Το ποσοστό της αποχής θα κρίνει το τουρκικό δημοψήφισμα
Λίγες μέρες απομένουν για το δημοψήφισμα αναφορικά με τη σχεδιαζόμενη από τον Τ. Ερντογάν συνταγματική αναθεώρηση. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις το τελικό αποτέλεσμα είναι ακόμη αμφίρροπο. Το εκλογικό σώμα είναι διχασμένο.

Δέκα ημέρες πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία και όλα βρίσκονται στον αέρα. Στο μέτωπο της εκστρατείας, οι αντιπαραθέσεις ανάμεσα στον πρόεδρο Ερντογάν, τον πρωθυπουργό Γιλντιρίμ και στελέχη της κυβέρνησης από τη μια και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος συνεχίζονται σε υψηλότερους τόνους.
Είναι και αυτό ένα σημάδι για το ότι ο τούρκος ψηφοφόρος παραμένει απρόβλεπτος μέχρι την τελευταία στιγμή. Ο γνωστός αρθρογράφος της Χουριέτ Μουράτ Γετκίν γράφει σήμερα ότι επικοινώνησε χθες με τρεις μεγάλες δημοσκοπικές εταιρείες, που όμως δεν έχουν ακόμη ολοκληρώσει τις μετρήσεις τους για το δημοψήφισμα. Μέχρι στιγμής το αποτέλεσμα κινείται στα όρια του στατιστικού λάθους με διαφορά 2-4% μεταξύ του «ναι» και του «όχι». Ωστόσο ο Γεκτίν απαριθμεί και τους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν το τελικό αποτέλεσμα.
Αρνητικός παράγοντας είναι η αδύναμη εκστρατεία του συνεργαζόμενου με τον Ερντογάν ακροδεξιού Μπαχτσελί. Το κόμμα του Μπατσελί είναι έντονα διχασμένο και φοβάται περεταίρω αποδυνάμωσή του στην βουλή, αν ενισχυθεί η εξουσία του Ερντογάν.
Τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμη
Διχασμένη είναι πάντως και η εκλογική βάση του AKP. Όμως και στο κόμμα του Ερντογάν, τα παλιά στελέχη δεν βλέπουν με καλό μάτι την ενίσχυση του Ερντογάν. Το άνοιγμα του Ερντογάν την περασμένη Κυριακή προς τους Κούρδους στην ομιλία του στο Ντιαρμπακίρ είχε στόχο να αλιεύσει ψήφους, από μια δεξαμενή όμως που είναι κυρίως υπέρ του φιλκουρδικού κόμματος και υπέρ του «όχι».
Σύμφωνα με τον τούρκο αρθρογράφο θα υπάρξει πρόβλημα αν το περίπου μισό εκατομμύριο Κούρδων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν προσωρινά τα χωριά τους κατά τις εκκαθαρίσεις του τουρκικού στρατού το 2015-16 είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.
Η κυβέρνηση επικαλείται άλλες δημοσκοπήσεις που δείχνουν άνοδο του «ναι» αλλά φαίνεται ότι κρίσιμο θα είναι πόσοι από το περίπου 17% εκείνων που δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν, αλλάξουν τελικά γνώμη. Γιατί ίσως αυτοί κρίνουν το αποτέλεσμα.
Αριάνα Φερεντίνου, Κων/πολη
Deutsche Welle
- Ανεξέλεγκτες οι χρήσεις της ΑΙ στο δημόσιο τομέα
- Ταξί: Συνελήφθησαν 4 οδηγοί που εισέπραξαν υπερβολικό κόμιστρο από τουρίστες
- Ισραήλ: Ο Λίβανος πρέπει να εξαλείψει «τον κίνδυνο» της Χεζμπολάχ στον νότο, δηλώνει το Βερολίνο
- Καναδάς: Η Βρετανική Κολομβία προσφεύγει κατά της OpenAI για την πολύνεκρη τραγωδία του Τάμπλερ Ριτζ
- Ουκρανία: Νέα μεγάλη ρωσική επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Κιέβου
- Ιράν: Υπόσχεται αποφασιστική ανταπόδοση στα πλήγματα των ΗΠΑ – «Παραβίασαν» το μνημόνιο του Ισλαμαμπάντ
- Συμπληρώθηκε το παζλ των προημιτελικών – Οι διασταυρώσεις και ο δρόμος μέχρι τον τελικό του Μουντιάλ
- Ελβετία – Κολομβία 4-3 στα πέναλτι (κ.δ. και παράταση 0-0): Μεγάλη πρόκριση των Ελβετών στα προημιτελικά
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 08.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/erik-mclean-go7GkMubo5c-unsplash-1-315x220.jpg)





















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442