Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Ξεσηκωμό» κατά του Brexit θέλει ο Μπλερ

«Ξεσηκωμό» κατά του Brexit θέλει ο Μπλερ

Παραπλάνηση από το στρατόπεδο που ήθελε έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ καταγγέλλει ο πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλέρ, που πρόκειται να παρουσιάσει σε ομιλία του «έκκληση» να αποτραπεί «η κούρσα προς τον γκρεμό». Η προαναγγελθείσα παρέμβασή του έχει ήδη προκαλέσει προκαταβολικά αντιδράσεις από την Ντάουνινγκ Στριτ -ενώ την ίδια στιγμή οι συνομιλίες Λονδίνου με ΕΕ για το διαζύγιο δεν έχουν ουσιαστικά ξεκινήσει και η Ευρωπαϊκή Κομισιόν, διά στόματος του Γιούνκερ, προβλέπει πως η διαδικασία μπορεί να τραβήξει για παραπάνω από δύο χρόνια.

Παραπλάνηση από το στρατόπεδο που ήθελε έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ καταγγέλλει ο πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, που πρόκειται να παρουσιάσει σε ομιλία του «έκκληση» να αποτραπεί «η κούρσα προς τον γκρεμό».

Η προαναγγελθείσα παρέμβασή του έχει ήδη προκαλέσει προκαταβολικά αντιδράσεις από την Ντάουνινγκ Στριτ -ενώ την ίδια στιγμή οι συνομιλίες Λονδίνου με ΕΕ για το διαζύγιο δεν έχουν ουσιαστικά ξεκινήσει και η Ευρωπαϊκή Κομισιόν, διά στόματος του Γιούνκερ, προβλέπει πως η διαδικασία μπορεί να τραβήξει για παραπάνω από δύο χρόνια.

O πρώην πρωθυπουργός είχε εξαρχής συνταχθεί με το στρατόπεδο του «Μένουμε» και τον περασμένο Νοέμβριο, σε συνέντευξή του με την οποία προανήγγειλε επιστροφή στην πολιτική σκηνή, είχε πει πως οι Βρετανοί θα μπορούσαν να σταματήσουν το Brexit εάν έκριναν πως οι τελικοί όροι του ήταν περισσότερο ζημιογόνοι από ό,τι επωφελείς.

Ωστόσο την Παρασκευή πρόκειται να εκφωνήσει ομιλία στην οποία, σύμφωνα με συγκλίνουσες αναφορές στα βρετανικά ΜΜΕ (μεταξύ των οποίων BBC και Guardian), πρόκειται να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα καλώντας σε «συστράτευση» για να σταματήσει η αποχώρηση από την ΕΕ.

«Η πρόκληση με την οποία βρισκόμαστε αντιμέτωποι είναι να παρουσιάσουμε ξεκάθαρα το πραγματικό κόστος, να δείξουμε πως αυτή η απόφαση βασίστηκε σε ελλιπή γνώση που τώρα θα πρέπει να γίνει τεκμηριωμένη γνώση, να υπολογίσουμε σε κατανοητούς όρους πώς [το Brexit] θα προκαλέσει πραγματική ζημιά στη χώρα και τους πολίτες και να δημιουργήσουμε υποστήριξη στην αναζήτηση διεξόδου από την τωρινή κούρσα στον γκρεμό» πρόκειται να αναφέρει ο Μπλερ.

«Όσοι βρίσκονται στην κυβέρνηση ήθελαν πάντοτε ένα σκληρό Brexit […] και τώρα η στρατηγική είναι «Brexit με κάθε κόστος»» αναμένεται επίσης να πει ο πρώην πρωθυπουργός.

Από την πλευρά της, η Ντάουνιγνκ Στριτ έχει ήδη τονίσει πως η βρετανική κυβέρνηση είναι «απολύτως αποφασισμένη» να προχωρήσει με την έξοδο από την ΕΕ.

Σχολιάζοντας δε συγκεκριμένα τις προθέσεις του Μπλερ, ο πρώην υπουργός Ίαν Ντάνκαν Σμιθ χαρακτήρισε τη θέση του Μπλερ «αλαζονική και βαθύτατα αντιδημοκρατική».

Γιούνκερ: Το ξεκαθάρισμα θα χρειαστεί πάνω από δύο χρόνια

Η κυβέρνηση της Μέι έχει δείξει πως προτίθεται να «πατήσει το κουμπί» του άρθρου 50, το οποίο θα ξεκινά τις διαπραγματεύσεις για το διαζύγιο, μέχρι το τέλος Μαρτίου. Στις ευρωπαϊκές Συνθήκες, η διαδικασία που θα ακολουθήσει θεωρητικά έχει προθεσμία δύο ετών, ενώ ξεχωριστά η Βρετανία θα πρέπει να καθορίσει τη μελλοντική της σχέση με την ΕΕ -όμως ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε σοβαρές αμφιβολίες για το αν η διαδικασία θα τελειώσει γρήγορα.

«Όποιος πιστεύει ότι μπορείς να ολοκληρώσεις μία εμπορική συμφωνία μέσα σε δύο χρόνια χωρίς προηγουμένως να έχεις καθορίσει τους όρους εξόδου, βρίσκεται σε θεμελιώδη πλάνη» είπε ο Γιούνκερ μιλώντας στο Συνέδριο Ασφαλείας του Μονάχου.

Προειδοποίησε επίσης πως εάν περάσουν τα δύο χρόνια, το ίδιο το Brexit μπορεί να έχει συντελεστεί αλλά να βρίσκεται στον «αέρα» και η Βρετανία σε γκρίζα νομική περιοχή -«μόνο η Βρετανία θα έπρεπε να αλλάξει πάνω από 20.000 νόμους για την έξοδο» σημείωσε ο Γιούνκερ, θέλοντας να δείξει την περιπλοκότητα της διαδικασίας.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν επέκρινε επίσης το ότι το Λονδίνο επιδιώκει ήδη να κλείσει διμερείς εμπορικές συμφωνίες με τρίτες χώρες: «Για όσο παραμένει κανείς μέλος της ΕΕ, δεν μπορεί να υπογράφει διμερείς εμπορικές συμφωνίες» τόνισε ο Γιούνκερ.

Επανέλαβε δε τη θέση τόσο των Βρυξελλών όσο και των υπόλοιπων «27» πως οι θεμελιώδεις ελευθερίες διακίνησης της ΕΕ (εργαζομένων, κεφαλαίου, εμπορευμάτων, υπηρεσιών) συναρτώνται η μία με την άλλη. «Ή είσαι έξω από την ΕΕ ή είσαι μέσα στην ΕΕ, αυτό πρέπει να διασφαλιστεί στις διαπραγματεύσεις» είπε ο Γιούνκερ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024