Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πολεμήστε μαζί μου, λέει ο Φιγιόν σέ υποστηρικτές του στο Παρίσι

Πολεμήστε μαζί μου, λέει ο Φιγιόν σέ υποστηρικτές του στο Παρίσι

«Μην παραδώσετε ποτέ τα όπλα»: Με αυτή τη φράση ο Φρανσουά Φιγιόν υποψήφιος της Δεξιάς για την προεδρία της Γαλλίας, κάλεσε χιλιάδες υποστηρικτές του στο Παρίσι να συνεχίσουν να τον στηρίζουν, απαντώντας έτσι εμμέσως στις εκκλήσεις μέσα στο πολιτικό του στρατόπεδο να αποχωρήσει στην σκιά των χαμηλών ποσοστών του εξαιτίας του «σκανδάλου Πενελόπ». Κρίσιμη θεωρείται η συνεδρίαση της πολιτικής επιτροπής των Ρεπουμπλικανών τη Δευτέρα το απόγευμα, προκειμένου να γίνει «εκτίμηση της κατάστασης», ενώ σύμφωνα με διαρροές υψηλόβαθμα στελέχη της Δεξιάς σκοπεύουν να προτείνουν τον Ζιπέ ως εναλλακτική πρόταση.

«Μην παραδώσετε ποτέ τα όπλα»: Με αυτή τη φράση ο Φρανσουά Φιγιόν υποψήφιος της Δεξιάς για την προεδρία της Γαλλίας, κάλεσε χιλιάδες υποστηρικτές του στο Παρίσι να συνεχίσουν να τον στηρίζουν, απαντώντας έτσι εμμέσως στις εκκλήσεις μέσα στο πολιτικό του στρατόπεδο να αποχωρήσει στην σκιά των χαμηλών ποσοστών του εξαιτίας του «σκανδάλου Πενελόπ».

Κρίσιμη θεωρείται η συνεδρίαση της πολιτικής επιτροπής των Ρεπουμπλικανών τη Δευτέρα το απόγευμα, προκειμένου να γίνει «εκτίμηση της κατάστασης», ενώ σύμφωνα με διαρροές υψηλόβαθμα στελέχη της Δεξιάς σκοπεύουν να προτείνουν τον Ζιπέ ως εναλλακτική πρόταση.

«Πιστεύουν ότι είμαι μόνος μου» είπε ο Φιγιόν στους υποστηρικτές του, προσθέτοντας: «εσείς να μην παραδώσετε ποτέ τα όπλα».

«Πιστεύουν ότι είμαι μόνος, θέλουν να είμαι μόνος, σας ευχαριστώ για την παρουσία σας, εσάς που γνωρίζετε πώς να αψηφάτε τις καταιγίδες, τις προσταγές, τις παρωδίες και μερικές φορές ακόμα και τις ύβρεις» είπε ο Φρανσουά Φιγιόν, εν μέσω καταρρακτώδους βροχής.

«Σας οφείλω μια συγγνώμη, επειδή μεταξύ άλλων έπρεπε να υπερασπιστώ την τιμή μου και εκείνη της συζύγου μου την ώρα που είναι απαραίτητο για εσάς όπως και για εμένα να πρέπει να υπερασπιστώ την χώρα μας» τόνισε ο υποψήφιος της συντηρητικής παράταξης, 49 ημέρες πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

«Γνωρίζω καλά -πιστέψτε το- ποιο είναι το μερίδιο της ευθύνης μου σε αυτή τη δοκιμασία. Πέραν των προδοσιών, των δικαστικών διαδικασιών, της εκστρατείας δυσφήμισης, είναι σφάλμα μου που αυτό το σχέδιο το οποίο πρεσβεύω και στο οποίο πιστεύω, στο οποίο εσείς πιστεύετε, προσκρούει σε τόσο μεγάλα εμπόδια» σημείωσε ο Φιγιόν, ενώ παραδέχθηκε ότι έχει υποπέσει σε «λάθη».

«Τη δική μου αυτοκριτική την έκανα» σημείωσε προτού επαναλάβει ότι δεν εξαρτάται από τους επικριτές του να τον οδηγήσουν προς την έξοδο από την προεκλογική κούρσα.

