Με γεμάτη την αίθουσα του κινηματογράφου «Μικρόκοσμος» έγινε η έναρξη του 1ου Adaptation Film Festival, της εβδομάδας λογοτεχνίας στο σινεμά. Το απόγευμα παρουσιάστηκε το έργο του συγγραφέα Πέδρο Χουάν Γκουτιέρες, ενώ ταινία έναρξης ήταν «Ο Βασιλιάς της Αβάνας» του Αγκούστι Βιλαρόνγκα, βασισμένη σε βιβλίο του Γκουτιέρες.

Η ταινία αφηγείται τη δύσκολη ζωή στην Κούβα της δεκαετίας του 1990, όπου ο νεαρός Ρεϊνάλδο ζει τη ζωή του στα άκρα: σεξ, έρωτας, φτώχεια και πείνα σε μία ταινία που αποκαλύπτει την τραγωδία μέσα από το χιούμορ.

Μετά την προβολή της ταινίας ακολούθησε πάρτι έναρξης στο Tiki Bar (Φαλήρου 15, Κουκάκι) με DJ τον μουσικό και συγγραφέα, Μιχάλη Δέλτα.

Το Φεστιβάλ συνεχίζεται το Σαββατοκύριακο με συζητήσεις, σεμινάρια, προβολές και εκδηλώσεις.

Το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου, στις 17:15 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με αφορμή τα 30 χρόνια από την πρώτη προβολή της ταινίας του Νίκου Νικολαΐδη, «Πρωινή Περίπολος». Η πρωταγωνίστρια της ταινίας Μισέλ Βάλεϊ και ο συγγραφέας και διδάσκων στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Ιορδάνης Κουμασίδης θα μιλήσουν για το σύμπαν του σπουδαίου έλληνα σκηνοθέτη. Τη συζήτηση συντονίζει η κριτικός κινηματογράφου του in.gr, Αγγελική Στελλάκη. Η συζήτηση είναι ανοιχτή στο κοινό.

  • Διαβάστε επίσης: 30 χρόνια Πρωινή Περίπολος



Στις 18:00 θα πραγματοποιηθεί η προβολή της ταινίας «Πρωινή Περίπολος». Μια γυναίκα βαδίζει σε μία έρημη πόλη. Στόχος είναι να διασχίσει την απαγορευμένη ζώνη για να φτάσει στην θάλασσα. Στο κατόπι της έχει την Πρωινή Περίπολο, ενώ φωνές από μεγάφωνα καλούν τους «εξαφανισμένους» πολίτες να εγκαταλείψουν την πόλη. Θα συναντήσει έναν άνδρα και μαζί θα προσπαθήσουν να ανασυνθέσουν τις μνήμες τους στη μέση ενός ολέθρου. Ο Νίκος Νικολαΐδης χρησιμοποιεί κείμενα των Ρέιμοντ Τσάντλερ, Φίλιπ Κ. Ντικ, Ντάφνι Ντι Μωριέ και Χέρμαν Ράουχερ, συνδυάζοντάς τα με τρόπο αναπάντεχο, όπως μόνο ένας σκηνοθέτης – λογοτέχνης – θα μπορούσε να κάνει.

Στις 20:15 θα προβληθεί η ταινία «Τα Ορφανά του Ελ Ντοράντο» από τη Βραζιλία, ενώ θα ακολουθήσει επαναληπτική προβολή της ταινίας έναρξης «Ο Βασιλιάς της Αβάνας».

Αφιερωμένη στον Φατίχ Ακίν είναι η Κυριακή 5 Φεβρουαρίου.

Η νέα ταινία του αγαπημένου και στην Ελλάδα σκηνοθέτη, «Βερολίνο, Αντίο» (Tschick) βασισμένη στο μπεστ – σέλερ του Βόλφανγκ Χέρντορφ προβάλλεται στις 21:45. Η ταινία είναι ένα road trip δύο εφήβων στην Ανατολική Γερμανία.

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει στο Tiki Bar πάρτι από την ομάδα της κινηματογραφικής ιστοσελίδας Cinepivates.gr. Στα decks το δίδυμο της βραβευμένης ταινίας «Προσευχή», o σκηνοθέτης Θανάσης Νεοφώτιστος και ο DJ και μουσικός παραγωγός, Στέλιος Καραμπίνας.

Νωρίτερα την Κυριακή (και συγκεκριμένα στις 16:30) όσοι βρεθούν στον κινηματογράφο «Μικρόκοσμο» θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ένα σεμινάριο Δημιουργικής Γραφής, το οποίο θα επικεντρωθεί στις βασικές έννοιες της συγγραφής: πρωταγωνιστής, πλοκή, ανάπτυξη χαρακτήρων κ.ο.κ. Η είσοδος στο σεμινάριο είναι ελεύθερη και απευθύνεται κυρίως σε αρχάριους, αλλά και σε φίλους του κινηματογράφου και του βιβλίου.

Στις 18:00 θα προβληθεί η ταινία «Ο Κύριος Προυστ» του 1982 βασισμένη στα απομνημονεύματα της οικονόμου του Μαρσέλ Προυστ, Σελέστ Αλμπαρέ. Όσο χειροτερεύει η υγεία του Προυστ και καθώς εργάζεται πάνω στο κορυφαίο έργο του «Αναζητώντας τον Χαμένο Χρόνο», η ζωή και η προσωπικότητα του συγγραφέα θα ξεδιπλωθούν μέσα από τις συζητήσεις του με την Σελέστ. Ειδικά για αυτή την προβολή, είσοδος 2 ατόμων με 1 εισιτήριο.

Η αυλαία του 1ου Adaptation Film Festival πέφτει την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου με την προβολή της ταινίας «Παράδοξη Ευτυχία» (Original Bliss). Η προβολή θα πραγματοποιηθεί στις 20:15 το βράδυ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