Άρνηση εκτέλεσης συνταγών από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ καταγγέλλει η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛΕΑΝΑ) σε ασθενείς με ρευματική πάθηση που είναι ήδη σε ενδοφλέβια θεραπεία κι ενώ έχουν την ηλεκτρονική συνταγή του θεράποντα γιατρού και τη νοσοκομειακή γνωμάτευση.

Συγκεκριμένα, η ΕΛΕΑΝΑ υποστηρίζει ότι τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ αρνούνται να εκτελέσουν τη συνταγή για τη θεραπεία, εάν η ιατρική γνωμάτευση δεν προέρχεται από ιατρό ιδιώτη ο οποίος να είναι ο ίδιος συμβεβλημένος με την κλινική ιδιωτικού θεραπευτηρίου.

«Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ρευματοπαθείς είτε να αλλάζουν θεραπεία, είτε ακόμη να μένουν εκτός θεραπείας μέχρι να βρεθεί λύση. Η αλλαγή της θεραπείας στους ρευματοπαθείς που εμφανίζουν σταθερή κατάσταση με τον ενδοφλέβιο παράγοντα είναι αντιδεοντολογική, επικίνδυνη και ανήθικη. Η ενδοφλέβια χορήγηση βιολογικών παραγόντων είναι κατά κανόνα ασφαλέστερη από την υποδόρια λόγω αδυναμίας απόσυρσης του φαρμάκου σε εμφάνιση ανεπιθύμητης δράσης και μάλιστα εκτός νοσοκομείου», αναφέρει η πρόεδρος της ΕΛΕΑΝΑ, Αθανασία Παππά σε επιστολή της προς την ηγεσία του ΕΟΠΥΥ και του υπουργείου Υγείας.

Επίσης, η κ.Παππά αναφέρει στην επιστολή της ότι 50 ρευματολόγοι εργάζονται στο ΕΣΥ και ο γιατρός του ΠΕΔΥ δεν είναι σε θέση να συνταγογραφήσει, με αποτέλεσμα η πλειονότητα των ασθενών που κατοικούν στην περιφέρεια να παρακολουθούνται από ιδιώτη ρευματολόγο.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr