Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σε νέα εκτόξευση πυραύλου προχώρησε η Βόρειος Κορέα

Σε νέα εκτόξευση πυραύλου προχώρησε η Βόρειος Κορέα

Οι αρχές της Βόρειας Κορέας προχώρησαν την Κυριακή σε εκτόξευση πυραύλου. Πρόκειται για τη δεύτερη εκτόξευση πυραύλου σε διάστημα 15 ημερών -μια ενέργεια που ερμηνεύτηκε ως πρόκληση προς το νέο ηγέτη της Νότιας Κορέας. Έντονες αντιδράσεις· συνεδριάζει εκτάκτως την Τρίτη το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Οι αρχές της Βόρειας Κορέας προχώρησαν την Κυριακή σε εκτόξευση πυραύλου από πεδίο δοκιμών σε περιοχή κοντά στις δυτικές ακτές, ανακοίνωσαν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Νότιας Κορέας.

Πρόκειται για τη δεύτερη εκτόξευση πυραύλου σε διάστημα 15 ημερών -μια ενέργεια που ερμηνεύτηκε ως πρόκληση προς το νέο ηγέτη της Νότιας Κορέας Μου Τζε-Ιν, που μόλις εξελέγη.

Η προηγούμενη δοκιμή της Βόρειας Κορέας, πριν από δύο εβδομάδες, ήταν αποτυχημένη, καθώς ο πύραυλος καταστράφηκε ελάχιστα λεπτά μετά την απογείωσή του.

Στη νέα δοκιμή, ο πύραυλος έκανε πτήση διάρκειας περίπου 30 λεπτών και έπεσε στη Θάλασσα της Ιαπωνίας.

Δεν έχει διαπιστωθεί ο τύπος του πυραύλου, όμως από την ίδια περιοχή όπου έγινε η σημερινή εκτόξευση, η Βόρειος Κορέα είχε δοκιμάσει βαλλιστικό πύραυλο.

Σύμφωνα με αμερικανούς αναλυτές, τα στοιχεία από τη νέα εκτόξευση δεν συνάδουν με διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο.

Η Β.Κορέα έχει προχωρήσει σε δύο πυρηνικές δοκιμές και πάνω από δώδεκα δοκιμές πυραύλων από την αρχή του 2016, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να αποκτήσει διηπειρωτικούς πυραύλους.

Αντιδράσεις

Στην Ιαπωνία, ο πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε τόνισε ότι η νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου στην οποία προχώρησε η Βόρεια Κορέα αποτελεί παραβίαση αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και πρόσθεσε ότι το Τόκιο διαμαρτύρεται έντονα για την ενέργεια αυτή.

Ο νέος επικεφαλής της Νότιας Κορέας συγκάλεσε σύσκεψη με τους συμβούλους του για θέματα ασφαλείας. Αμέσως μετά την ολοκλήρωσή της, «καταδίκασε σθεναρά» την πυραυλική δοκιμή, που αποτελεί μια «σαφή παραβίαση» αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Οι υπουργοι Εξωτερικών της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με θέμα τη βορειοκορεατική ενέργεια.

Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χάλεϊ δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC ότι ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν «σε κατάσταση παράνοιας» προσπάθησε με τη σημερινή πυραυλική εκτόξευση να στείλει ένα μήνυμα στη Νότια Κορέα.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι «δεν μπορεί να φανταστεί πως η Ρωσία είναι ευχαριστημένη» με την τελευταία πυραυλική δοκιμή της Β.Κορέας, καθώς ο πύραυλος έπεσε πιο κοντά στη Ρωσία απ’ ό,τι στην Ιαπωνία.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε ότι η Κίνα και η Ρωσία έχουν ουσιαστικό ρόλο στη διασφάλιση της περιφερειακής και διεθνούς ασφάλειας, για την περιοχή της Ασίας.

Οι δύο χώρες, έχουν δεσμευτεί για την πολιτική επίλυση του πολεμικού προβλήματος στη Συρία, αλλά και του ζητήματος με το πυρηνικό οπλοστάσιο της Βόρειας Κορέας.

Η Κίνα κάλεσε σε αυτοσυγκράτηση και ζήτησε απ’ όλες τις πλευρές να μην κάνουν οτιδήποτε θα μπορούσε να αυξησει την ένταση.

Οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία ζήτησαν να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Η έκτακτη αυτή συνεδρίαση θα διεξαχθεί το απόγευμα της Τρίτης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024