Εντούτοις, απέφυγε να υποσχεθεί ότι θα συνεχίζει να μάχεται έως το τέλος.

«Δέχομαι επίθεση απ’ όλες τις πλευρές και με πλήρη συνείδηση πρέπει να σας ακούσω, να ακούσω το μεγαλειώδες πλήθος που με ωθεί προς τα εμπρός, αλλά πρέπει να προβληματιστώ επίσης για εκείνους που με αμφισβητούν και εγκατέλειψαν το πλοίο».

Το Σάββατο, ο υποψήφιος της Δεξιάς μίλησε σε ανάλογη συγκέντρωση στην περιοχή Ομπερβιλιέ, νοτιοανατολικά της γαλλικής πρωτεύουσας, και ζήτησε από τους ψηφοφόρους του να «μην ενδώσουν στις πιέσεις, να μην δειλιάσουν», γιατί όπως είπε επιχειρούν να «τους φοβίσουν». Επανέλαβε ακόμα, τις βασικές αρχές του προγράμματος του, δηλαδή τη μείωση των φόρων και το 35ωρο εργασίας.

Κρίσιμη θεωρείται η συνεδρίαση της πολιτικής επιτροπής των Ρεπουμπλικανών τη Δευτέρα το απόγευμα, προκειμένου να γίνει «εκτίμηση της κατάστασης».

Μετά το σίριαλ της Τετάρτης, που τελικά δεν κατέληξε σε αποχώρησή του, και την εγκατάλειψη συνεργατών του, διαρροές από τη Δεξιά θέλουν υψηλόβαθμα στελέχη να προετοιμάζουν πρωτοβουλία για να αντικατασταθεί ο Φιγιόν από τον Ζιπέ.

Πηγή στους γάλλους «Ρεπουμπλικανούς» που επικαλείται το Reuters ανέφερε πως ο Νικολά Σαρκοζί και ο Αλέν Ζιπέ συζήτησαν το Σάββατο «την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί».

Την ίδια ώρα, ο Ζαν-Κριστόφ Λαγκάρντ, ο επικεφαλής του κεντροδεξιού γαλλικού κόμματος UDI, συμμάχου των Ρεπουμπλικανών, προειδοποίησε σήμερα μέσω του ραδιοφωνικού σταθμού Europe 1 ότι η συνέχιση της στήριξης του Φιγιόν για την υποψηφιότητα της προεδρίας θα οδηγήσει σε «σίγουρη αποτυχία» και κάλεσε τον Αλέν Ζιπέ να παρέμβει.

«Στους Ολυμπιακούς όταν ο νικητής του χρυσού μεταλλίου αποκλειστεί, τότε αναλαμβάνει ο κάτοχος του αργυρού μεταλλίου» είπε ο Λαγκάρντ.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη των συντηρητικών, τα οποία θα προτείνουν έναν εναλλακτικό υποψήφιο στη θέση του Φρανσουά Φιγιόν, όπως είπε ανώτερο στέλεχος των Ρεπουμπλικανών αφήνοντας να εννοηθεί ότι η μόνο επιλογή είναι ο Αλέν Ζιπέ.

«Μέσα στις επόμενες ώρες θα προτείνουμε μια πρωτοβουλία» δήλωσε ο Κριστιάν Εστροζί, ένας στενός σύμμαχος του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί, στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM TV προσθέτοντας ότι αυτό θα το πρωί της Δευτέρας.

«Δεν έχουμε τον χρόνο για να συζητήσουμε ποιός έχει το μεγαλύτερο ταλέντο. Δεν νομίζω ότι κανένας από τους σαραντάρηδες στο πολιτικό μας κίνημα, που έχουν ταλέντο, μπορεί να αναλάβει τον ρόλο να μας ενώσει» είπε.

Ο Εστροζί είπε ότι η πρωτοβουλία θα έχει τον ίδιο επικεφαλής και άλλα βαριά ονόματα του κόμματος περιλαμβανομένων των Ζαβιέ Μπερτράν και Βαλερί Πεκρές.

«Το ευκολότερο πράγμα προφανώς είναι το πρόσωπο που ήρθε δεύτερο στις προκριματικές και αυτός είναι πολύ απλά ο Αλέν Ζιπέ» είπε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024