Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εξεταστική για την υγεία από το 1997 έως σήμερα ζητά η Δημοκρατική Συμπαράταξη

Εξεταστική για την υγεία από το 1997 έως σήμερα ζητά η Δημοκρατική Συμπαράταξη

Τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την Υγεία, για την περίοδο από το 1997 έως σήμερα, προτείνει η Δημοκρατική Συμπαράταξη με επικεφαλής την Φώφη Γεννηματά, σημειώνοντας πως «η εξέταση πρέπει να έχει ως βάση την ειλικρινή και αποτελεσματική αναζήτηση ευθυνών, χωρίς να παρεμβαίνουν μικροκομματικές σκοπιμότητες ή να ετεροκαθορίζεται από εξωκοινοβουλευτικές τακτικές, ανάγκες και σκοπιμότητες».

Τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την Υγεία, για την περίοδο από το 1997 έως σήμερα, προτείνει η Δημοκρατική Συμπαράταξη με επικεφαλής την Φώφη Γεννηματά, σημειώνοντας πως «η εξέταση πρέπει να έχει ως βάση την ειλικρινή και αποτελεσματική αναζήτηση ευθυνών, χωρίς να παρεμβαίνουν μικροκομματικές σκοπιμότητες ή να ετεροκαθορίζεται από εξωκοινοβουλευτικές τακτικές, ανάγκες και σκοπιμότητες».

Στην πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής για την Υγεία για την περίοδο 1997-2017, η Δημοκρατική Συμπαράταξη αναφέρεται στην αντίστοιχη πρόταση των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, για να καταγγείλει πως η τακτική τους είναι η στοχοποίηση πολιτικών περιόδων και προσώπων.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη υπογραμμίζει ότι πρέπει να ερευνηθούν οι πολιτικές που αποφασίστηκαν και εφαρμόστηκαν κατά τα έτη διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δηλαδή από το 2015 έως και σήμερα, και τονίζει ότι η εξέταση των όσων πολιτικών εφαρμόστηκαν ή παραλείφθηκαν στον τομέα της Υγείας εξ’ αντικειμένου χωρίζεται στην περίοδο προ κρίσης και την περίοδο της κρίσης, από το 2010 έως σήμερα.

«Προ της οποιασδήποτε καταγραφής των όσων αρνητικών σημάδεψαν αυτές τις δύο περιόδους, πρέπει να αναφέρονται και τα όσα θετικά έχουν γίνει στον τομέα της Υγείας, όπως π.χ. η ίδρυση και η επέκταση του ΕΣΥ, η ίδρυση και ο εξορθολογισμός του ΕΟΠΥΥ, η ανέγερση πολλών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας υγείας, η οριστική υπέρβαση της ανάγκης να νοσηλεύονται οι Έλληνες ασθενείς σε μονάδες υγείας του εξωτερικού, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και πάρα πολλά άλλα» αναφέρει η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Στην πρόταση αναφέρεται ότι τα αρνητικά φαινόμενα που εμφανίστηκαν στον τομέα της Υγείας σχετίζονται κυρίως με την αύξηση των δαπανών, όταν αυτή η αύξηση ήταν αποτέλεσμα σπατάλης ή διαφθοράς. Και σε σχέση με αυτά τα αρνητικά φαινόμενα, οπωσδήποτε κυρίως θέμα είναι οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν για να εξαλειφθούν, καθώς και η τιμωρία των ενόχων, και δευτερεύον, ο πολιτικός λόγος που αρθρώνεται γύρω από αυτά.

Όπως εξάλλου σημειώνουν, η εξεταστική επιτροπή θα πρέπει να ερευνήσει την αύξηση των «αχρείαστων», όπως αναφέρονται στη διεθνή σχετική βιβλιογραφία, δαπανών για τα φάρμακα, τα ιατρικά υλικά, τις εξετάσεις, τις λοιπές υπηρεσίες υγείας, αλλά και τις υποδομές, καθώς και οποιοδήποτε άλλο σχετικό θέμα, όπως η ενημέρωση του κοινού ή η ενημέρωση της ιατρικής κοινότητας κοκ.

«Πρέπει, λοιπόν, να εξεταστούν τα ανωτέρω θέματα σπάταλης και ύποπτης αύξησης των δαπανών, αλλά και οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν για την εξάλειψή τους από το 2010 έως σήμερα, δηλαδή από την περίοδο που ξέσπασε η κρίση και η χώρα βρέθηκε στην ανάγκη να προσφύγει στους μηχανισμούς δανειοδότησης της ΕΕ και του ΔΝΤ, αλλά και υπό τη σχετική εποπτεία» σημειώνει η Δημοκρατική Συμπαράταξη και προσθέτει ότι από πουθενά δεν προκύπτει επιστημονικό, κοινωνικό ή και πολιτικό κριτήριο ώστε να εξαιρεθεί η περίοδος ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, 2015-2017.

«Το μόνο κριτήριο που υπάρχει για να μην προτείνει η πλειοψηφία της σημερινής Βουλής την περίοδο 2015-2017 ως αντικείμενο εξέτασης είναι ο φόβος πως θα αναδειχτούν ακόμη περισσότερο οι ευθύνες των κυβερνώντων, όπως:

  • Για την μη τιμολόγηση των φαρμάκων το 2015 (ενώ ο νόμος τους υποχρέωνε να τιμολογήσουν δύο φορές, η κυβέρνηση τιμολόγησε μόνο μία κι αυτή στις 14/12/2015, δηλαδή χάθηκε όλο το έτος σε βάρος των ασφαλισμένων και υπέρ των εταιρειών)
  • Για τους θανάτους από τη γρίπη, επειδή δεν είχαν γίνει οι απαραίτητες προσλήψεις προσωπικού με ευθύνη αποκλειστικά της κυβέρνησης
  • Για τις απροκάλυπτες, αθέμιτες παρεμβάσεις του αν. υπουργού Υγείας στις προσλήψεις μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, που διερευνώνται ήδη ποινικά για πλήθος αδικημάτων (υπεξαγωγή εγγράφων, ψευδή βεβαίωση, παράβαση καθήκοντος κ.λπ.)» αναφέρει η Δημοκρατική Συμπαράταξη και κατηγορεί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πως πράττουν σήμερα, όπως έπραξαν και στην περίπτωση της πρότασης για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την «περίοδο Βαρουφάκη», όπου την καταψήφισαν.

Την πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης συνυπογράφουν και οι ανεξάρτητοι βουλευτές, Γιώργος Καρράς και Στάθης Παναγούλης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

H Γιουβέντους έχασε την δίκη με τον Ρονάλντο και θα του καταβάλει 19,5 εκατομμύρια ευρώ

Η Γιουβέντους έχασε τη δίκη με τον Κριστιάνο Ρονάλντο που αφορά οικονομικές οφειλές προς τον Πορτογάλο σούπερ σταρ και καλείται να του πληρώσει σχεδόν 20 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024