Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βουλή: Αθλιότητες της Χρυσής Αυγής στη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου

Βουλή: Αθλιότητες της Χρυσής Αυγής στη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου

Με σοβαρό επεισόδιο που ξεκίνησε από τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη άρχισε το μεσημέρι της Δευτέρας στις αρμόδιες επιτροπές η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου με τα μέτρα της συμφωνίας κυβέρνησης - δανειστών. Μομφή και αποβολή όλης της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χρυσής Αυγής από τη διαδικασία της συζήτησης στις επιτροπές και παραπομπή Κασιδιάρη στην επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής. Το νομοσχέδιο συζητείται με τη διαδικασία του επείγοντος.

Με σοβαρό επεισόδιο που ξεκίνησε από τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη άρχισε το μεσημέρι της Δευτέρας στις αρμόδιες επιτροπές η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου με τα μέτρα της συμφωνίας κυβέρνησης – δανειστών. Μομφή και αποβολή όλης της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χρυσής Αυγής από τη διαδικασία της συζήτησης στις επιτροπές και παραπομπή Κασιδιάρη στην επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής. Το νομοσχέδιο συζητείται με τη διαδικασία του επείγοντος.

Το επεισόδιο ξεκίνησε όταν ο Νίκος Δένδιας, βγαίνοντας από την αίθουσα, πέρασε μπροστά από τον Ηλία Κασιδιάρη την ώρα που μιλούσε. Απευθυνόμενος στον κ. Δένδια ο χρυσαυγίτης βουλευτής του είπε: «Όχι από μπροστά μου. Δεν βλέπεις ότι μιλάω;».

Στη συνέχεια, ο Ηλίας Κασιδιάρης έσπρωξε τον κ. Δένδια και άλλοι βουλευτές πέταξαν μπουκάλια με νερό, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πανδαιμόνιο μέσα στην αίθουσα.

Η στιγμή του επεισοδίου, όπως αποτυπώνεται στα πρακτικά της συνεδρίασης των κοινοβουλευτικών επιτροπών, έχει ως εξής:

Ηλίας Κασιδιάρης: Δένδια, όχι από μπροστά μου. Δεν βλέπεις ότι μιλάω; Τι ύφος είναι αυτό τώρα;
Μάκης Μπαλαούρας: (προεδρεύων των επιτροπών): Σας παρακαλώ.
Να έρθει η φρουρά .Φρουρά! Φρουρά! Σας παρακαλώ. Σας παρακαλώ. Σας παρακαλώ. Φρουρά! Φρουρά! Φρουρά! Φρουρά! (Φασαρία στην Αίθουσα) Έξω, έξω, έξω! Φρουρά! Αποβάλλεται ο κύριος Κασιδιάρης. Κύριε Δένδια, καθίστε κάτω, θα πάρετε τον λόγο. Αποβάλλεται ο κύριος Κασιδιάρης. Αποβάλλεται. Ησυχία. Φρουρά! Φρουρά!
Η φρουρά να βγάλει έξω τον κύριο Κασιδιάρη. Τι θέλετε και φωνάζετε όλοι; (Φασαρία στην αίθουσα).

Συνέχεια ομιλίας Μάκη Μπαλαούρα: Αποβάλλεται ο κ. Κασιδιάρης. Κύριε Δένδια, καθίστε κάτω. Αποβάλλεται ο κ. Κασιδιάρης. Ησυχία. Η φρουρά να βγάλει έξω τον κ. Κασιδιάρη. Έχει αποβληθεί ο Κασιδιάρης. Έξω, έξω, έξω, έξω. Μολύνετε τη Βουλή. Κύριε Κασιδιάρη, έχετε αποβληθεί. Σας παρακαλώ πολύ να εγκαταλείψετε τα έδρανα. Οι υπόλοιποι καθίστε κάτω. Διακόπτεται για πέντε λεπτά η συνεδρίαση.

<!–

Ο προεδρεύων Μάκης Μπαλαούρας διέταξε την απομάκρυνση του Ηλία Κασιδιάρη και στη συνέχεια το Σώμα αποφάσισε αποβολή όλης της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χρυσής Αυγής από τη διαδικασία της συζήτησης στις επιτροπές, ύστερα από πρόταση Βούτση.

Επίσης, ο Ηλίας Κασιδιάρης παραπέμφθηκε στην επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής.

Η απόφαση αποβολής του Ηλία Κασιδιάρη και των άλλων μελών της ΚΟ της Χρυσής Αυγής αφορά, σε αυτή τη φάση, τις συνεδριάσεις των τεσσάρων κοινοβουλευτικών επιτροπών που επεξεργάζονται το πολυνομοσχέδιο, σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη.

