Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στο δρόμο οι αναπληρωτές Εκπαιδευτικοί Ειδικής Αγωγής

Στο δρόμο οι αναπληρωτές Εκπαιδευτικοί Ειδικής Αγωγής

Την απόσυρση της τροπολογίας που παγώνει τους μόνιμους διορισμούς στην εκπαίδευση για τα επόμενα 2 χρόνια «διεκδίκησαν» με συγκέντρωση τους έξω από τη Βουλή αναπληρωτές εκπαιδευτικοί της ειδικής αγωγής και συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Την απόσυρση της τροπολογίας που παγώνει τους μόνιμους διορισμούς στην εκπαίδευση για τα επόμενα 2 χρόνια «διεκδίκησαν» με συγκέντρωση τους έξω από τη Βουλή αναπληρωτές εκπαιδευτικοί της ειδικής αγωγής και συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Οι αναπληρωτές ειδικής αγωγής, κάποιοι από αυτούς παραμένουν αναπληρωτές για 15 χρόνια, φωνάζοντας με συνθήματα «Ό,τι περισσεύει σωστά δεν εκπαιδεύει. Η αναπηρία δεν είναι κοροϊδία απαιτεί κατάρτιση και βασικό πτυχίο» διεκδίκησαν μόνιμους και μαζικούς διορισμούς για τους αναπληρωτές γενικής και ειδικής αγωγής και τη νομοθετική κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων στο βασικό τίτλο σπουδών τους.

Όπως οι ίδιοι λένε χαρακτηριστικά στο Βήμα «στους υπόλοιπους κλάδους της εκπαίδευσης βασικό προσόν αποτελεί ο βασικός τίτλος σπουδών. Στην ειδική αγωγή συμβαίνει το αντίθετο. Προηγούνται τα μεταπτυχιακά, τα διδακτορικά αλλά και σεμινάρια που παρέχουν εξειδίκευση στην ειδική αγωγή».

Η τροπολογία του άρθρου 48 του νόμου 4415/2016, που κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα σε νομοσχέδιο του υπουργείου οικονομικών, εξισώνει, ουσιαστικά, τον βασικό τίτλο σπουδών στην Ειδική Αγωγή με μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στην Ειδική Αγωγή αφού δημιουργεί δύο πίνακες, έναν κύριο στον οποίο συμπεριλαμβάνονται και αναπληρωτές με διδακτορικό/μεταπτυχιακό/ μόνο προϋπηρεσία χωρίς σπουδές στην ΕΑΕ, και έναν επικουρικό στον οποίο εντάσσονται αναπληρωτές με σεμινάριο 400ωρών, προϋπηρεσία σε ΕΑΕ ενός διδακτικού έτους καθώς και οι γονείς παιδιών με 67% χωρίς σπουδές στην Ε.Α.Ε.

Εξαιρετικά ανησυχητικό για τους εκπαιδευτικούς και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις είναι ότι τόσο ο κύριος πίνακας όσο και ο επικουρικός θα προσδιοριστούν σε όλα τα σημεία τους με απόφαση Υπουργού και κατόπιν εισήγησης της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής ελέω «ιδιαίτερων συνθηκών» στην Ε.Α.Ε

Η ανακοίνωση του υπουργείου

Με αφορμή ανησυχίες και αντιδράσεις σχετικές με τη διάταξη που αφορά στις προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών, το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι η προτεινόμενη ρύθμιση σκοπεύει στη διατήρηση του υπάρχοντος συστήματος πρόσληψης αναπληρωτών υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ για τα επόμενα 2 σχολικά έτη. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν ακυρώνει και δεν έρχεται σε αντίθεση με τον προγραμματισμό της κυβέρνησης που αφορά την πραγματοποίηση μόνιμων διορισμών στην εκπαίδευση.

Για την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση η τροπολογία προβλέπει την έκδοση ΥΑ για τον καθορισμό κριτηρίων πρόσληψης, όπως προβλεπόταν και στο ν.4186/2013. Σε αντίθεση με τον προαναφερόμενο νόμο η συγκεκριμένη εξουσιοδότηση ορίζει το σαφές νομοθετικό πλαίσιο που θα κινηθεί η ΥΑ και είναι αυτό του πρόσφατα ψηφισθέντος ν.4415/2016.

Κωνσταντάτου Ελένη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σε ποια διοργάνωση θα παίξει ο Ολυμπιακός αν κάνει το double;

Τι θα συμβεί σε αυτό το πρωτοφανές σενάριο; Που θ’ αγωνιστεί ο Ολυμπιακός; Στο Champions League ή στο Europa League;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024