Όλοι καλά είναι οι Έλληνες που κατοικούν στην Αλεξάνδρεια, δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο Γενικός Πρόξενος Εμμανουήλ Κακαβελάκης.

Ο Έλληνας Πρόξενος μάλιστα επεσήμανε ότι υπήρξε ένας Έλληνας που βρέθηκε κοντά στην επίθεση της Αλεξάνδρειας, καθώς σημειώθηκε λίγα μόλις τετράγωνα από τον ναό του Αγίου Σάββα -όπου λειτούργησε ο Πατριάρχης Θεόδωρος- ευτυχώς δεν έπαθε το παραμικρό.

Από το πρωί και ο Πρέσβης στην Αίγυπτο Μιχαήλ Χρήστος Διάμεσης βρίσκεται σε συνεχή επαφή τόσο με τους δύο Έλληνες Γενικούς Προξένους στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια καθώς και τις κατά τόπους Ελληνικές Κοινότητες.

Τα θερμά του συλλυπητήρια και την οδύνη του ελληνικού λαού προς τον Πρόεδρο της Αιγύπτου και τον αιγυπτιακό λαό, εξέφρασε από το Μεσολόγγι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Τις επιθέσεις καταδίκασε και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Συγκλονισμένοι από την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε στην κοπτική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, στην πόλη Τάντα της Αιγύπτου, καταδικάζουμε απερίφραστα την τρομοκρατία σε κάθε της έκφανση.

»Παρόμοια κρούσματα βάρβαρης και τυφλής βίας δεν πρόκειται να πλήξουν τον ανεκτικό και πολυθρησκευτικό χαρακτήρα της αιγυπτιακής κοινωνίας. Η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό της φίλης Αιγύπτου και απευθύνει θερμά συλλυπητήρια στους οικείους των θυμάτων, στον αιγυπτιακό λαό και στην Κυβέρνησή του» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Οι πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις σε κοπτικές εκκλησίες της Αιγύπτου, μας συγκλονίζουν και μας θλίβουν» σημειώνει παράλληλα σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ και επισημαίνει πως «τέτοια φαινόμενα δεν μπορούν και δεν πρέπει να πλήξουν την ειρηνική συνύπαρξη όλων των θρησκειών της Αιγύπτου».

«Καταδικάζουμε απερίφραστα τις βάρβαρες τρομοκρατικές επιθέσεις σε Χριστιανικούς Ναούς της Αιγύπτου. Εκφράζουμε, τη στέρεη συμπαράστασή μας στο φίλο Αιγυπτιακό λαό, καθώς και την πεποίθησή μας ότι τα ανίερα σχέδια όσων επιβουλεύονται την ενότητά του θα αποτύχουν» τόνισε από πλευράς του ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος καταδίκασε τις επιθέσεις τονίζοντας

«Σε μια ταραγμένη εποχή και περιοχή η Ελλάδα οφείλει να ανακτήσει τάχιστα την ισχύ της για να παίξει αποφασιστικά το σταθεροποιητικό ρόλο που της αναλογεί. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την οικονομική και κοινωνική της ανάπτυξη» τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος.

Ο οκοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε: «Η βομβιστική επίθεση σήμερα στην Αίγυπτο συνιστά τυφλό, ισλαμικό, τρομοκρατικό φανατισμό και θρησκευτική μισαλλοδοξία. Δεν πρόκειται πλέον για καμπανάκια. Καμπάνες χτυπάνε για την Ευρώπη.»

«Η ισλαμική τρομοκρατία έδειξε για ακόμη μια φορά το αποκρουστικό και
μισαλλόδοξο πρόσωπό της, με δύο βομβιστικές επιθέσεις σε εκκλησίες
Κοπτών στην Αίγυπτο και θύματα αθώους θρησκευόμενους, τη στιγμή που η
χριστιανική κοινότητα ετοιμάζεται για τη Μεγάλη Εβδομάδα.

»Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες
εκφράζουμε τον έντονο αποτροπιασμό μας και καταδικάζουμε με τον πιο
κατηγορηματικό τρόπο αυτά τα ειδεχθή και βάρβαρα τρομοκρατικά χτυπήματα.
Απευθύνουμε τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων
και την ολόψυχη συμπαράστασή μας στον αιγυπτιακό λαό».

Το Ποτάμι τονίσε: «Να σκορπάς θάνατο στη γιορτή του άλλου. Αυτός είναι ο νέος ορισμός της μισαλλοδοξίας. Οι ανυποψίαστοι χριστιανοί της Κοπτικής Εκκλησίας έχουν συμπληρώσει αιώνες συνύπαρξης με το Ισλάμ. Κι αυτή η σχέση όσο κι αν δυναμιτίστηκε άντεξε. Θα αντέξει και τώρα.

»Η Αίγυπτος είναι το μεγάλο στοίχημα. Το ειδικό της βάρος στη μουσουλμανική οικογένεια είναι ικανό να στρέψει την πλάστιγγα προς τη μία ή την άλλη πλευρά. Προς το φανατισμό ή προς τον ορθό λόγο. Οι μέχρι στιγμής αντιδράσεις της αιγυπτιακής Κυβέρνησης είναι παραπάνω από ικανοποιητικές.

»Είναι στιγμές, σαν αυτές στις κοπτικές εκκλησίες, που καταλαβαίνουμε την οργή, την αγανάκτηση και τον πόνο των οικείων όσων χάθηκαν χτες. Ανυποψίαστοι άνθρωποι που δολοφονήθηκαν επειδή απλώς πίστευαν σε άλλο Προφήτη. Έτσι θέλουν να πιστέψουμε. Χτες σιίτες, αύριο καθολικοί, μεθαύριο προτεστάντες, σήμερα ορθόδοξοι, προχτές σουνίτες, αύριο αλεβίτες.
Δεν είναι θρησκευτικός πόλεμος. Είναι το παράλογο απέναντι στη λογική.

»Η Ένωση των Αιγυπτίων Μουσουλμάνων εξέδωσε ανακοίνωση που αξίζει να διαβαστεί. Διαχωρίζει το φανατισμό από την ελεύθερη και ανεμπόδιστη πίστη. Μια σπουδαία, τολμηρή ανακοίνωση.
Ελάχιστοι στην Ιστορία όπως ο Ιησούς ο Ναζωραίος επεσήμαναν τον κίνδυνο να μοιάσεις στους διώκτες σου. Θα τους νικήσουμε χωρίς να τους μοιάσουμε.
Η σκέψη μας στους συγγενείς και φίλους των θυμάτων».

Την οργή και τον αποτροπιασμό της για τις δύο πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις σε κοπτικές εκκλησίες της Αιγύπτου, εκφράζει η Ένωση Κεντρώων, δηλώνοντας ότι η τρομοκρατική επίθεση «επιβεβαιώνει την κοσμοαντίληψη τυφλής βίας και παραφροσύνης του Ισλαμικού Κράτους».

«Το ειδεχθές έγκλημα κατά αθώων χριστιανών δεν θα κατορθώσει να δυναμιτίσει την ειρηνική συνύπαρξη διαφορετικών θρησκειών στην Αίγυπτο» υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων και εκφράζει τη θλίψη της για τα αδικοχαμένα θύματα και τη στήριξη προς την Αίγυπτο στη μάχη κατά της τρομοκρατίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