«Στρατηγική υπομονή, τέλος» το μήνυμα των ΗΠΑ στη Β.Κορέα
Η εποχή της «στρατηγικής υπομονής» με την Βόρειο Κορέα τελείωσε, επανέλαβαν οι ΗΠΑ διά στόματος του αντιπροέδρου Μάικ Πενς, διατηρώντας την πίεση στο καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν. Παρέμβαση και από τη Μόσχα στις εξελίξεις.
Η εποχή της «στρατηγικής υπομονής» με την Βόρειο Κορέα τελείωσε, επανέλαβαν οι ΗΠΑ διά στόματος του αντιπροέδρου Μάικ Πενς, διατηρώντας την πίεση στο καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν.
Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς βρίσκεται στην Νότιο Κορέα στο πλαίσιο 10ήμερης περιοδείας στην Ασία. Αναμένεται να επισκεφθεί την Ιαπωνία, την Ινδονησία και την Αυστραλία.
Μάλιστα, η άφιξή του στη Σεούλ έγινε τη στιγμή που η Βόρειος Κορέα πραγματοποιούσε την αποτυχημένη εκτόξευση πυραύλου.
«Υπήρξε μια εποχή της στρατηγικής υπομονής, αλλά αυτή η εποχή τελείωσε» είπε ο Πενς, ο πατέρας του οποίου υπηρέτησε στις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ και πήγε στον Πόλεμο της Κορέας.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η χώρα θέλει σταθερότητα στην Κορεατική Χερσόνησο με ειρηνικά μέσα, αλλά όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι.
Αντίστοιχη φρασεολογία είχε χρησιμοποιήσει και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον στη δική του επίσκεψη στην Νότιο Κορέα πριν από ένα μήνα.
Ο Πενς χαρακτήρισε πρόκληση την ενέργεια της Βορείου Κορέας και ξεκαθάρισε ότι η συμμαχία με τη Σεούλ είναι σιδηρά, προειδοποιώντας το καθεστώς της Πιονγιάνγκ να μην δοκιμάσει τις αντοχές αυτής της συμμαχίας.
Ξεκαθάρισε ακόμα ότι θα συνεχιστεί κανονικά η συνεργασία ΗΠΑ-Ν.Κορέας για το αντιπυραυλικό σύστημα THAAD, που έχει ενοχλήσει και την Κίνα, η οποία θεωρεί ότι καταστρέφει την ισορροπία ασφάλειας στην περιοχή.
Αργότερα, στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον προσωρινό πρόεδρο της χώρας, είπε ότι «εκ μέρους του προέδρου Τραμπ, σας μεταφέρω ότι είμαστε 100% μαζί σας».
Την ίδια ώρα, από το Λευκό Οίκο έρχονται δηλώσεις ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σε συνεννόηση με την Κίνα, τη μοναδική χώρα που διατηρεί έναν δίαυλο επικοινωνίας με την Πιονγιάνγκ.
Στη συνέντευξη Τύπου στη Σεούλ, ο αντιπρόεδρος Πενς ρωτήθηκε για τις πρωτοβουλίες του Πεκίνου. Εμφανίστηκε βέβαιος ότι η Κίνα κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για να «συγκρατήσει» τη Βόρειο Κορέα.
«Αλλά αν η Κίνα αποτύχει, θα αναλάβουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους» κατέληξε.
Μέσα Ενημέρωσης στην Νότιο Κορέα μετέδωσαν ότι τρία αμερικανικά αεροπλανοφόρα -USS Carl Vinson, USS Ronald Reagan και USS Nimitz- κατευθύνονται στη Θάλασσα της Ιαπωνίας.
Παρέμβαση από τη Μόσχα
Στη Μόσχα ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μίλησε ανοικτά για την επικίνδυνη στάση της Βορείου Κορέας στο θέμα των πυρηνικών, αλλά έσπευσε να υπογραμμίσει ότι αυτό δεν σημαίνει ότι «άλλοι μπορούν να παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο ως απάντηση».
Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι οι ΗΠΑ δεν θα προχωρήσουν σε μονομερείς ενέργειες.
Επιμέλεια: Απόστολος Ρουμπάνης
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Η Βιλερμπάν έδωσε εγγυήσεις στον Φρανσίσκο και «τελείωσε» τις φήμες για το μέλλον του
- Σαουδική Αραβία: Ελληνικοί Patriot αναχαίτισαν βαλλιστικούς πυραύλους από την Υεμένη
- Όταν η ΝΔ ομολογεί ότι θέλει να μετατρέψει το προεκλογικό της πρόγραμμα και το ιδεολογικό της στίγμα σε συνταγματική διάταξη
- Ισπανία – Γαλλία: Πύρινη κόλαση – Πάνω από 220 χιλιάδες άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους
- Ελλάδα – Ιταλία: Μεγάλη «μάχη» για την πρόκριση στον τελικό του World Cup στο Σίδνεϊ!
- Διακοπές: Ταξίδια ανάλογα με την κάθε γενιά – Τι προτιμούν Gen Z, Millennials, Gen X και Boomers
- Αρκάς: Η καλημέρα του Σαββάτου δεν μας τα λέει καλά
- Βάσεις 2026: Οι επιλογές των υποψηφίων αναδιαμορφώνουν τον χάρτη των σχολών
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 25.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/david-becker-jDVJH_9p3pk-unsplash-1-315x220.jpg)





![[ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ΡΩΓΜΕΣ-Χ.Κυριαζιδη-credits-©Κατερίνα-Αρβανιτη-_2-230x130.jpg)














![[ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ΡΩΓΜΕΣ-Χ.Κυριαζιδη-credits-©Κατερίνα-Αρβανιτη-_2-315x220.jpg)




































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442