Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Οι καλές οικογενειακές σχέσεις μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας

Οι καλές οικογενειακές σχέσεις μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας

Η ποιότητα των σχέσεων που έχουν άνθρωποι με τα παιδιά τους και τους συντρόφους τους μπορεί να επιδρά καθοριστικά στην πιθανότητα εκδήλωσης άνοιας, υποστηρίζουν βρετανοί ερευνητές.

Η ποιότητα των σχέσεων που έχουν άνθρωποι με τα παιδιά τους και τους συντρόφους τους μπορεί να επιδρά καθοριστικά στην πιθανότητα εκδήλωσης άνοιας, υποστηρίζουν βρετανοί ερευνητές.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of Alzheimer’s Disease επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας, οι ηλικιωμένοι που έχουν σχέση κατανόησης και υποστήριξης με τα ενήλικα παιδιά τους είναι λιγότερο πιθανό να εκδηλώσουν άνοια, ενώ το αντίθετο αποτέλεσμα συνεπάγεται μια κακή σχέση με τα παιδιά και τον/την σύντροφο και άλλα άτομα του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος.

Οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση της οικογενειακής σχέσης στον κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας, μελετώντας στοιχεία που είχαν συλλεχθεί την περίοδο 2002-2012 και αφορούσαν πάνω από 10.000 άνδρες και γυναίκες, 50 ετών και άνω. Όλοι ήταν ελεύθεροι άνοιας όταν εγγράφηκαν στη μελέτη.

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια περιγράφοντας αναλυτικά την υποστήριξη που ελάμβαναν ή όχι, από τουλάχιστον μια βασική τους σχέση, όπως με τα ενήλικα παιδιά τους, του συντρόφους, τους φίλους και/ή τους στενούς συγγενείς, όπως ξαδέρφια, αδέρφια, γονείς και/ή εγγόνια.

Τα ερωτηματολόγια συμπληρώνονταν ανά διετία και παράλληλα οι ερευνητές κατέγραφαν όλες τις νέες περιπτώσεις άνοιας, ενώ αξιολογούσαν και τις κοινωνικές σχέσεις από αρνητικές έως θετικές σε μια κλίμακα από το 1 έως το 4.

Μέχρι το τέλος της μελέτης, το 3,4% των συμμετεχόντων (190 άνδρες και 150 γυναίκες) είχαν εκδηλώσει κάποια μορφή άνοιας.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι όσοι ελάμβαναν υποστήριξη από τα ενήλικα παιδιά τους είχαν μειωμένο κίνδυνο άνοιας. Για κάθε μια μονάδα αύξησης της υποστήριξης από τα παιδιά ο κίνδυνος άνοιας μειωνόταν κατά μέσο όρο κατά 17%. Και ο κίνδυνος αυξανόταν κατά 31% για κάθε μονάδα αύξησης του σκορ αρνητικής κοινωνικής υποστήριξης.

Οι ερευνητές υποθέτουν ότι η κοινωνική υποστήριξη προάγει τις υγιεινές συμπεριφορές, όπως μια δραστήρια ζωή, ενώ μια αρνητική σχέση αποθαρρύνει τις καλές επιλογές ενώ προκαλεί και στρες.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024