Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
O Τίλερσον στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στην Νότιο Κορέα ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ
Ώρα για «φρέσκια ματιά στις διεθνείς σχέσεις», λέει ο Τραμπ μετά την ορκωμοσία του πετρελαιά Τίλερσον στο υπουργείο Εξωτερικών

O Τίλερσον στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στην Νότιο Κορέα ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ

Την έγκριση του Κογκρέσου για την ηγεσία του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών πήρε ο Ρεξ Τίλερσον, με τον αμερικανό πρόεδρο Τραμπ να λέει πως «έχει φτάσει η ώρα να ρίξουμε μία φρέσκια ματιά στις διεθνείς σχέσεις». Παράλληλα, ο νέος αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις έφτασε στη Νότιο Κορέα, όπου θα επιβεβαιώσει τη δέσμευση των ΗΠΑ για συνεργασία με τη Σεούλ και την ανάπτυξη του THAAD.

Την έγκριση του Κογκρέσου για την ηγεσία του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών πήρε ο Ρεξ Τίλερσον, με τον αμερικανό πρόεδρο Τραμπ να λέει πως «έχει φτάσει η ώρα να ρίξουμε μία φρέσκια ματιά στις διεθνείς σχέσεις».

Παράλληλα, ο νέος αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις έφτασε στη Νότιο Κορέα, όπου θα επιβεβαιώσει τη δέσμευση των ΗΠΑ για συνεργασία με τη Σεούλ και την ανάπτυξη του THAAD.

Η υποψηφιότητα του Τίλερσον εγκρίθηκε από τη Γερουσία την Τρίτη με εμφανή τη δυσφορία στο πρόσωπό του: Πήρε το «ναι» με πλειοψηφία 56 έναντι 43.

Συγκριτικά, ο Τζον Κέρι είχε πάρει το «ναι» με 94 έναντι 3, ενώ η τελευταία ρεπουμπλικανή υπουργός Εξωτερικών, η Κοντολίζα Ράις, είχε πάρει το «ναι» με 85 έναντι 13.

«Υπηρετώντας τον πρόεδρο Τραμπ, θα υπηρετώ πάντα το συμφέρον του αμερικανικού λαού» είπε ο Τίλερσον μετά την ορκωμοσία του από τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς στο Λευκό Οίκο.

Ο ίδιος ο Τραμπ ανέφερ ότι ο νέος ΥΠΕΞ «αντιλαμβάνεται ότι καθήκον του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι να κάνει τους πολίτες μας πιο ασφαλείς».

Ο Τίλερσον δεν αναλαμβάνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μόνο σε μία χαοτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή, αλλά και σε ένα περιβάλλον στο οποίο οι πρώτες κινήσεις της νέας κυβέρνησης στην Ουάσινγκτον -και κυρίως το «διάταγμα για μπλόκο»- έχουν ανεβάσει ακόμη περισσότερο το θερμότερο και οι δυτικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ κοιτούν με αμφιβολία τις προθέσεις της νέας ηγεσίας.

Στη Νότιο Κορέα ο αρχηγός του Πενταγώνου

Παράλληλα, ο Τζέιμς Μάτις έφτασε την Πέμπτη στη Σεούλ σε μία επίσκεψη που υπογραμμίζει τη συνεργασία με τη Νότιο Κορέα απέναντι στην Βόρεια Κορέα.

Στις επαφές του αμερικανού υπουργού Άμυνας θα συζητηθούν και τα σχέδια για την ανάπτυξη του αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος THAAD στο νοτιοκορεατικό έδαφος.

«Θα συζητήσω σίγουρα μαζί τους για το σύστημα THAAD» είπε ο Μάτις στους δημοσιογράφους λίγο πριν την προσγείωσή του στη Σεούλ, αναφερόμενος στα σχέδια για την ενίσχυση της αντιπυραυλικής άμυνας της Νότιας Κορέας.

Στην ανάπτυξη του THAAD αντιδρά η Κίνα, υποστηρίζοντας ότι θα διαταραχθεί η υφιστάμενη αμυντική ισορροπία στην περιοχή. Τη θέση συμμερίζονται και μερικοί ηγέτες της αντιπολίτευσης στη Σεούλ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Only in

Δημήτρης Ψαθάς: Αίσχη και ντροπές της επταετίας

«Γινόντουσαν τέτοια πράματα;»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024