Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Με τραυματία οι αντιδράσεις κατά των προσφυγόπουλων σε σχολείο του Ωραιόκαστρου

Με τραυματία οι αντιδράσεις κατά των προσφυγόπουλων σε σχολείο του Ωραιόκαστρου

Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ άνδρας, ο οποίος τραυματίστηκε σε συμπλοκή, που σημειώθηκε στο προαύλιο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ωραιοκάστρου, στη διάρκεια ρατσιστικής κινητοποίησης κατά της φοίτησης εννέα προσφυγόπουλων στη Δομή, που λειτουργεί στο συγκεκριμένο σχολείο. Σύμφωνα με το ΕΚΑΒ, ο τραυματίας φέρει κακώσεις στο πρόσωπο.

Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ νεαρός άνδρας, ο οποίος τραυματίστηκε σε συμπλοκή, που σημειώθηκε στον προαύλιο χώρο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ωραιοκάστρου, στη διάρκεια ρατσιστικής κινητοποίησης κατά της φοίτησης εννέα προσφυγόπουλων στη Δομή Υποδοχής για την Εκπαίδευση Προσφύγων (ΔΥΕΠ), που λειτουργεί στο συγκεκριμένο σχολείο. Σύμφωνα με το ΕΚΑΒ, ο τραυματίας φέρει κακώσεις στο πρόσωπο.

Πρόκειται για μέλος της ομάδας «Πατριωτική Ένωση Ελλήνων Πολιτών», που βρισκόταν από νωρίς το μεσημέρι έξω από το σχολείο, αντιδρώντας στη φοίτηση των παιδιών προσφύγων. Στον ίδιο χώρο είχαν συγκεντρωθεί και μέλη αντιρατσιστικής κίνησης, ενώ δυνάμεις των ΜΑΤ προσπαθούσαν να αποτρέψουν συμπλοκή μεταξύ των δύο ομάδων.

Το περιστατικό σημειώθηκε λίγο πριν από την προγραμματισμένη αποχώρηση των παιδιών που φοιτούν στη συγκεκριμένη δομή εκπαίδευσης προσφύγων. Μετά και την παραλαβή του τραυματία από το ασθενοφόρο τα μέλη και των δύο ομάδων αποχώρησαν από την περιοχή του σχολείου.

Τα μέλη της «Πατριωτικής Ενωσης Ελλήνων Πολιτών Ωραιοκάστρου» πραγματοποιήσαν και σήμερα, Δευτέρα, όπως και την Παρασκευή διαμαρτυρία κατά της φοίτησης των προσφυγόπουλων.

Εκτός των ατόμων από τον χώρο της Ακροδεξιάς, έξω από το σχολείο συγκεντρώθηκαν και μέλη αντιρατσιστικής κίνησης, αλλά και δυνάμεις των ΜΑΤ, που προσπάθησαν να αποτρέψουν συμπλοκή μεταξύ των δύο ομάδων. Εξαιτίας της έντασης, τα παιδιά των προσφύγων εισήλθαν στο σχολικό κτήριο από δευτερεύουσα είσοδο.

Συνάντηση με τον διευθυντή του σχολείου είχε η εκπρόσωπος του Γραφείου Εκπαίδευσης Προσφύγων της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Φωτεινή Παπαδοπούλου, η οποία διευκρίνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως οι απουσίες μαθητών από το κανονικό πρόγραμμα σήμερα ήταν αναμενόμενες για την εποχή (λόγω ιώσεων) και πως δεν φαίνεται να υπήρξαν γονείς, που να μην έστειλαν τα παιδιά τους στο σχολείο, ως αντίδραση στη λειτουργία της ΔΥΕΠ.

Ο Σύλλογος Γονέων είχε εισηγηθεί τριήμερη αποχή από τα μαθήματα.

«Το υπουργείο Παιδείας συνεχίζει το πρόγραμμα εκπαίδευσης των παιδιών προσφύγων, όπως το είχε σχεδιάσει. Τα παιδιά και στο Ωραιόκαστρο, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα, πηγαίνουν και θα συνεχίσουν να πηγαίνουν στο σχολείο. Κάποιες μειοψηφίες θλιβερές, κάποιων ακραίων φασιστικών στοιχείων, τις αφήνουμε και προχωράμε κανονικά. Η κοινωνία, όπως έχει αποδείξει και έμπρακτα αποδεικνύει, ενισχύει την προσπάθεια και δραστηριοποιείται θέλοντας τα παιδιά των προσφύγων να φοιτήσουν στα σχολεία» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Γιάννης Παντής.

ΣΥΡΙΖΑ: Οι προκλήσεις θα πέσουν στο κενό

«Οι συνεχιζόμενες προκλήσεις από μειοψηφίες ακροδεξιών στοιχείων, μελών της αυτοαποκαλούμενης ‘Πατριωτικής Ένωσης Ελλήνων Πολιτών Ωραιοκάστρου’, που με ρατσιστικά πανό και συνθήματα προσπαθούν να σπείρουν το μίσος εναντίον ανυπεράσπιστων παιδιών, θα πέσουν στο κενό» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ανακοίνωση του σχετικά με τις συνεχιζόμενες ρατσιστικές προκλήσεις στο Ωραιόκαστρο, ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι «η παιδεία και η γνώση είναι πανανθρώπινα αγαθά και δικαιώματα» και σημειώνει πως «η ελληνική κοινωνία στηρίζει έμπρακτα την προσπάθεια του υπουργείου Παιδείας και όλων των αρμόδιων θεσμών για την ομαλή ένταξη των παιδιών των προσφύγων στην ελληνική εκπαίδευση».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024