
Θεραπεία της εκφύλισης ωχράς κηλίδας με μεταμόσχευση αναπρογραμματισμένων βλαστικών κυττάρων
Ένας ηλικιωμένος Ιάπωνας έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο στον οποίο εμφυτεύθηκαν αναπρογραμματισμένα βλαστικά κύτταρα από δωρητή, προκειμένου να θεραπευθεί από την εκφύλιση ωχράς κηλίδας, σύμφωνα με άρθρο του Nature.
Ένας ηλικιωμένος Ιάπωνας έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο στον οποίο εμφυτεύθηκαν αναπρογραμματισμένα βλαστικά κύτταρα από δωρητή, προκειμένου να θεραπευθεί από την εκφύλιση ωχράς κηλίδας, σύμφωνα με άρθρο του Nature.
H μεταμόσχευσηστον ηλικιωμένο άνδρα που κινδύνευε να τυφλωθεί, έγινε από ερευνητές του Γενικού Νοσοκομείου της πόλης Κόμπε, με επικεφαλής τον χειρουργό Γιασούο Κουριμότο. Ο ασθενής βρίσκεται υπό διαρκή παρακολούθηση προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο η θεραπεία θα είναι επιτυχής.
Οι επιστήμονες αναπρογράμματισαν πολυδύναμα βλαστοκύτταρα από δότη, ώστε να εξελιχθούν σε κύτταρα αμφιβληστροειδούς και στη συνέχεια τα μεταμόσχευσαν στα μάτια του ασθενούς.
Το επίτευγμα ανοίγει τον δρόμο για να δημιουργηθούν «τράπεζες» βλαστικών κυττάρων από διάφορους δωρητές, τα οποία θα είναι διαθέσιμα ανά πάσα ώρα, καθιστώντας πιο εύκολες και πιο φθηνές τις μεταμοσχεύσεις βλαστικών κυττάρων.
Τα πολυδύναμα βλαστοκύτταρα δημιουργούνται από ώριμα σωματικά κύτταρα (π.χ. του δέρματος), τα οποία αρχικά επαναπρογραμματίζονται, ώστε να επιστρέψουν στην αρχέγονη εμβρυική κατάστασή τους και, στη συνέχεια, μετατρέπονται σε επιθυμητά εξειδικευμένα κύτταρα, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για θεραπευτικούς σκοπούς.
Να σημειωθεί ότι, ο νομπελίστας Βιολόγος Σίνια Γιαμανάκα, πρωτοπόρος παγκοσμίως στη χρήση αναπρογραμματισμένων βλαστικών κυττάρων, ήδη αναπτύσσει μια «τράπεζα» τέτοιων κυττάρων από δωρητές. Τα κύτταρα θα είναι διαθέσιμα άμεσα στους ασθενείς, οι οποίοι σήμερα πρέπει να περιμένουν αρκετούς μήνες, ωσότου τα δικά τους κύτταρα μετατραπούν σε βλαστικά και μετά σε εξειδικευμένα κύτταρα κατάλληλα για την πάθησή τους.
health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ο Τραμπ υπέγραψε επιπλέον δασμούς 50% σε σειρά προϊόντων του Καναδά
- Ισραήλ: Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ζητούν την απελευθέρωση των φυλακισμένων παλαιστίνιων επαγγελματιών υγείας
- Ο Ρούμπιο ανακοίνωσε την «δημοκρατική μετάβαση» στη Βενεζουέλα στις αρχές Αυγούστου
- Ουκρανία – Ρωσία: Τουλάχιστον 14 νεκροί σε εκατέρωθεν επιθέσεις
- Μπολόνια: Συγκρούσεις διαδηλωτών με αστυνομικούς για τον θάνατο μαροκινού πολίτη α λα Φλόιντ
- Στα «ΝΕΑ» της Τρίτης: Προς νέο καθεστώς και για τις απολύσεις
