Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Τζανακόπουλος: Αιχμές για τη διαρροή της απόφασης για τους συμβασιούχους

Με αιχμές κατά του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τη δημοσιοποίηση της απόφασης για τους συμβασιούχους και με επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη δήλωσή του μετά την απόφαση αυτή ξεκίνησε την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δημήτρης Τζανακόπουλος. Για την αξιολόγηση τόνισε ότι η χώρα περνά σε περίοδο σταθερότητας και ότι τα σημάδια της ανάκαμψης είναι ήδη ορατά. Στόχος η ψήφιση των μέτρων ώς τις 18 Μαΐου, είπε.

Με αιχμές κατά του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τη δημοσιοποίηση της απόφασης για τους συμβασιούχους και με επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη δήλωσή του μετά την απόφαση αυτή ξεκίνησε την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δημήτρης Τζανακόπουλος.

Ο κ. Τζανακόπουλος χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός της διαρροής της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου στον Τύπο, ενώ χαρακτήρισε προκλητική και γεμάτη χαιρεκακία τη δήλωση Μητσοτάκη που ακολούθησε.

Συνεχίζοντας είπε ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει κάθε πρωτοβουλία νομοθετική ή άλλη για την καταβολή των δεδουλευμένων σε συμβασιούχους και συμπλήρωσε ότι θα συνεχισθεί ο αγώνας για να απαλλαγούν οι συμβασιούχοι από την ομηρία, στην οποία τους έχει υποβάλει το πελατειακό σύστημα που οικοδομήθηκε στη χώρα με ευθύνη των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Για το θέμα της διαρροής ο κ. Τζανακόπουλος είπε ακόμη ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο «επιδρώντας αρνητικά στο ίδιο το κύρος της Δικαιοσύνης που οφείλει να προστατεύει πρώτα και κύρια η ίδια τον εαυτό της από την προσπάθεια πολιτικής αξιοποίησης των αποφάσεων της».

Το νομοσχέδιο για τα μέτρα

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, στόχος της κυβέρνησης είναι τα μέτρα και τα αντίμετρα να έχουν ψηφισθεί έως τις 18 Μαΐου για να έχουν τον χρόνο και οι θεσμοί να συγγράψουν το compliance report έως το Eurogroup της 22ας Μαΐου.

Επανέλαβε ότι στόχος είναι να υπάρξει συνολική συμφωνία στο Eurogroup της 22ας Μαΐου ή διαφορετικά λίγες ημέρες αργότερα.

Σε ερώτηση αν είναι θέση της κυβέρνησης η επαναδιαπραγμάτευση των μέτρων το 2018, όπως πρόσφατα δήλωσε ο Πάνος Σκουρλέτης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι η συμφωνία έκλεισε με αμοιβαίες υποχωρήσεις, είπε για ακόμη μια φορά ότι είναι ισορροπημένη και βιώσιμη και επανέλαβε ότι τα μέτρα δεν θα εφαρμοστούν, αν δεν πάρουμε τα μέτρα για το χρέος.

Ωστόσο, όπως διευκρίνσε, η αίρεση αυτή δεν θα υπάρχει διατυπωμένη μέσα το νομοσχέδιο.

Για την πορεία της αξιολόγησης

«Η χώρα περνά σε μια περίοδο σταθερότητας. Τα σημάδια της σταδιακής ανάκαμψης κάνουν ήδη την εμφάνιση τους» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και μίλησε για αποκλιμάκωση ανεργίας, ενίσχυση θέσεων πλήρους έναντι μερικής απασχόλησης και χαμηλό επταετίας που καταγράφουν τα ελληνικά ομόλογα.

«Οι αγορές φαίνεται να προεξοφλούν την επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων για το χρέος, που θα οδηγήσει σε ένταξη στο QE. Θετικό σήμα αποτελεί και η συμμετοχή ξένων επενδυτών στην χθεσινή έκδοση εντόκων γραμματείων του ελληνικού δημοσίου. Θετικό σήμα επίσης αποτελεί και το γεγονός ότι το Χρηματιστήριο έχει πλέον καλύψει το σύνολο των απωλειών του από το καλοκαίρι του 2015» πρόσθεσε.

«Παρ’ όλα αυτά η σημερινή κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται να στήσει επικοινωνιακά αφηγήματα, ούτε να προκαλεί το κοινό αίσθημα με success stories. Αντιθέτως, είμαστε προσηλωμένοι στο στόχο για διέξοδο από τη λιτότητα και την επιτροπεία» είπε.

Ο Τσίπρας στην Κίνα

Για το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κίνα, ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι ο κ. Τσίπρας θα συμμετάσχει στις εργασίες του One Belt One Road, αντικείμενο του οποίου είναι, όπως τόνισε, «οι νέες δυνατότητες που διαμορφώνονται στο ‘Δρόμο του Μεταξιού’ και μεταφράζεται σε ένα project της κινεζικής πλευράς για επενδύσεις ύψους 1 τρις ευρώ την επόμενη 10ετία σε μια σειρά από χώρες».

Πρόσθεσε ότι θα υπογραφεί ελληνοκινεζική συμφωνία για την ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε μια σειρά από θέματα όπως ενέργεια, ψηφιακή πολιτική, νέες τεχνολογίες, υποδομές και χρηματοπιστωτικός τομέας.

Κατά την παρουσία του στο Πεκίνο ο πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με την ηγεσία της χώρας, τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και τον πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ.

Ακόμη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος γνωστοποίησε ότι στο περιθώριο του φόρουμ, στο οποίο θα συμμετάσχει ο πρωθυπουργός, θα έχει σειρά επαφών, μεταξύ άλλων, με τη διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024