Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024
weather-icon 21o
Κάντε ποδήλατο και στηρίξτε τους ασθενείς με Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση

Κάντε ποδήλατο και στηρίξτε τους ασθενείς με Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση

Κάλεσμα σε όλους να συμμετάσχουν στην ποδηλασία που θα διεξαχθεί την Κυριακή 21 Μαΐου στο νέο ποδηλατόδρομο του Δήμου Αμαρουσίου που διέρχεται από τις γειτονιές Πολυδρόσου, Παραδείσου και Αγίου Θωμά, απηύθυνε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου, πρόεδρος του ΙΣΑ και της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, στο πλαίσιο των εορτασμών για την Παγκόσμια Ημέρα για την Πνευμονική Υπέρταση (5 Μαΐου).

Κάλεσμα σε όλους να συμμετάσχουν στην ποδηλασία που θα διεξαχθεί την Κυριακή 21 Μαΐου στο νέο ποδηλατόδρομο του Δήμου Αμαρουσίου που διέρχεται από τις γειτονιές Πολυδρόσου, Παραδείσου και Αγίου Θωμά, απηύθυνε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου, πρόεδρος του ΙΣΑ και της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, στο πλαίσιο των εορτασμών για την Παγκόσμια Ημέρα για την Πνευμονική Υπέρταση (5 Μαΐου).

Με αφετηρία την οδό Καραμανλή & Ευζώνων, οι ποδηλάτες θα ξεκινήσουν στις 11:00 το πρωί, και αφού διανύσουν μία απόσταση περίπου 4 χιλιομέτρων θα καταλήξουν στην οδό Φαιάκων και Ανδρέα Παπανδρέου.

Η δράση έχει στόχο να επιβραβεύσει την σκληρή προσπάθεια υλοποίησης του νέου ποδηλατόδρομου και να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα ελπίδας και στήριξης στους ασθενείς με Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση.

Τη δράση συνδιοργανώνουν ο Δήμος Αμαρουσίου, ο Σύλλογος Ασθενών «Πνευμονική Υπέρταση Ελλάδας», με την υποστήριξη του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Κατά τη διάρκεια συνέντευξη τύπου ο κ. Πατούλης εξήγησε ότι «μέσα από τη σύμπραξη του Δήμου Αμαρουσίου με το Σύλλογο Ασθενών «Πνευμονική Υπέρταση Ελλάδας» βούληση μας είναι αφενός μεν, να αξιοποιήσουμε το νέο ποδηλατόδρομο που διέρχεται μέσα από τον αστικό ιστό της πόλης μας και ενώνει τρεις γειτονιές, και αφετέρου, να ευαισθητοποιήσουμε την τοπική κοινωνία μας για τους ασθενείς που πάσχουν από μία σπάνια νόσο, αναδεικνύοντας την πραγματική εικόνα, του θάρρους και της αξιοπρέπειας. Με τη συμμετοχή όλων μας στη συμβολική αυτή πρωτοβουλία, ενισχύσουμε την προσπάθειά τους και στέλνουμε το μήνυμα ότι «όποια μορφή σπανιότητας και αν έχει κανείς είναι αναπόσπαστο μέλος της κοινωνίας μας».

Η πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών «Πνευμονική Υπέρταση Ελλάδας» Ιωάννα Αλυσανδράτου, ασθενής με ιδιοπαθή πνευμονική υπέρταση, ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Αμαρουσίου για τη στήριξή του για την υλοποίηση της 5ης ποδηλατικής βόλτας για τη νόσο της Πνευμονικής Υπέρτασης και τόνισε ότι η «ποδηλατάδα μας αποτελεί ένα ορόσημο για όλους εμάς τους ασθενείς με ΠΥ καθώς αναδεικνύει την ανάγκη μας να είμαστε ενεργό μέλος της κοινωνίας παρουσιάζοντας ταυτόχρονα στο ευρύ κοινό τη δυσκολία του ασθενή με πνευμονική υπέρταση, ο οποίος φυσικά δεν μπορεί να κάνει ποδήλατο, μπορεί όμως, και του αξίζει, να κάνουν ποδήλατο για αυτόν, ενδυναμώνοντας τη φωνή του για την ανάγκη αναγνώρισης του σπάνιου νοσήματός του και φυσικά για την εύρεση μιας θεραπείας. Κάθε χρόνο πραγματοποιούμε την ποδηλατική μας βόλτα, κάνοντας πετάλι όλοι μαζί για να στείλουμε το μήνυμα της αναγνώρισης της νόσους μας από όλους. Οι συμμετέχοντες αυτή τη χρόνια θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τη στάση ζωής μας την οποία αντικατοπτρίζει με τον καλύτερο τρόπο ο ήρωάς μας, ο Σπάνιος Μωβ Ελέφαντας Πόνγκο που με την γλυκιά ιστορία του μας στέλνει ένα μήνυμα θάρρους από τον ασθενή με ΠΥ, «όσο και αν κουράζομαι να αναπνεύσω μπορώ και θέλω να ζω με αξιοπρέπεια»».

