Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γονιδιακή μετάλλαξη επηρεάζει την επιθετικότητα του καρκίνου του προστάτη

Γονιδιακή μετάλλαξη επηρεάζει την επιθετικότητα του καρκίνου του προστάτη

Μια γενετική μετάλλαξη που σχετίζεται με την επιθετικότητα του καρκίνου του προστάτη ανακάλυψαν ερευνητές, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of the National Cancer Institute.

Μια γενετική μετάλλαξη που σχετίζεται με την επιθετικότητα του καρκίνου του προστάτη ανακάλυψαν ερευνητές, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of the National Cancer Institute.

Επιστήμονες του Νοσοκομείου «Όρος Σινά» και του Ερευνητικού Ινστιτούτου «Lunenfeld-Tanenbaum», στο Τορόντο του Καναδά, παρατήρησαν τριπλάσια αύξηση του κινδύνου επιθετικής μορφής καρκίνου του προστάτη σε άνδρες με μια συγκεκριμένη γενετική μετάλλαξη.

Όπως και στην περίπτωση των μεταλλάξεων στο γονίδιο BRCA με τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, που άλλαξε την προσέγγιση ως προς την πρόληψη και θεραπεία της νόσου, ο εντοπισμός της γονιδιακής περιοχής Kallikrein 6 (KLK6) μπορεί να αλλάξει τη φροντίδα του καρκίνου του προστάτη μέσω μιας απλής αιματολογικής εξέτασης.

Για να εντοπίσουν τις σχετικές μεταλλάξεις οι επιστήμονες ανέλυσαν δείγματα αίματος από 1.858 άνδρες από τρία ανεξάρτητα αρχεία της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής: το ελβετικός σκέλος της Ευρωπαϊκής Τυχαιοποιημένης Μελέτης για τον Καρκίνο του προστάτη, την αμερικανική μελέτη PLCO και τα αρχεία του Αντικαρκινικού Κέντρου «Πριγκίπισσα Μαργαρίτα» και του Νοσοκομείου «Όρος Σινά» του Τορόντο.

Οι μεταλλάξεις KLK6, με συχνότητα από 6% έως 14% στον πληθυσμό των ανδρών με καρκίνο του προστάτη, μπορούσαν, επίσης, να προβλέψουν την θεραπευτική αποτυχία μετά από τη χειρουργική ή ακτινοθεραπεία του καρκίνου σε ανεξάρτητο δείγμα 130 ανδρών από τη βάση της Διεθνούς Κοινοπραξίας για το Γονιδίωμα του Καρκίνου (ICGC).

«Θα βοηθούσε να μπορούμε να διακρίνουμε τους ασθενείς με βραδεία εξέλιξη της νόσου και να τους απαλλάξουμε από περιττές θεραπείες και τις παρενέργειες τους και να επικεντρωθούμε σε όσους χρειάζονται πραγματικά εντατική θεραπεία, λόγω της επιθετικότητας της νόσου. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάποια εξέταση που να προβλέπει τη σοβαρότητα του καρκίνου του προστάτη, αφού το ειδικό προστατικό αντιγόνο (PSA) που εστιάζει στην γονιδιακή περιοχή Kallikrein 3, η οποία είναι κοντά στην Kallikrein 6, εντοπίζει μόνο τον κίνδυνο εκδήλωσης του συγκεκριμένου καρκίνου και όχι την επιθετικότητά του», σχολιάζει ο επικεφαλής ερευνητής Αλεξάντερ Ζλόττα.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024