Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αντιδράσεις για την επίσκεψη Τραμπ στη Βρετανία εντός και εκτός Βουλής

Αντιδράσεις για την επίσκεψη Τραμπ στη Βρετανία εντός και εκτός Βουλής

Στη Βουλή των Κοινοτήτων συζητήθηκε το θέμα της επίσκεψης του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, την ώρα που δεκάδες χιλιάδες Βρετανοί είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο του Κοινοβουλίου με συνθήματα και πανό κατά του αμερικανού προέδρου.

Στη Βουλή των Κοινοτήτων συζητήθηκε το θέμα της επίσκεψης του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, την ώρα που δεκάδες χιλιάδες Βρετανοί είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο του Κοινοβουλίου με συνθήματα και πανό κατά του αμερικανού προέδρου.

Η συζήτηση ήταν συμβολική, καθώς δεν ακολούθησε ψήφισμα, αλλά ένα τυπικό «ναι» ή «όχι» -αν και όπως σημειώνει η εφημερίδα The Guardian αρκετά ήταν τα «όχι» που ακούστηκαν.

Στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης να δεχθεί τον Τραμπ.

Ωστόσο, αρκετοί βουλευτές δήλωσαν ότι ο αμερικανός πρόεδρος δεν είναι άξιος της τιμής μιας επίσημης επίσκεψης -η επίσημη επίσκεψη περιλαμβάνει μεταξύ άλλων παρέλαση με άμαξα, ομιλία στα Ανάκτορα του Ουεστμίνστερ κι επίσημο γεύμα στο παλάτι του Μπάκιγχαμ με την βασίλισσα Ελισάβετ.

Ανοίγοντας τη συζήτηση, ο βουλευτής των Εργατικών Πολ Φλιν είπε ότι είναι «ασυνήθιστο» το γεγονός να υπάρχει μια τέτοια πρόσκληση τόσο σύντομα μετά την έναρξη της θητείας ενός αμερικανού προέδρου.

Τόνισε ότι δεν τίθεται ζήτημα «ασέβειας» προς τις ΗΠΑ, αλλά σημείωσε ότι ο νέος πρόεδρος έχει προκαλέσει προβλήματα «σε κάθε πολιτικό τομέα όπου έχει εμπλακεί» και έχει «συμπεριφερθεί σαν νευρικό παιδί».

«Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε κατά πόσον πρέπει να είμαστε σοκαρισμένοι από την ηθική αυτής της πρόσκλησης, ή απλά να εκπλαγούμε από την ανοησία αυτής», τόνισε ο βουλευτής του Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος Άλεξ Σάλμοντ, ο οποίος έχει βρεθεί στο παρελθόν αντιμέτωπος με τον Τραμπ σχετικά με επενδύσεις του Αμερικανού προέδρου στην Σκωτία.

Ο βουλευτής των Τόρι Νάιτζελ Έβανς είπε στους επικριτές του Τραμπ «να το ξεπεράσουν» και να αποδεχθούν την επίσκεψη.

Όσοι «τον κατηγορούν ότι είναι ρατσιστής», είπε ο Ν.Έβανς, στην πραγματικότητα «επιτίθενται στον αμερικανικό λαό» που τον ψήφισε. «Εάν ήθελαν περισσότερο από τα ίδια, τότε αυτό υπήρχε στο ψηφοδέλτιο» τόνισε.

Η Βουλή των Κοινοτήτων έχει ως όρο να συζητά οποιοδήποτε αίτημα συγκεντρώνει περισσότερες από 100.000 υπογραφές.

Στην πραγματικότητα συζητήθηκαν δύο αιτήματα: ένα που ζητούσε να μην επιτραπεί στον Τραμπ να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Βρετανία «καθώς κάτι τέτοιο θα προκαλούσε αμηχανία» στη βασίλισσα Ελισάβετ. Το αίτημα αυτό συγκέντρωσε 1,8 εκατομμύρια υπογραφές.

Το αίτημα που ζητούσε να πραγματοποιηθεί η επίσημη επίσκεψη με το σκεπτικό ότι η Βρετανία υποστηρίζει την ελευθερία του λόγου «και δεν πιστεύει ότι άνθρωποι που είναι αντίθετοι με τη δική μας οπτική θα πρέπει να φιμώνονται» είχε συγκεντρώσει 312.000 υπογραφές.

Σχολιάζοντας το πρώτο αίτημα, η κυβέρνηση της Βρετανίας ανέφερε ότι η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί κανονικά.

«Stop Trump» έξω από τη Βουλή

Έξω από το Κοινοβούλιο, καθώς και σε άλλες βρετανικές πόλεις πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα διαδηλώσεις κατά του Τραμπ με σύνθημα «Stop Trump».

Πολλοί από τους διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν έξω από το κοινοβούλιο κρατούσαν πλακάτ, φωνάζοντας συνθήματα όπως: «Ο Τραμπ στα σκουπίδια. Πολεμήστε την μισαλλοδοξία»

«Πρόκειται για την άνοδο του μίσους και του εξτρεμισμού, που προσωποποιείτε στον Τραμπ. Δεν πρόκειται μόνο για αυτόν, αλλά ο ίδιος αντιπροσωπεύει ό,τι συμβαίνει στον κόσμο αυτή την περίοδο», τόνισε η 61χρονη Άλισον Ντέιλ στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters. «Η πρόκληση ήταν μια σπασμωδική κίνηση που μας έκανε να φανούμε απελπισμένοι», πρόσθεσε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024