Η σημερινή απόφαση αφορά επίσης την περικοπή του ενός δεύτερου της μηνιαίας βουλευτικής αποζημίωσης του Ηλία Κασιδιάρη και την παραπομπή του στην Επιτροπή Δεοντολογίας.

Το θέμα που ανέκυψε με τη Χρυσή Αυγή θα συζητηθεί στην αυριανή Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής και ενδεχομένως να υπάρξει κάποια εισήγηση προς την Ολομέλεια.

Έτσι, στη συνεδρίαση της Ολομέλειας μεθαύριο Τετάρτη θα ληφθεί απόφαση αν θα αποβληθεί ο Ηλίας Κασιδιάρης και οι άλλοι βουλευτές της ΧΑ από τις συνεδριάσεις επί του νομοσχεδίου.

Επικρατέστερο θεωρείται το σενάριο η απόφαση αποβολής από την Ολομέλεια να αφορά μόνον τον κ. Κασιδιάρη. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα θεωρηθεί απών και δεν θα έχει δικαίωμα ψήφου.

Λαμβάνοντας το λόγο ο Γιάννης Λαγός είπε ότι με ευθύνη Δένδια και Αθανασίου ο Ηλίας Κασδιάρης είχε οδηγηθεί στη φυλακή με ψεύτικα στοιχεία.

Στη συνέχεια, ο προεδρεύων Μάκης Μπαλαούρας έδωσε τον λόγο στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, ο οποίος είπε πως φαίνεται ότι υπάρχει πλήρης νομιμοποίηση, συμψηφισμός από την πλευρά της Χρυσής Αυγής, και τόνισε ότι επί του προκειμένου και με όρους πολιτικούς, η παράταξη της Χρυσής Αυγής έχει συλλογική ευθύνη γι’ αυτήν τη συμπεριφορά.

Ο κ. Βούτσης σημείωσε ότι κατόπιν αυτών είναι εντελώς απαραίτητο, πέραν της παραπομπής του κ. Κασιδιάρη στην Επιτροπή Δεοντολογίας, η ΚΟ της Χρυσής Αυγής να μη συμμετάσχει στις συνεδριάσεις των Επιτροπών για το πολυνομοσχέδιο.

«Έδειξαν ότι είναι διατεθειμένοι διά της χειροδικίας να συμμετάσχουν σε αυτές τις διαδικασίας, άρα προληπτικά η θέση μας είναι ότι δεν μπορεί να συμμετάσχει η Χρυσή Αυγή στις συνεδριάσεις των Επιτροπών για το νομοσχέδιο» είπε ο πρόεδρος της Βουλής, μιλώντας από τα βουλευτικά έδρανα.

Όπως πρόσθεσε, οι κανονισμοί φτιάχτηκαν και εφαρμόζονται για την ομαλή λειτουργία της Βουλής.

Τη συμπεριφορά των βουλευτών της Χρυσής Αυγής καταδίκασαν όλα τα κόμματα, κάνοντας λόγο για φασιστική και αντιδημοκρατική συμπεριφορά. Να μην καλυφθεί η συζήτηση από το επεισόδιο ζήτησαν η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Δηλώσεις Δένδια

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, περιέγραψε το βίαιο επεισόδιο και εξήγησε ότι κάποια στιγμή που σηκώθηκε για να βγει από την αίθουσα, πέρασε μπροστά από τα έδρανα της Χρυσής Αυγής την ώρα που μιλούσε ο κ. Κασιδιάρης.

«Μου λέει, ‘πού πας ρε;’, κάτι τέτοιο, συγχωρήστε με αν λόγω της στιγμής δεν είμαι ακριβής, γυρίζω να τον κοιτάξω, και με σπρώχνει με τα δύο χέρια, λέγοντας και πάλι ‘σήκω φύγε από εδώ ρε’ ή κάτι τέτοιο» ανέφερε ο κ. Δένδιας και σημείωσε: «Συνεχίζω να μην φεύγω, κινείται να μου επιτεθεί και τον μαζεύουν κάποιοι άλλοι και αρχίζουν να τον σπρώχνουν προς τα πίσω. Αρχίζει να πιάνει, να εκτοξεύει μπουκάλια νερά».

