Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Σάντσεθ που επέστρεψε προηγείται στη μάχη για την ηγεσία του PSOE

Ο Σάντσεθ που επέστρεψε προηγείται στη μάχη για την ηγεσία του PSOE

O Πέδρο Σάντσεθ, ο σοσιαλιστής Ισπανός πολιτικός που έλεγε σταθερά «όχι» σε πρωθυπουργό Ραχόι με αποτέλεσμα να εκδιωχθεί από την ηγεσία του κόμματος (PSOE), αποφάσισε να διεκδικήσει και πάλι την προεδρία. Οι έρευνες της κοινής γνώμης, εν όψει των εσωκομματικών εκλογών, τον δικαιώνουν.

O Πέδρο Σάντσεθ, ο σοσιαλιστής Ισπανός πολιτικός που έλεγε σταθερά «όχι» στο να γίνει ο Ραχόι και πάλι πρωθυπουργός με αποτέλεσμα να εκδιωχθεί από την ηγεσία του κόμματος, αποφάσισε να διεκδικήσει και πάλι την προεδρία.

Οι έρευνες της κοινής γνώμης, εν όψει των εσωκομματικών εκλογών, τον δικαιώνουν. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Sigma Dos για λογαριασμό της εφημερίδας El Mundo, ο Πέδρο Σάντσεθ συγκεντρώνει το 31,3% των προτιμήσεων, έναντι 27,6% του Βάσκου Πάτσι Λόπεθ και 25,4% της Σουσάνα Ντίαθ, η οποία είναι πρόεδρος της Ανδαλουσίας.

Η Ντίαθ δεν έχει ακόμα ανακοινώσει επίσημα ότι θα είναι υποψήφια και η καθυστέρηση δεν την ωφελεί. Οι εκλογές στις τάξεις του PSOE θα γίνουν τον Ιούνιο.

Η Σουσάνα Ντίαθ έπαιξε σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια των βαρόνων του κόμματος να βγάλουν από τη μέση τον Σάντσεθ, ώστε η Βουλή να δώσει την τελευταία στιγμή ψήφο εμπιστοσύνης στον Ραχόι και η χώρα να γλιτώσει την τρίτη εκλογική αναμέτρηση σε 12 μήνες.

Δεν ήταν τόσο η αβεβαιότητα που προκαλούν στην οικονομία οι απανωτές εκλογές που έκαναν τους βαρόνους να τραβήξουν το χαλί κάτω από τα πόδια του Σάντσεθ: κυρίως ήταν η βεβαιότητα ότι αν η Ισπανία πήγαινε και πάλι σε κάλπες, το PSOE θα έχανε και τη δεύτερη θέση από τους Podemos.

Αυτό έχει ήδη συμβεί -δημοσκοπικά- εδώ και πολύ καιρό. Ωστόσο, η τελευταία έρευνα των τάσεων της κοινής γνώμης δείχνει ότι η «ψαλίδα» Podemos-PSOE κλείνει, κυρίως λόγω των εσωκομματικών εντάσεων στο κόμμα του Ιγκλέσιας. Για την πρώτη θέση, ούτε λόγος. Το Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) του Ραχόι έχει αυξήσει και τα ποσοστά του.

Ο ίδιος ο Σάντσεθ παραιτήθηκε και από βουλευτής και αποφάσισε να τραβήξει μια μοναχική πορεία, δηλώνοντας σε κάθε ευκαιρία ότι έπεσε θύμα «πραξικοπήματος» και ότι η θέση του για απόλυτη άρνηση σε κυβέρνηση Ραχόι ήταν ορθή.

Βεβαίως, οι πολίτες της Ισπανίας όποτε κλήθηκαν στις κάλπες τα τελευταία 5 χρόνια δεν τον δικαίωσαν. Σε μια χώρα με οικονομικά προβλήματα, κοινωνική αναταραχή λόγω εξώσεων και υψηλή ανεργία, το δεξιό Λαϊκό Κόμμα δεν έχασε ποτέ την πρώτη θέση, ενώ οι Σοσιαλιστές έπεφταν όλο και χαμηλότερα. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις, οι ήττες ήταν συντριπτικές και ταπεινωτικές.

Ωστόσο, ο Σάντσεθ αποφάσισε να επανέλθει, ποντάροντας στις 180.000 μέλη του κόμματος που θα κληθούν να ψηφίσουν και τον εκτιμούν. Περίπου όπως τα μέλη των Βρετανών Εργατικών προτιμούν τον Τζέρεμι Κόρμπιν, σε αντίθεση με τους ψηφοφόρους. Ενίοτε και τους βουλευτές του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι Σάντσεθ ψηφίζουν αυθόρμητα για αρχηγό του PSOE και οι ψηφοφόροι των Podemos που ρωτήθηκαν στη συγκεκριμένη έρευνα, προφανώς γιατί τον θεωρούν περισσότερο «αντί-Ραχόι».

Αντίθετα, οι ψηφοφόροι του Λαϊκού Κόμματος δείχνουν να προτιμούν την Σουσάνα Ντίαθ -ενδεχομένως γιατί είναι «εχθρός του εχθρού»- ενώ οι κεντρώοι Ciudadanos ρίχνουν την ψήφο τους στον Πάτσι Λόπεθ, έναν εξαιρετικά συμπαθή και μετριοπαθή πολιτικό.

Το διάστημα των δύο μηνών είναι αρκετό για να πάρει τις αποφάσεις της και η πρόεδρος της Ανδαλουσίας. Το επιτελείο της, πάντως, την πιέζει να κάνει ανακοινώσεις, γιατί ο χρόνος δεν είναι υπέρ της.

Πάντως, οι ψηφοφόροι του PSOE φαίνεται να συμφωνούν σε ένα πράγμα: όλη η αυτή η εσωστρέφεια έκανε ζημιά στο κόμμα και έπρεπε να είχε λήξει νωρίτερα.

Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έτοιμος για θρυλικό μπρέικ ο Ολυμπιακός στη Βαρκελώνη

Με στόχο να σπάσει την έδρα της Μπαρτσελόνα με το… καλημέρα ο Ολυμπιακός στο πρώτο παιχνίδι της σειράς με τους Καταλανούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024