Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο «Μεγάλος Αδελφός» των καταθέσεων και των εισοδημάτων

Ο «Μεγάλος Αδελφός» των καταθέσεων και των εισοδημάτων

Στην πλήρη διασταύρωση εισοδημάτων και καταθέσεων μέσω μίας φιλόδοξης ηλεκτρονικής διαδικασίας προχωρά το υπουργείο Οικονομικών με αιχμή του δόρατος την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) που έχει και την ευθύνη της είσπραξης των εσόδων.

Στην πλήρη διασταύρωση εισοδημάτων και καταθέσεων μέσω μίας φιλόδοξης ηλεκτρονικής διαδικασίας προχωρά το υπουργείο Οικονομικών με αιχμή του δόρατος την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) που έχει και την ευθύνη της είσπραξης των εσόδων.

Την Πέμπτη, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, η υφυπουργός Κατερίνα Παπανάτσιου και ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής θα παρουσιάσουν την πλήρη ενεργοποίηση του ηλεκτρονικού συστήματος Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας.

Ταυτόχρονα θα ανακοινώσουν τη λήψη μέτρων για την καταπολέμηση της πλασματικής μετεγκατάστασης ελληνικών επιχειρήσεων σε γειτονικές χώρες με ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς.

Ο «Μεγάλος Αδελφός της εφορίας» όπως χαρακτηρίζουν παράγοντας της αγοράς το εν λόγω σύστημα και είχε αποκαλύψει Το Βήμα από το περασμένο καλοκαίρι θα πραγματοποιεί σε 24ωρη βάση διασταυρώσεις τραπεζικών συναλλαγών και φορολογικών δηλώσεων προκειμένου να βγαίνει ένα πρώτο αποτέλεσμα- «καμπανάκι» για συνέχιση ή μη του φορολογικού ελέγχου.

Ήδη, το εν λόγω σύστημα έχει τεθεί σε πιλοτική λειτουργία εδώ και 4 μήνες και τα αποτελέσματα είναι άκρως εντυπωσιακά όπως αναφέρουν αρμοδίως.

Μάλιστα κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του νέου συστήματος ο κ. Τσακαλώτος θα παρουσιάσει ορισμένες κραυγαλέες περιπτώσεις αδήλωτων εισοδημάτων και υπέρογκων καταθέσεων που εντοπίστηκαν μέσω της νέας αυτής ηλεκτρονικής εφαρμογής.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι μέσα σε 24ωρες να εξάγονται ασφαλή συμπεράσματα για το αν το πρόσωπο που ελέγχεται έχει υποπέσει στο αδίκημα της φοροδιαφυγής ή όχι.

Σε δηλώσεις του ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η νέα αυτή ηλεκτρονική εφαρμογή επιταχύνει τη διαδικασία διενέργειας φορολογικών ελέγχων σε φυσικά πρόσωπα για παράνομο πλουτισμό.

Η εφαρμογή εντοπίζει τα ποσά των πρωτογενών καταθέσεων στους τραπεζικούς λογαριασμούς κάθε ελεγχόμενου, τα συγκρίνει με τα εισοδήματα και τα έσοδα που αυτός εμφάνισε στη φορολογική του δήλωση και βγάζει τις πρόσθετες διαφορές που πρέπει να δικαιολογηθούν από τον ελεγχόμενο.

Ήδη σαν μία πρόγευση του τι θα ακολουθήσει είναι το γεγονός ότι έχουν εντοπιστεί μέσα από μία μακρά λίστα καταθετών πάνω από 1.270.000 ΑΦΜ όπου προκύπτουν σημαντικές διαφορές μεταξύ δηλωθέντων εισοδημάτων και καταθέσεων.

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ προανήγγειλε επίσης τη διενέργεια ειδικών ελέγχων για να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα φοροαποφυγής, μέσω της εικονικής μετεγκατάστασης ελληνικών επιχειρήσεων στη Βουλγαρία και σε άλλες γειτονικές χώρες με ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς.

Ντίνος Σιωμόπουλος

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024