Σχέδιο εκχώρησης δημόσιας γης σε αγρότες
Εν μέσω αγροτικών κινητοποιήσεων, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης φαίνεται ότι μελετά σχέδιο εκχώρησης δημόσιας γης σε αγρότες. Το σχέδιο προβλέπει αξιοποίηση ανεκμετάλλευτων και καταπατημένων δημοσίων εκτάσεων έναντι μισθώματος που θα ορίζεται σε αναλογία με την οικονομική απόδοση των καλλιεργειών.
Εν μέσω αγροτικών κινητοποιήσεων, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης φαίνεται ότι μελετά σχέδιο εκχώρησης δημόσιας γης σε αγρότες.
Σύμφωνα με το Έθνος, στο χαρτοφυλάκιο της ΔΙΑΓΕΠ, που συστάθηκε γι’ αυτό τον σκοπό, περιέρχονται ήδη όλα τα ανεκμετάλλευτα ή καταπατημένα ακίνητα, καθώς και ο εξοπλισμός των υπό εκκαθάριση συνεταιρισμών.
Το σχέδιο προβλέπει η περιουσία να αξιοποιηθεί για τη στήριξη της αγροτικής δραστηριότητας και να δίδεται με μακροχρόνια ενοικίαση στο πλαίσιο σχεδίων βελτίωσης ή για παραγωγή ζωοτροφών, ώστε να μειωθεί το υψηλό κόστος παραγωγής της ελληνικής κτηνοτροφίας.
Σε αυτό το πλαίσιο, θα ενοικιάζονται αγροτικές εκτάσεις και ακίνητα έναντι μισθώματος που θα προκύπτει σε συνάρτηση με την οικονομική απόδοση των καλλιεργειών ή των γεωργικών μονάδων, ώστε να είναι βιώσιμες.
Προτεραιότητα θα έχουν οι ομάδες παραγωγών και θα ακολουθούν σε σειρά οι κατ’ επάγγελμα αγρότες, οι νέοι αγρότες και ιδιώτες με ανώτατο όριο ηλικίας τα 55 έτη.
Βασικό κριτήριο για την επιλογή θα αποτελέσει η εντοπιότητα. Οι ομάδες παραγωγών ή οι αγρότες που θα κάνουν αίτηση για ενοικίαση αγροτικής έκτασης θα πρέπει να ανήκουν στους όμορους δήμους.
Επιπρόσθετο ρόλο στην τελική επιλογή θα παίζουν η ηλικιακή σύνθεση της ομάδας παραγωγών, ο βαθμός εμπειρίας και η πληρότητα του επενδυτικού σχεδίου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ζωζώ Σαπουντζάκη: Είναι κατάκοιτη και δεν γνωρίζει για τον θάνατο του συντρόφου της
- Ο οργανισμός εποπτείας του ΟΗΕ αναφέρει ότι η Βόρεια Κορέα ενισχύει τα πυρηνικά της όπλα
- M.A.T.C.H Athens: Δύο ημέρες οικολογίας, τέχνης και έρευνας στο Βύρωνα
- ΔΥΠΑ: Πώς θα φτάσετε τις 12 διανυκτερεύσεις με τον Κοινωνικό Τουρισμό – Τι ισχύει για πολύτεκνους και ΑμεΑ
- Η Σκόπελος και η Άνδρος ανάμεσα στους 13 μη συμβατικούς προορισμούς του κόσμου για το 2026
- «Δεν υπάρχει ικανοποίηση για τον Σορτς στον Παναθηναϊκό»
- Η ελληνική γλώσσα στο διάβα του χρόνου: Το ειδικό λεξιλόγιο της φιλοσοφίας (Μέρος ΙΓ’)
- Ασπρόπυργος: Θανατηφόρο τροχαίο με νεκρό οδηγό μοτοσικλέτας στη λεωφόρο ΝΑΤΟ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 15.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/joe-leahy-NI3n0wZ85Kc-unsplash-1-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442