Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δεξιά και ακροδεξιά κατά Ολάντ μετά τα επεισόδια στο Σεν Ντενί

Δεξιά και ακροδεξιά κατά Ολάντ μετά τα επεισόδια στο Σεν Ντενί

Η γαλλική κυβέρνηση βρέθηκε την Τετάρτη, μεσούσης της προεκλογικής εκστρατείας, στο στόχαστρο των επικρίσεων της δεξιάς και της ακροδεξιάς, μία ημέρα μετά τα βίαια επεισόδια στα προάστια που οδήγησαν στη σύλληψη 55 νεαρών, περιλαμβανομένων 44 ανηλίκων.

Η γαλλική κυβέρνηση βρέθηκε την Τετάρτη, μεσούσης της προεκλογικής εκστρατείας, στο στόχαστρο των επικρίσεων της δεξιάς και της ακροδεξιάς, μία ημέρα μετά τα βίαια επεισόδια στα προάστια που οδήγησαν στη σύλληψη 55 νεαρών, περιλαμβανομένων 44 ανηλίκων.

Τα επεισόδια ξέσπασαν στο περιθώριο μιας διαδήλωσης κοντά στο λύκειο Σιζέ, στο Σεν Ντενί, μια πολυεθνική συνοικία βόρεια του Παρισιού, όταν νεαροί επιτέθηκαν σε αστυνομικούς και προκάλεσαν υλικές φθορές.

Συνολικά 55 νέοι, ανάμεσά τους 44 ανήλικοι, προφυλακίστηκαν την Τρίτη και κατηγορούνται για βιαιότητες, σύσταση και συμμορία και εμπρησμό.

Μια «αληθινή αποχαλίνωση της βίας», ένα «αντάρτικο πόλης στους δρόμους», κατήγγειλε ο υποψήφιος της γαλλικής δεξιάς για την προεδρία Φρανσουά Φιγιόν, κατά τον οποίο «κάτι έχει σπάσει στη Δημοκρατία μας».

Η ηγέτιδα της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν επέλεξε από την πλευρά της να κατακρίνει την «ελάχιστη αντίδραση» της κυβέρνησης.

«Ο πρωθυπουργός είναι χωρίς αμφιβολία πολύ απασχολημένος με το κάνει εκστρατεία εναντίον της υποψηφιότητάς μου για να ασχοληθεί με το τι γίνεται στη χώρα» υποστήριξε η Λεπέν καλώντας να «αποκατασταθεί η δημοκρατική τάξη» και να «ανακαταληφθούν οι περιοχές που έχει χάσει η Δημοκρατία» της Γαλλίας.

Ο πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ αντέδρασε προειδοποιώντας αυτούς «που επιδιώκουν να εκμεταλλευθούν» αυτά τα «απαράδεκτα» βίαια επεισόδια για «εκλογικούς σκοπούς».

Τα επεισόδια άρχισαν το πρωί της Τρίτης με τη ρίψη δακρυγόνων μέσα στον περίβολο του λυκείου, διευκρίνισε πηγή προσκείμενη στην έρευνα. Το ίδρυμα εκκενώθηκε.

Σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στη γαλλική αστυνομία, «80 έως 100 νεαροί» κινήθηκαν κατόπιν προς το κέντρο, έριξαν πέτρες στους αστυνομικούς, έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων, κατέστρεψαν παγκάκια.

Για την υπουργό Παιδείας Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ, με τα επεισόδια μοιάζει να ξεπεράστηκε ένα όριο, καθώς η βία πλέον «δεν περιορίζεται στο προαύλιο των [εκπαιδευτικών] ιδρυμάτων», αλλά εισβάλλει «στο εσωτερικό των ιδρυμάτων». Η υπουργός διαβεβαίωσε ότι η πρόθεσή της είναι να αποκατασταθεί «η ασφάλεια» στα σχολεία.

Στο υπόβαθρο των επεισοδίων βρίσκεται σαφώς η «υπόθεση Τεό», από το όνομα του νεαρού μαύρου που υπήρξε θύμα της φερόμενης απόπειρας βιασμού με το γκλομπ ενός αστυνομικού κατά την προσαγωγή του τη 2α Φεβρουαρίου στο Ολνέ-σου-Μπουά, 15 χλμ. από το Σεν Ντενί, εξήγησαν πηγές προσκείμενες στη γαλλική αστυνομία. «Ακούστηκαν ορισμένα συνθήματα του τύπου ‘εκδίκηση για τον Τεό’» ανέφερα μία εξ αυτών.

Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν ξεσπάσει επεισόδια σε πολλά λύκεια του Παρισιού και των προαστίων, κατά τη διάρκεια συγκεντρώσεων εναντίον της «αστυνομικής βίας».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024