ΥΠΕΞ: Ανάκτηση 2,5 εκατ. δολαρίων από προγράμματα που «ουδέποτε υλοποιήθηκαν»
Ποσό 2,5 εκατ. δολαρίων ανακτήθηκαν από την Ελλάδα. Πρόκειται για χρήματα του υπουργείου Εξωτερικών που είχαν χορηγηθεί το 2008 από την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) στο «Κέντρο Κλιματικής Αλλαγής της Κοινότητας της Καραϊβικής» (ΚΚΑΚΚ), στο όνομα της υλοποίησης προγραμμάτων που ποτέ δεν υλοποιήθηκαν.
Ποσό 2,5 εκατ. δολαρίων ανακτήθηκαν από την Ελλάδα. Πρόκειται για χρήματα του υπουργείου Εξωτερικών που είχαν χορηγηθεί το 2008 από την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) στο «Κέντρο Κλιματικής Αλλαγής της Κοινότητας της Καραϊβικής» (ΚΚΑΚΚ), στο όνομα της υλοποίησης προγραμμάτων που ποτέ δεν υλοποιήθηκαν.
Τα χρήματα αυτά εντοπίστηκαν έπειτα από έρευνα, υπό τον πρέσβη, Ν. Βαμβουνάκη, και κατατέθηκαν στις 24 Μαρτίου 2017 στην Τράπεζα της Ελλάδος όπως αποδεικνύεται και από σχετικά παραστατικά που είναι αναρτημένα δημοσίως στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών.
Τα 2,5 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, είχαν χορηγηθεί για συγκεκριμένα προγράμματα που, όπως διαπιστώθηκε, ουδέποτε υλοποιήθηκαν.
«Το αποτέλεσμα αυτών των παραλείψεων» αναφέρει το ΥΠΕΞ στην ανακοίνωσή του, «ήταν να βρεθούν τα 2,5 εκατ. δολάρια, χωρίς να είναι σαφές με τίνος την απόφαση, ως επένδυση σε έντοκο ομόλογο δημοσίου, χώρας της Λατινικής Αμερικής, με μηνιαία απόδοση 5%».
Το ΥΠΕΞ αναφέρει ακόμη ότι έχουν ήδη εντοπιστεί άλλα 10 εκατ. δολάρια που είχαν χορηγηθεί, επίσης, κατά την περίοδο 2008-2009, χωρίς τις απαραίτητες διασφαλίσεις, σε διαφόρους οργανισμούς και φορείς του εξωτερικού.
Τα ποσά αυτά παραμένουν έως σήμερα αναξιοποίητα και έχει ζητηθεί η επιστροφή τους.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Θεσσαλονίκη: Οδηγός προσέκρουσε με το αυτοκίνητό του σε οχήματα και παρέσυρε πεζούς- Συνελήφθη 22χρονος
- Στο κλαμπ Danceteria της Νέας Υόρκης των 80s η Sade ήταν μπαργούμαν και οι Beastie Boys σκούπιζαν
- Ο Φουρνιέ είδε Γαλλία – Παραγουάη και είχε πράγματα να πει… για την Άρσεναλ! (pics)
- Ιράν: Πλήθος κόσμου στην προσευχή στη μνήμη του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ
- Φορολογικές δηλώσεις: Υποβλήθηκε αριθμός ρεκόρ 10 ημέρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας
- Στο Καλλιμάρμαρο η γιορτή του επί κοντώ: Fly Athens 2026 με Καραλή, Στεφανίδη και θρύλο Λαβιλενί
- Μαρίζα Κωχ: Ξανά στη σκηνή μετά το σοβαρό ατύχημα της – Θα φορέσει το φόρεμα της Eurovision του 1976
- Επιθέσεις στη Θεσσαλονίκη: Συνεχίζονται οι έρευνες για τους δράστες- «Σημαντικό να βρούμε από πού ξεκίνησαν και πού πήγαν»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 05.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/trevor-mckinnon-wL3-nvcELpc-unsplash-1-315x220.jpg)





















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442