαιότητα σημαίνει καταστροφή και των προσδοκιών αλλά και της πραγματικής οικονομίας. Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση όφειλε να αποφύγει να αποδεχθεί την οικονομικά παράλογη λήψη μέτρων ύψους 4.5 δισ., που θα επέτειναν την ύφεση, ακριβώς τη στιγμή που η ελληνική οικονομία θα ανέκαμπτε», τόνισε ο κ. Χουλιαράκης.

Με αυτά τα δεδομένα, «η δέσμη των δημοσιονομικών μέτρων με δημοσιονομικά ουδέτερο πρόσημο που νομοθετείται σήμερα, αποτυπώνει ακριβώς τον αναγκαίο συμβιβασμό ανάμεσα στις δύο αυτές καταστροφικές εκδοχές και σαν τέτοια πρέπει να κριθεί», και υποστήριξε ότι «το σύνολο των παρεμβάσεων που συναποτελούν το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο της δημοσιονομικής στρατηγικής 2018-2021, αποτελεί τον μοναδικό οδικό χάρτη που εγγυάται με συνέπεια και ασφάλεια την έξοδο της χώρας από τη μεγάλη ελληνική ύφεση».

Ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε και στο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής σημειώνοντας ότι αρθρώνεται σε τρεις άξονες: καταρχάς στη διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας, «που με μεγάλη δυσκολία πετύχαμε», και την ενίσχυση της αξιοπιστίας των δημοσίων οικονομικών. Στο σημείο αυτό ο κ. Χουλιαράκης αναφέρθηκε και στη σημαντική μείωση της απόδοσης του δεκαετούς ομολόγου, που δείχνει τη θετική διάθεση των αγορών.

Σημαντικός στόχος του μεσοπρόθεσμου είναι και η δίκαιη αναδιανομή του εισοδήματος και η σταδιακή μείωση της φορολογίας φυσικών προσώπων, επιχειρήσεων και περιουσίας. Σε αυτό το σημείο ο κ. Χουλιαράκης, αναφέρθηκε και στα αντίμετρα της συμφωνίας. Από τη μία έχουμε μείωση αφορολογήτου, αλλά από την άλλη αύξηση των κοινωνικών παρεμβάσεων (Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, οικογενειακά επιδόματα κτλ) και μείωση φορολογικών συντελεστών είπε.

Μάλιστα αναφέρθηκε σε εμπειρική μελέτη του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων για τη συμφωνία βάσει της οποίας το σωρευτικό αποτέλεσμα μέτρων και αντιμέτρων είναι θετικό και οδηγεί σε αύξηση του εισοδήματος για το 50% του ελληνικού πληθυσμού και πολύ θετικό για τις κατώτατες εισοδηματικές τάξεις.

Αναφερόμενος στους ισχυρισμούς της ΝΔ ότι θα μπορούσε, αν ήταν κυβέρνηση, να μειώσει τους φόρους εντυπωσιακά, μειώνοντας ταυτόχρονα και τις πρωτογενείς δαπάνες, τόνισε ότι «πιστεύω δεν αναφέρεται στους μισθούς και τις συντάξεις που καλύπτουν σχεδόν το 70% των πρωτογενών δαπανών, στις λειτουργικές δαπάνες».

Και πρόσθεσε ότι «οι θεσμοί και κυρίως το ΔΝΤ θεωρεί ότι η περαιτέρω μείωση των πρωτογενών λειτουργικών δαπανών δεν είναι δυνατή».

Σε ό,τι αφορά την τροπολογία που κατέθεσε η ΝΔ, είπε ότι έχει ενδιαφέρον ως πρόταση, αλλά δεν λέει η ΝΔ πώς θα χρηματοδοτηθεί από τον προϋπολογισμό του 2017 και περαιτέρω, η παρέμβαση αυτή. «Ακόμη και αν μπορεί να υλοποιηθεί φέτος, δεν υπάρχει χώρος να υλοποιηθεί το 2018», τόνισε ο κ. Χουλιαράκης.

Αργυρώ Τσατσούλη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024