Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Μέρκελ πιέζει τον Ερντογάν για την ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου

Η Μέρκελ πιέζει τον Ερντογάν για την ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου

Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είπε ότι αναφέρθηκε στη σημασία της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθαρίας του Τύπου στην Τουρκία, στη διάρκεια της συνάντησής της με τον τούρκο πρόεδρο στην Άγκυρα.

Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είπε ότι αναφέρθηκε στη σημασία της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθαρίας του Τύπου στην Τουρκία, στη διάρκεια της συνάντησής της με τον τούρκο πρόεδρο στην Άγκυρα.

«Με την απόπειρα πραξικοπήματος, είδαμε πώς ο τουρκικός λαός στήριξε την δημοκρατία και τους δημοκρατικούς κανόνες στην Τουρκία» είπε η Μέρκελ.

«Γι’ αυτό ακριβώς, σε αυτή την καθοριστική φάση, είναι σημαντικό να γίνει σεβαστή η ελευθερία της έκφρασης και σε σχέση με αυτό μιλήσαμε και για την ελευθερία του Τύπου» είπε η γερμανίδα καγκελάριος σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Η αντιπολίτευση είναι μέρος της δημοκρατίας», τόνισε η Μέρκελ.

Η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία επισκέφθηκε την Τουρκία για πρώτη φορά μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου, είπε ότι επισήμανε στον τούρκο πρόεδρο την ανησυχία της σχετικά με την κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου στην χώρα του και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ανταποκριτές γερμανικών μέσων μαζικής ενημέρωσης να λάβουν διαπιστεύσεις από τις τουρκικές αρχές.

Δυτικές χώρες έχουν ασκήσει επικρίσεις στον Ερντογάν ότι χρησιμοποιεί την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου ως πρόσχημα για να στραφεί κατά των διαφωνούντων.

«Υπογράμμισα ότι ο διαχωρισμός των εξουσιών και η ελευθερία της έκφρασης πρέπει να είναι εγγυημένοι» στη συνταγματική αναθεώρηση που θέλει ο Ερντογάν, τόνισε η γερμανίδα καγκελάριος.

Η Μέρκελ τόνισε ότι το δημοψήφισμα στην Τουρκία θα πρέπει να γίνει υπό την επιτήρηση αντιπροσωπείας του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).


Ερντογάν: Συζητήσαμε για Συρία και Αιγαίο

Ο πρόεδρος της Τουρκίας είπε από την πλευρά του ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν κυρίως τις εξελίξεις στη Συρία, το Ιράκ, ενώ αναφέρθηκαν και στο Αιγαίο.

Ο Ερντογάν δήλωσε πως συζήτησε με την Μέρκελ για τη συνεργασία στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, την προσφυγική κρίση και ενδεχόμενα αμοιβαία βήματα στη Συρία.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους απέρριψε την κριτική που διατυπώνουν τα στελέχη της τουρκικής αντιπολίτευσης, τα οποία εκφράζουν φόβους για το ενδεχόμενο κατάργησης του διαχωρισμού των εξουσιών εάν η συνταγματική αναθεώρηση, που θα ενισχύσει σημαντικά τις εξουσίες του, εγκριθεί.

«Αυτό δεν έχει απολύτως καμία βάση […] Υπάρχει νομοθετικό σώμα, υπάρχει κυβέρνηση, υπάρχει η Δικαιοσύνη» δήλωσε ο Ερντογάν.

«Δεν τίθεται ζήτημα ότι τερματίζεται ο διαχωρισμός των εξουσιών» επέμεινε ο Τούρκος πρόεδρος.

Με την αναθεώρηση του Συντάγματος «το εκτελεστικό σώμα θα έχει περισσότερες ευκαιρίες να εργαστεί γρηγορότερα. Η δικαστική εξουσία θα διατηρήσει την ισχύ της και θα λειτουργεί όπως συνήθως με το νέο σύστημα» τόνισε ο ίδιος.

Οι σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας και του Βερολίνου έχουν επιδεινωθεί μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου, την οποία ακολούθησε κύμα διώξεων, προκαλώντας την ανησυχία χωρών της Ευρώπης.

Η Μέρκελ βρέθηκε στο επίκεντρο σφοδρής κριτικής στη Γερμανία αλλά και από την αντιπολίτευση στην Τουρκία για αυτό το ταξίδι της, λίγες μόλις εβδομάδες πριν από το δημοψήφισμα, που έχει προγραμματιστεί για τον Απρίλιο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024