«Θεώρησα σωστό να μη μετακινηθώ από εκεί, διότι αυτό θα σήμαινε κάτι. Έμεινα εκεί, με αποτέλεσμα να αρχίσει να βρίζει, όχι μόνο εμένα, αλλά και τον πρώην πρωθυπουργό και τον Μάκη το Βορίδη, σχεδόν το σύνολο της ΚΟ της Χρυσής Αυγής και να πετάγονται μπουκάλια νερά και διάφορα αντικείμενα. Νερό είναι σίγουρο ότι έφαγα» πρόσθεσε.

Επίσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ τόνισε: «Το θέμα δεν είναι προσωπικό. Είναι θεσμικό. Γιατί το πιο ανατριχιαστικό δεν ήταν οι βρισιές, που χαρακτηρίζουν τον υβριστή. Το ανατριχιαστικό είναι ότι υπήρξε τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Χρυσής Αυγής, που εξηγούσε ότι η επίθεση δεν είναι μία επίθεση κάποιου που απώλεσε την ψυχραιμία του, αλλά είναι μία πολιτική θέση αυτοδικίας. Ότι «εσύ έστειλες κάποιες δικογραφίες που μας αφορούσαν στη δικαιοσύνη και εμείς δικαιούμεθα να σε χτυπήσουμε, να κάνουμε, να ράνουμε…»».

Κληθείς να σχολιάσει φράση του κ. Παπαχριστόπουλου ότι «και ο ίδιος ο Ηλίας Κασιδιάρης μπορεί να έχει μετανιώσει για τη στάση του», ο κ. Δένδιας ζήτησε να μην ερωτάται για ένα θέμα που δεν αφορά τον ίδιο αλλά τον κ. Παπαχριστόπουλο, τον κ. Κασιδιάρη κ.λπ.

Μη με ρωτάτε για τη Χρυσή Αυγή, επισήμανε ο κ. Δένδιας, όταν δημοσιογράφος σχολίασε ότι υπάρχει ο νεκρός, ο Παύλος Φύσσας. «Μην ρωτάτε κάτι τέτοιο αυτήν την ώρα. Εγώ έχω εδραία πεποίθηση για το τι είναι η Χρυσή Αυγή και πού μπορεί να καταλήξει αυτή η δίκη. Εδραία πεποίθηση. Γι’ αυτό έστειλα τις δικογραφίες» συμπλήρωσε.

Εξάλλου, ο βουλευτής της ΧΑ, Γιάννης Λαγός, μιλώντας σε δημοσιογράφους, και παρά τις επίμονες ερωτήσεις τους αν καταδικάζει τη χειροδικία του κ. Κασιδιάρη, απέφυγε να το κάνει και ισχυρίστηκε ότι ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής αντέδρασε στην προκλητική συμπεριφορά του Νίκου Δένδια, που πέρασε από μπροστά του την ώρα που είχε πάρει τον λόγο.

Επίσης, ο κ. Λαγός είπε ότι δεν αποχωρούμε από τη συζήτηση στη Βουλή αν το προεδρείο δεν μας πει ποιο συγκεκριμένο άρθρο του κανονισμού προβλέπει κάτι τέτοιο και δεν δικαιολογήσει επαρκώς αυτήν την απόφαση. «Αν μας αποδείξει ότι έχει αυτήν τη δικαιοδοσία το προεδρείο, θα αποχωρήσουμε. Αν επιμείνει αβάσιμα το προεδρείο και δεν έχει τη δικαιοδοσία να το κάνει δεν θα αποχωρήσουμε» πρόσθεσε.

Το σχέδιο νόμου «Συνταξιοδοτικές διατάξεις Δημοσίου και τροποποίηση διατάξεων του ν.4387/2016, Μέτρα εφαρμογής των δημοσιονομικών στόχων και μεταρρυθμίσεων, Μέτρα κοινωνικής στήριξης και εργασιακές ρυθμίσεις, Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021 και λοιπές διατάξεις» εισήχθη το μεσημέρι για επεξεργασία και εξέταση στις διαρκείς κοινοβουλευτικές επιτροπές Οικονομικών, Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, Κοινωνικών Υποθέσεων και στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.

Αφού ολοκληρωθεί η συζήτηση στις Επιτροπές, το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στην Ολομέλεια την Τετάρτη προκειμένου η συζήτηση και ψήφισή του να ολοκληρωθεί το βράδυ της Πέμπτης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Εξελίξεις με Ιωαννίδη – Τι γίνεται με Σεβίλλη και Γουέστ Χαμ

Νέο δημοσίευμα για τον Φώτη Ιωαννίδη, το οποίο αναφέρεται στη Σεβίλλη, τη Γουέστ Χαμ και τον μεγάλο ανταγωνισμό για τον επιθετικό του Παναθηναϊκού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024