Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Δοκιμή πυραύλου μέσου βεληνεκούς από τη Βόρειο Κορέα

Δοκιμή πυραύλου μέσου βεληνεκούς από τη Βόρειο Κορέα

Νέα πυραυλική δοκιμή πραγματοποίησε τα ξημερώματα της Κυριακής η Βόρειος Κορέα, σε μία «επίδειξη δύναμης» έναντι της κυβέρνησης του νέου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει διαμηνύσει πως η στάση της Ουάσινγκτον θα είναι στο εξής πιο σκληρή απέναντι στην Πιονγιάνγκ.

Νέα πυραυλική δοκιμή πραγματοποίησε τα ξημερώματα της Κυριακής η Βόρειος Κορέα, σε μία «επίδειξη δύναμης» έναντι της κυβέρνησης του νέου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει διαμηνύσει πως η στάση της Ουάσινγκτον θα είναι στο εξής πιο σκληρή απέναντι στην Πιονγιάνγκ.

{{{ map }}}Ο βαλλιστικός πύραυλος εκτοξεύτηκε στις 00:55 ώρα Ελλάδας από την αεροπορική βάση Μπανγκχγιόν, στο δυτικό τμήμα της Βόρειας Κορέας, διάνυσε απόσταση περίπου 483 χιλιομέτρων προς ανατολάς και έπεσε στη Θάλασσα της Ιαπωνίας.

Η Νότιος Κορέα εκτίμησε ότι ανήκε στην κλάση των πυραύλων μέσου βεληνεκούς. Δεν ήταν δηλαδή διηπειρωτικός.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, επίσης, εξέτασαν τα στοιχεία γύρω από την εκτόξευση πυραύλου και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ήταν ένας μέσου βεληνεκούς βαλλιστικός πύραυλος.

«Τα συστήματα της Στρατηγικής Διοίκησης των ΗΠΑ εντόπισαν και παρακολούθησαν αυτό που εκτιμούμε ότι ήταν εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα», ανέφερε το Πεντάγωνο, που εκτιμά επίσης ότι ήταν μέσου βεληνεκούς πύραυλος.

«Η εκτόξευση δεν αποτέλεσε ποτέ απειλή για τη Βόρεια Αμερική» πρόσθεσε το Πεντάγωνο, προσθέτοντας πάντως ότι οι δυνάμεις του «παραμένουν σε επαγρύπνηση απέναντι στις προκλήσεις της Βόρειας Κορέας και θα συνεργαστούν στενά με τη Δημοκρατία της Κορέας και με τους Ιάπωνες συμμάχους για να διατηρηθεί η ασφάλεια».

Στο μήνυμά του προς το λαό της Βόρειας Κορέας για το νέο έτος, ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν είχε ανακοινώσει πως η χώρα ετοιμάζεται να δοκιμάσει έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο και ότι θα συνεχίσει να αναπτύσσει την αποτρεπτική της ισχύ.

Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ απαγορεύουν στη Βόρεια Κορέα τις δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων, αλλά η Πιονγιάνγκ αρνείται να τις αναγνωρίσει, υποστηρίζοντας ότι κάθε χώρα έχει δικαίωμα να αυξάνει τις αμυντικές της δυνατότητες, πόσο μάλλον όταν αντιμετωπίζει εχθρική πολιτική από μέρους της Ουάσινγκτον.

Η διπλωματία της Νότιας Κορέας καταδίκασε την εκτόξευση του πυραύλου, κάνοντας λόγο για μια σοβαρή απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια της κορεατικής χερσονήσου και μια ξεκάθαρη παραβίαση αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

«Οι επανειλημμένες προκλήσεις της Βόρειας Κορέας δείχνουν τον έμφυτο παραλογισμό του καθεστώτος του Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος έχει καταληφθεί από μονομανία για την ανάπτυξη του πυρηνικού και του πυραυλικού οπλοστασίου» της χώρας του, τόνισε το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ενημερώθηκε άμεσα για την εκτόξευση του πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα και η αμερικανική προεδρία «παρακολουθεί την κατάσταση», όπως δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

«Αυτό δεν ήταν έκπληξη» για την κυβέρνηση Τραμπ, σημείωσε ο αξιωματούχος. «Στον ηγέτη της Βόρειας Κορέας αρέσει να προσελκύει την προσοχή σε στιγμές όπως αυτή», συμπλήρωσε.

Η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ πιθανότατα θα εντείνει την πίεση που ασκεί στην Κίνα για να χαλιναγωγηθεί η Βόρεια Κορέα, κάτι που αντανακλά τη θέση του Τραμπ ότι το Πεκίνο δεν έχει κάνει αρκετά για το ζήτημα αυτό.

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Μάικλ Φλιν επικοινώνησε με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του Κιμ Κουάν-τζιν και οι δύο πλευρές «συμφώνησαν να εξετάσουν όλες τις πιθανές επιλογές για να σταματήσουν οι προκλήσεις της Βόρειας Κορέας».

Η βορειοκορεάτικη πυραυλική δοκιμή έγινε μία ημέρα μετά τη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε κατά την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος επαναβεβαίωσε τη δέσμευση της Ουάσινγκτον στην ασφάλεια της Ιαπωνίας.

«Θέλω όλος ο κόσμος να καταλάβει και να γνωρίζει ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται στο πλευρό της Ιαπωνίας, του σπουδαίου συμμάχου μας, 100%», είπε ο Τραμπ. Ο Άμπε, παίρνοντας τον λόγο κατήγγειλε την «εντελώς απαράδεκτη» πυραυλική δοκιμή.

Το Τόκιο αναμένει από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στη Βόρεια Κορέα, δήλωσε ο επικεφαλής της ιαπωνικής διπλωματίας Φουμίο Κισίντα.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Ιαπωνίας συνεδρίασε νωρίτερα για να συζητήσει την εκτόξευση. Ο υπουργός Άμυνας της Ιαπωνίας Τομόμι Ινάντα δήλωσε πως οι ιαπωνικές Ένοπλες Δυνάμεις συγκεντρώνουν στοιχεία για τον πύραυλο, ο τύπος του οποίου δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024