Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αντιδράσεις για το Photoshop στην αφίσα του Φεστιβάλ των Καννών

Αντιδράσεις για το Photoshop στην αφίσα του Φεστιβάλ των Καννών

...

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η επίσημη αφίσα του 70ού κινηματογραφικού φεστιβάλ των Καννών, η οποία παρουσιάζει μια…. ρετουσαρισμένη Κλαούντια Καρντινάλε σε μια στέγη στη Ρώμη του 1959. Μέσα ενημέρωσης, φεμινιστικές οργανώσεις και χρήστες του Διαδικτύου κατήγγειλαν την ψηφιακή επεξεργασία που υπέστη η φωτογραφία για να φαίνεται η ηθοποιός πιο λεπτή.

Η εταιρεία που βρίσκεται πίσω από την αφίσα έλαβε έμπνευση από μία φωτογραφία της ηθοποιού όταν ήταν 21 ετών.

«Η επεξεργασία που έγινε στη σιλουέτα της μάς προκαλεί ιδιαίτερη δυσαρέσκεια. Στο πρόσωπό της έγινε λίφτινγκ, ο κορμός ρετουσαρίστηκε, τα οπίσθια, η αριστερή γάμπα της, όπως και τα μπράτσα της έγιναν πιο μακριά και πιο κομψά» κατήγγειλε το γαλλικό περιοδικό ELLE.

«Παρότι η αφίσα είναι υπέροχη, μπορούμε να διαπιστώσουμε με λύπη ότι η φωτογραφία υπέστη μεγάλη επεξεργασία… Κρίμα…», έγραψε το πολιτιστικό περιοδικό Telerama στην ιστοσελίδα του.

«Μεταξύ του πρωτότυπου και του αντιγράφου, η Κλαούντια Καρντινάλε έχασε σε περιφέρεια μέσης», υπογράμμισε η Liberation με μήνυμα στο Twitter, το οποίο συνοδεύει με σχετικό βίντεο που παρουσιάζει στιγμιότυπα από το ξεκίνημα της καριέρας της Καρντινάλε έως σήμερα και συγκρίνει τη γνήσια φωτογραφία με το τελικό αποτέλεσμα που παρατηρείται στην αφίσα του φεστιβάλ.

Ανάμεσα στα 10 θέματα που προκάλεσαν τα περισσότερα σχόλια στο Twitter όλη τη χθεσινή ημέρα, ήταν η ρετουσαρισμένη επίσημη αφίσα με εκατοντάδες οργισμένα μηνύματα ανωνύμων: «Η Κλαούντια Καρντινάλε δεν ήταν ίσως αρκετά λεπτή για τις Κάννες», «Ακόμη και νέα την Κλαούντια Καρντινάλε, ΠΡΕΠΕΙ να τη ρετουσάρουν. Στοπ στη δικτατορία του εκατοστού, στοπ στις επιταγές για αδυναμία στις γυναίκες».

Για την Κλερ Σερ-Κομπ, εκπρόσωπο της οργάνωσης «Τολμήστε τον φεμινισμό!», «η Κλαούντια Καρντινάλε, ίνδαλμα ομορφιάς, είναι λεπτή και υπέροχη στη γνήσια φωτογραφία. Το ότι θέλησαν να της αφαιρέσουν κιλά, είναι σκανδαλώδες. Η αφίσα παραπέμπει τις γυναίκες στη δικτατορία της μεζούρας προκειμένου να είναι αποδεκτές. Ακόμη μια φορά είμαστε στην καρδιά του προβλήματος της χρησιμοποίησης της εικόνας των γυναικών στη διαφήμιση και το μάρκετινγκ», δήλωσε στο AFP.

Η εμμονική επιδίωξη της ισχνής σιλουέτας, που προωθείται κυρίως από τη διαφήμιση, προκαλεί αντιπαράθεση εδώ και χρόνια, κυρίως στον χώρο της μόδας.

Από την 1η Ιανουαρίου, νομοσχέδιο επιβάλλει στη Γαλλία την αναφορά «ρετουσαρισμένη φωτογραφία» για τις φωτογραφίες που προορίζονται για εμπορική χρήση με μοντέλα των οποίων η εμφάνιση τροποποιείται από λογισμικό επεξεργασίας της εικόνας για να φαίνονται πιο λεπτά ή πιο γεμάτα.

Η επίσημη αφίσα του 70ού φεστιβάλ, το οποίο θα διεξαχθεί από 17 έως 28 Μαΐου θέλει να είναι «χαρούμενη, ελεύθερη και τολμηρή», τιμώντας «μια περιπετειώδη ηθοποιό, μια ανεξάρτητη γυναίκα, μια ακτιβίστρια», ανέφερε ανακοίνωση των διοργανωτών.

«Εκτός από την τιμή και την περηφάνια που νιώθω που επιλέχθηκα να παρουσιάσω τα χρώματα του 70ού φεστιβάλ των Καννών, είμαι πολύ ευτυχής για την επιλογή της φωτογραφίας αυτής. Είναι η εικόνα που έχω και εγώ γι αυτό το φεστιβάλ: ακτινοβολία», είχε σχολιάσει η ιταλίδα σταρ πριν ξεσπάσει η αντιπαράθεση.

Μετά την αντιπαράθεση προσπάθησε να ηρεμήσει τα πνεύματα, λέγοντας ότι η διαμάχη που έχει ξεσπάσει δεν έχει ιδιαίτερη σημασία και τόνισε: «Έγινε επεξεργασία στην φωτογραφία για να τονιστεί η αίσθηση της ελαφρότητας και να μεταμορφωθώ σε έναν ονειρικό χαρακτήρα».

Ο ισπανός σκηνοθέτης Πέδρο Αλμοδόβαρ θα προεδρεύσει της επιτροπής του φετινού φεστιβάλ. Οικοδέσποινα της τελετής έναρξης και της λήξης θα είναι η επίσης Ιταλίδα Μόνικα Μπελούτσι.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024