Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Διάλεξη και θεατρικό αναλόγιο: Το θέατρο στην Αρχαία Μακεδονία

Διάλεξη και θεατρικό αναλόγιο: Το θέατρο στην Αρχαία Μακεδονία

...

Ο κύκλος των διαλέξεων Το θέατρο στην Αρχαία Μακεδονία, στο πλαίσιο της επιτυχημένης συνεργασίας του Megaron Plus με το Σωματείο Διάζωμα, συνεχίζεται την Πέμπτη 23 Μαρτίου στις 7 το βράδυ, με την ομιλία «Το θέατρο στο βασίλειο της Αρχαίας Μακεδονίας» της Στέλλας Δρούγου, ομότιμης καθηγήτριας Κλασικής Αρχαιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Σε ρόλο συντονιστή, ο πρόεδρος του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ, Σταύρος Μπένος.

Μετά τη διάλεξη, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει θεατρικό αναλόγιο με τον Δημήτρη Λιγνάδη. Ο γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης διαβάζει αποσπάσματα από τις «Βάκχες» του Ευριπίδη και λέει λίγα λόγια για το ανέβασμα της παράστασης από τον ίδιο, το καλοκαίρι του 2013, «στα της Ελλάδος αρχαία θέατρα».
Η είσοδος στην ομιλία και στο θεατρικό αναλόγιο είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας (έναρξη διανομής στις 5:30 μ.μ.).

«Το θέατρο στο βασίλειο της Αρχαίας Μακεδονίας»
Η άφιξη του αθηναίου τραγικού ποιητή Ευριπίδη στην αυλή του βασιλιά της Μακεδονίας Αρχέλαου στο τέλος του 5ου αι. π.Χ. αποτελεί ένα ορόσημο για την ιστορία του αρχαίου ελληνικού θεάτρου και ιδιαιτέρως στις βόρειες χώρες του ελληνικού κόσμου. Η κυρίαρχη λατρεία του Διόνυσου και οι μουσικοί αγώνες που μαρτυρούνται για τις περιοχές αυτές αποτελούν το πρόσφορο έδαφος για την επικράτηση του θεατρικού λόγου. Η αποκάλυψη του θεάτρου των Αιγών (Βεργίνα), της πρώτης πρωτεύουσας του βασιλείου, ενός από τα πρώιμα παραδείγματα της αρχιτεκτονικής των αρχαίων θεάτρων, δηλώνει το δεύτερο ορόσημο στην ιστορία του θεάτρου στη Μακεδονία, ένα μνημείο, το οποίο μάλιστα συνδέεται με χαρακτηριστικά πολιτικά γεγονότα, όπως η δολοφονία του Φιλίππου Β΄ το 336 π Χ. Έκτοτε, και στη διάρκεια των ελληνιστικών αιώνων, δημιουργούνται λίθινες θεατρικές εγκαταστάσεις και θεατρικά έργα όχι μόνο στην επικράτεια του βασιλείου της Μακεδονίας, αλλά και ευρύτερα, στις πόλεις και στις πρωτεύουσες των νέων βασιλείων των διαδόχων στην Ανατολή, δείγμα πάντοτε της προηγμένης πολιτικής και πολιτισμικής ζωής. Έμμεσες μαρτυρίες από προϊόντα της βιοτεχνίας, επιγραφές και άλλες γραπτές αφηγήσεις επιβεβαιώνουν με έμφαση τη σημασία του θεάτρου σε όλες τις εκφάνσεις και σε όλα τα έργα του.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω διαδικτύου και θα είναι ανοικτή σε όλους. Η παρακολούθηση της μετάδοσης θα είναι εφικτή μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου Μουσικής http://www.megaron.gr

Για περισσότερες πληροφορίες
210 72.82.333
www.megaron.gr

Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017, 19:00
Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30

Επίσης
https://www.facebook.com/megaron.gr
http://www.pinterest.com/megaronathens/
https://twitter.com/MegaronAthens

entertainment.in.gr

Sports in

Περίπατος και τώρα… Σέλτικς για τους Χιτ (112-91, vid)

Οι Μαϊάμι Χιτ επικράτησαν των Σικάγο Μπουλς με 112-91 και εξασφάλισαν το τελευταίο εισιτήριο για τα play off της Ανατολής, όπου θα αντιμετωπίσουν τους Σέλτικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024