Ο Πόνγκο είναι ο κεντρικός ήρωας του ομώνυμου παιδικού βιβλίου του Συλλόγου Ασθενών «Πνευμονική Υπέρταση Ελλάδας», και εκφράζει κάθε ασθενή με Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση που ζει με τη σπάνια μορφή της νόσου αλλά και κάθε ασθενή που νοσεί με δευτεροπαθή Πνευμονική Υπέρταση, αφού τα συμπτώματα της ασθένειας είναι κοινά για όλες τις μορφές και τα στάδια της νόσου, που γεννήθηκε για να μας εξοικειώσει με τη νόσο της ΠΥ και να μας κάνει να αγκαλιάσουμε τον ασθενή της σαν αναπόσπαστο μέλος της κοινωνίας μας.

Αναφερόμενος στη νόσο της Πνευμονικής Υπέρτασης (ΠΥ) και στον ορισμό αυτής, ο Καρδιολόγος του Ιατρείου Πνευμονικής Υπέρτασης, Επιστημονικός Συνεργάτης ΩΚΚ, Παναγιώτης Καρυοφύλλης σημείωσε την σημαντικότητα της σύμπραξης όλων των φορέων για το όφελος αυτών των δύσκολων ασθενειών και επισήμανε ότι «είναι σπουδαίο όλοι μαζί, ασθενείς, γιατροί και Πολιτεία να γινόμαστε ο αρωγός του ασθενή με ΠΥ». Ο ειδικός γιατρός συνέχισε αναφερόμενος σε μια σπουδαία πρωτοβουλία των ίδιων των ασθενών που με Θέληση για ζωή πέτυχαν να έχουν σήμερα μια θεραπευτική επιλογή για τη χρόνια θρομβοεμβολική πνευμονική υπέρταση (ΧΘΠΥ) που αποτελεί μια μορφή προτριχοειδικής πνευμονικής υπέρτασης, που ταξινομείται ως πνευμονική υπέρταση κατηγορίας 4 με βάση τις ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες. Στην ΧΘΠΥ, στενώσεις ή αποφράξεις των πνευμονικών αρτηριών λόγω οργανωμένων θρόμβων μπορεί να προκαλέσουν αύξηση στις πνευμονικές αγγειακές αντιστάσεις που μπορεί με τη σειρά τους να οδηγήσουν σε πνευμονική υπέρταση, που τελικά θα έχει ως αποτέλεσμα τη δυσλειτουργία της δεξιάς κοιλίας, δεξιά καρδιακή ανεπάρκεια και θάνατο.

Ο κ.Καριοφύλλης συνέχισε εξηγώντας ότι η ΧΘΠΥ αποτελεί τη μοναδική μορφή προτριχοειδικής πνευμονικής υπέρτασης που είναι δυνητικά ιάσιμη, με πνευμονική ενδαρτηρεκτομή (ΠΕΑ), που είναι η ενδεδειγμένη θεραπευτική επιλογή, αλλά όχι για όλους τους ασθενείς. Σήμερα, στην Ελλάδα αλλά και στον ευρωπαϊκό χώρο, σχεδόν το σύνολο των ασθενών με ΧΘΠΥ που κρίνονται ανεγχείρητοι, αντιμετωπίζονται με χορήγηση ειδικής φαρμακευτικής αγωγής για την αντιμετώπιση της νόσου και πλέον σε λίγα μέρη στον κόσμο, μέσα σε αυτά και η Ελλάδα, υπάρχει η θεραπευτική επιλογή της αγγειοπλαστικής των πνευμονικών αρτηριών με μπαλόνι (balloon pulmonary angioplasty, ΒΡΑ) η οποία δίνει μια ακόμα λύση στην αντιμετώπιση ασθενών με ανεγχείρητη ΧΘΠΥ και μάλιστα τοποθετήθηκε και ως θεραπευτική επιλογή και στις τρέχουσες Ευρωπαϊκές Κατευθυντήριες Οδηγίες του 2015 για την θεραπεία της πνευμονικής υπέρτασης», επεσήμανε οκος Καρυοφύλλης.

Ο κ.Καρυοφύλλης έκλεισε αναφερόμενος στο ποσό σπουδαίο είναι για εκείνον να μπορεί να δίνει μια τόσο σημαντική θεραπευτική επιλογή έστω και σε μια μόνο ομάδα ασθενών με ΠΥ, ως επεμβατικός καρδιολόγος που πραγματοποιεί στην χώρα μας επεμβάσεις BPA και αφού θύμισε το ελπιδοφόρο μήνυμα της Παγκόσμιας ημέρας ΠΥ στις 5 Μαΐου, του καθηγητού Hiromi Matsubara, για ένα μέλλον με θεραπεία για την Πνευμονική Υπέρταση, υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει για όλους τους ασθενείς του τον αγώνα για περισσότερες λύσεις σε όλους τους τύπους ΠΥ.

health.in.gr

Sports in

Γκουαρντιόλα: «Όταν ήρθα στη Σίτι κανείς δεν νοιαζόταν για το Λιγκ Καπ, δεν ξέρω τι άλλαξε τα τελευταία χρόνια»

Την δική άποψη σχετικά με την σημασία του Carabao Cup σαν θεσμό εξέφρασε ο Πεπ Γκουαρντιόλα, ο οποίος παρατηρεί μια αλλαγή στάσης απέναντι σε αυτόν τίτλο τα τελευταία χρόνια

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024