Ρωσικό δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης 15 ημερών στον ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, τον οποίο κατηγορεί για ανυπακοή σε αστυνομικό στη διάρκεια των μαζικών διαδηλώσεων της Κυριακής.

Νωρίτερα, ο Ναβάλνι είχε κληθεί να πληρώσει πρόστιμο 352 δολαρίων για τη διοργάνωση των διαδηλώσεων.

Το Κρεμλίνο, σχολιάζοντας τις μαζικές διαδηλώσεις της Κυριακής, κατηγορεί την ρωσική αντιπολίτευση ότι ενθαρρύνει την παράβαση του νόμου και την πρόκληση σωματικής βίας.

Οι ρωσικές Αρχές είχαν κρίνει παράνομες τις διαδηλώσεις, αλλά αυτό δεν εμπόδισε χιλιάδες ρώσους πολίτες να κατέβουν στους δρόμους..

Την Κυριακή, δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters είχε δει τον Ναβάλνι να τίθεται υπό κράτηση καθώς περπατούσε με υποστηρικτές του κατά μήκος της οδού Τβαρσκάγια της Μόσχας.

Δημοσιογράφος του BBC εκτιμά ότι η ρωσική κυβέρνηση δεν ξέρει τι να κάνει με τον Ναβάλνι. Εάν τον θέσει υπό κράτηση θα τον μετατρέψει σε μάρτυρα, εάν τον αφήσει ελεύθερο θα του επιτρέψει να διοργανώσει περισσότερες διαδηλώσεις, σημειώνει το BBC.

Ο Ναβάλνι επιθυμεί να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2018, απέναντι στον Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης κατηγόρησε εκ νέου τον ρώσο πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ για διαφθορά.

Ο Ναβάλνι κάλεσε τους Ρώσους να κατέβουν στους δρόμους, έπειτα από τη δημοσίευση εκθέσεων που δείχνουν ότι ο Μεντβέντεφ έχει στην κατοχή του βίλες, γιοτ και δικούς του αμπελώνες, τα οποία δεν θα μπορούσε να αποκτήσει με τον μισθό του. Η έκθεση -την οποία ανήρτησε στο YouTube- είχε περισσότερα από 11 εκατομμύρια views.

Εκπρόσωπος του ρώσου προέδρου υποστήριξε ότι κάποιοι από τους νέους που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις είχαν λάβει χρηματικά ποσά με αντάλλαγμα τη συμμετοχή τους.

Ογκώδεις διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή σε πολλές πόλεις της Ρωσίας, ανάμεσά τους στην Αγία Αικατερίνη, το Βλαδιβοστόκ και τη Μόσχα. Τουλάχιστον 500 διαδηλωτές τέθηκαν υπό κράτηση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