Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αξιωματούχος ΕΕ: Τεχνικά εφικτό το άμεσο κλείσιμο του SLA, πολιτικά είναι;

Αξιωματούχος ΕΕ: Τεχνικά εφικτό το άμεσο κλείσιμο του SLA, πολιτικά είναι;

«Εφικτή είναι η τεχνική ολοκλήρωση της αξιολόγησης (staff level agreement) σε μικρό χρονικό διάστημα», αναγνωρίζει αξιωματούχος της Ευρωζώνης, σημειώνοντας, όμως, με νόημα ότι «αυτό που είναι τεχνικά εφικτό δεν είναι πάντα και πολιτικά δυνατό». Παραδέχεται ότι για σειρά θεμάτων εξακολουθεί να υπάρχει σημαντική απόσταση Αθήνας-Θεσμών.

«Εφικτή είναι η τεχνική ολοκλήρωση της αξιολόγησης (staff level agreement) σε μικρό χρονικό διάστημα», δήλωσε σήμερα, Πέμπτη, ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης από τις Βρυξέλλες, σημειώνοντας, ωστόσο, με νόημα ότι «αυτό που είναι τεχνικά εφικτό δεν είναι πάντα και πολιτικά δυνατό».

Εν όψει του Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, 20 Μαρτίου, ο ίδιος αξιωματούχος της Ευρωζώνης ανέφερε ότι για μία σειρά από θέματα που αφορούν στη δεύτερη αξιολόγηση εξακολουθεί να υπάρχει απόσταση ανάμεσα στους εκπροσώπους των θεσμών που πρόσφατα επισκέφτηκαν την Αθήνα και τις ελληνικές Αρχές.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι τεχνικά θα ήταν δυνατή η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης σε μικρό χρονικό διάστημα.

Οι συνομιλίες μεταξύ των ελληνικών Αρχών και των θεσμών θα συνεχιστούν έως το Eurogroup της Δευτέρας, ενδεχομένως και μέσα στο Σαββατοκύριακο, είπε ο αξιωματούχος.

Τόνισε, δε, ότι όσο πιο κοντά φτάσουμε προς τη συμφωνία, τόσο το καλύτερο για τη συζήτηση που θα διεξαχθεί στο Eurogroup, το οποίο θα αποτιμήσει την κατάσταση.

Τα ανοιχτά ζητήματα

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, τα ανοιχτά ζητήματα αφορούν εν μέρει το πακέτο μέτρων που συζητήθηκε στο προηγούμενο Eurogroup και έχει να κάνει με τα επιπλέον μέτρα για να επιτευχθεί πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά, αλλά και με τα θετικά μέτρα που θα εφαρμοστούν εφόσον ξεπεραστεί ο στόχος του 3,5%.

Σχετικά με το θέμα του αφορολόγητου, επεσήμανε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά όσον αφορά το συνταξιοδοτικό είπε ότι υπάρχουν αρκετά ανοιχτά θέματα.

Για τα εργασιακά και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις επιβεβαίωσε ότι οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών ζητούν οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας να είναι σύμφωνες με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, αλλά, όπως είπε, υπάρχουν ακόμα διαφορετικές απόψεις μεταξύ των θεσμών.

Απέκλεισε, πάντως, κάθε ενδεχόμενο τα εργασιακά να μεταφερθούν στην τρίτη αξιολόγηση.

Εξάλλου, ανοιχτά παραμένουν και τα θέματα των ιδιωτικοποιήσεων, συγκεκριμένα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, θέματα τα οποία, όπως υπογράμμισε ο αξιωματούχος, αν δεν επιλυθούν δεν θα μπορέσει να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση.

Δύσκολος μήνας ο Απρίλιος

Ερωτηθείς εάν είναι δυνατό να υπάρξει μία συνολική συμφωνία εντός του Απριλίου, ο ίδιος παράγοντας της Ευρωζώνης απάντησε ότι ο Απρίλιος είναι ένας δύσκολος μήνας, όχι μόνο επειδή μεσολαβούν οι διακοπές του Πάσχα, αλλά και επειδή θα πραγματοποιηθεί η εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ, όπου θα τεθούν τα ζητήματα της χρηματοδότησης του ελληνικού προγράμματος και της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Ντάισελμπλουμ στο Eurogroup μέχρι το 2018

Τέλος, όσον αφορά την παραμονή του Γερούν Ντάισελμπλουμ στην προεδρία του Eurogroup, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης υπενθύμισε ότι η θητεία του λήγει τον Ιανουάριο του 2018. Πρόσθεσε ότι επί της αρχής ο πρόεδρος του Eurogoup πρέπει να είναι υπουργός Οικονομικών κράτους-μέλους, αλλά, όπως είπε, αυτό δεν είναι κάτι που θα επηρεάσει την ολοκλήρωση της θητείας του κ. Ντάισελμπλουμ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

«Να’ τοι, να’ τοι οι πρωταθλητές»: Στην Ελλάδα τα «χρυσά μωρά» του Ολυμπιακού (pics)

Η αποστολή του Ολυμπιακού έφτασε πριν από λίγο στο «Ελ. Βενιζέλος» μετά την κατάκτηση του Youth League στο Final-4 της Ελβετίας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024