Ντράγκι: Καθήκον των ευρωπαϊκών οργάνων η ενίσχυση της λογοδοσίας τους
Η ΕΚΤ τόνισε σήμερα τη δέσμευσή της για ανοιχτό διάλογο με ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερόμενων μερών, επ' ευκαιρία της δημοσίευσης έκθεσης για την κεντρική τράπεζα από τη μη κυβερνητική οργάνωση Transparency International EU (TI-EU). «Είναι καθήκον των ευρωπαϊκών οργάνων να ενισχύσουν περαιτέρω τη νομιμότητά τους ενδυναμώνοντας τη δημοκρατική λογοδοσία τους και καταδεικνύοντας ότι εκπληρώνουν τους στόχους οι οποίοι τους έχουν ανατεθεί» δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τόνισε σήμερα τη δέσμευσή της για ανοιχτό διάλογο με ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερόμενων μερών, επ’ ευκαιρία της δημοσίευσης έκθεσης για την κεντρική τράπεζα από τη μη κυβερνητική οργάνωση Transparency International EU (TI-EU).
Επισημαίνοντας ότι λογοδοτεί άμεσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η ΕΚΤ διευκόλυνε το πρόγραμμα της TΙ- EU, προσκαλώντας τους ερευνητές της σε σειρά συναντήσεων με ανώτερα διοικητικά στελέχη.
«Η ορθή συμπεριφορά και διακυβέρνηση είναι ουσιώδεις για την κατοχύρωση της εμπιστοσύνης των πολιτών. Είναι καθήκον των ευρωπαϊκών οργάνων να ενισχύσουν περαιτέρω τη νομιμότητά τους ενδυναμώνοντας τη δημοκρατική λογοδοσία τους και καταδεικνύοντας ότι εκπληρώνουν τους στόχους οι οποίοι τους έχουν ανατεθεί» δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.
«Επιτρέψτε μου επίσης να προσθέσω ότι η ΕΚΤ είναι και ήταν πάντοτε ανοιχτή σε έναν ισορροπημένο διάλογο με τα ενδιαφερόμενα μέρη, μεταξύ άλλων και με το ευρύ κοινό» πρόσθεσε.
Στην ανακοίνωση της, η ΕΚΤ σημειώνει: «Η έκθεση αναγνωρίζει τα μέτρα που έλαβε πρόσφατα η ΕΚΤ για την περαιτέρω ενίσχυση των μηχανισμών της που αφορούν τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και την ακεραιότητα, στο πλαίσιο επίσης και των αρμοδιοτήτων που της ανατέθηκαν ως εποπτική αρχή από τα τέλη του 2014 και μετά.
»Η TI-EU επαινεί την ΕΚΤ για τα εξής:
- τη θέσπιση ενός σημαντικά ενισχυμένου Πλαισίου Δεοντολογίας,
- τη συγκρότηση Επιτροπής Δεοντολογίας υψηλού επιπέδου και μιας υπηρεσιακής μονάδας για θέματα δεοντολογίας και ορθής διακυβέρνησης,
- τη δημοσίευση αναφορών σχετικά με τις συζητήσεις για θέματα νομισματικής πολιτικής,
- τη δημοσίευση του προγράμματος δραστηριοτήτων των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής και της Προέδρου του Εποπτικού Συμβουλίου,
- τη δημοσίευση της επιβεβαίωσης των κατευθυντήριων αρχών της Εκτελεστικής Επιτροπής για την εξωτερική επικοινωνία,
- τη διευκόλυνση της πρόσβασης του κοινού στον ισολογισμό της ΕΚΤ και στις πράξεις νομισματικής πολιτικής.
»Η έκθεση ενθαρρύνει επίσης την ΕΚΤ να συνεχίσει τις προσπάθειές της όσον αφορά την επικοινωνία της με το ευρύ κοινό. Ορισμένες συστάσεις που αναφέρονται στην έκθεση της TI-EU δεν εμπίπτουν στο πεδίο αρμοδιοτήτων της ΕΚΤ ή δεν προβλέπονται στη Συνθήκη.
»Ορισμένα άλλα σημεία έχουν ήδη υλοποιηθεί, όπως η δημοσίευση αποφάσεων, γνωμών και συστάσεων καθώς και η παροχή πληροφοριών για συνεδριάσεις με εκπροσώπους συμφερόντων».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ρουμανία: Διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς στο δικαστικό σύστημα – Αποκαλύψεις για πιέσεις από υψηλά κλιμάκια
- Ουκρανία: Ο Τραμπ «στέλνει τον Γουίτκοφ στο Βερολίνο» για συνομιλίες με τον Ζελένσκι και ευρωπαίους ηγέτες
- ΗΠΑ – Βενεζουέλα: Αποστρατεύτηκε ο ναύαρχος που έδωσε εντολή για χτύπημα σε επιζώντες
- Βόρεια Κορέα: Το εγκώμιο στρατιωτών που επέστρεψαν από τη Ρωσία έπλεξε ο Κιμ Γιονγκ Ουν
- Ουκρανία: O Τραμπ ζήτησε από τις Ε3 να πιέσουν τον Ζελένσκι να συμφωνήσει με τη Ρωσία
- Βενεζουέλα: «Ο Μαδούρο να καταλάβει ότι πρέπει να φύγει», λέει η Ματσάδο
- Στα «Νέα Σαββατοκύριακο»: «Οι τύραννοι δεν διοικούν για πάντα…»
- Φοινικούντα: «Φάνηκε ότι έστησαν την κομπίνα για τα περιουσιακά» λέει μάρτυρας για το διπλό φονικό
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-111x85.jpg)




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 13.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/nathan-anderson-npruZYZgfA0-unsplash-315x220.jpg)









































![Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέσχεσαν δεξαμενόπλοιο με «λαθραίο ντίζελ» [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/Iran-tanker-1-315x220.jpg)




![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-315x220.jpg)









Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442